Wednesday, February 10, 2010

Beauty & 'macho' tips for today...

What vitamins to take for shiny hair?


Amaran daripada kementerian kesihatan : Sila jangan muntah tengok gambar di atas...

1. Vitamin E (green leaf vegetables, nuts & eggs)- Helps the hair stay shiny and healthy because it helps the blood circulation in the scalp which increases the oxygen circulation.
Nota tambahan dari Vee :
Sangat penting untuk mempertahankan fungsi saraf dan otot, melindungi struktur membran daripada rosak, mengekalkan pertumbuhan normal, mengelakkan metabolisma, mengekalkan struktur paru-paru, hati, dan membran sel darah merah. Sebagai antioksida, vitamin ini bermanfaat sebagai mencegah penyakit jantung dan melambatkan penuaan.


2. Vitamin A (carrots & orange coloured fruits & vegetables- Helps the scalp produce healthy sebum & aids hair regeneration.
Nota tambahan dari Vee :
Menggalakkan pertumbuhan tulang, pertahanan terhadap penyakit, memperbaiki struktur kulit serta mengelakkan rabun.


3. Vitamin B complex (fish, red meats, dairy products & fruits)- Helps maintain healthy and shiny hair, prevents hair loss & premature greying hair.
Nota tambahan dari Vee :
Membantu pertumbuhan dan perkembangan bayi, selera makan, pencernaan, menjaga tisu mata, dan membantu proses metabolisma.


Motif letak pic Dwayne Douglas Johnson a.k.a The Rock dengan Vee? Hihihi... Ok the main purpose actually nak letak pic yang related dengan rambut. Then info ni Vee nak share dengan semua orang - so Vee ambil contoh seorang lelaki yang bagi Vee berketrampilan menarik, kemas, nampak sihat so The Rock lah jawapannye ( bagi Vee... =p ) ... *paling suka senyuman The Rock and Vee kurang gemar lelaki yang berkulit cerah*

Last but not list, sharing is caring. Amalkan gaya dan permakanan hidup sihat ok?

The greatest wealth is health. ~Virgil~


With Love,

7 comments:

arryani said...

aagagaga..

gmbor sebelah dia yg tak tahan tu...

bukan nak muntah..

tapi,

berpinor anak mata!!hehe

besi said...

vee... kadang2 tak tau yg kita makan tue kena atau tidak dgn keperluan vitamin sepatutnya..
apa2 pun vee tq gud info....

macam pinang dibelah dua gambar kat atas tu.
vee suka lelaki kurang cerah ke..atau sasa?
hehehehehe

~0~ said...

ku xmuntah....terkucil je...ahahah

Vee Violet said...

Kak Arryani,
dah tau dah... hihihi

Besi,
kena ambil tau jugak tau.. ok?
p/s : auww... vee ingatkan mcm pinang yang dibelah tak terbelah-belah... hihihi ...
dua2 ciri tu pun vee suka... :)

~0~,
hihihi... gi toilet cepat! =P

Lee-Lynx said...

trasa jeles pulak dgn si Dwayne Johnson ni...

ONE ZABA said...

hari hari makan nasik je...licin gak kulit aku ni.

Vee Violet said...

Pakcik,
Dwayne Johnson tu, Vee cuma boleh mimpikan aje... :)

ONE ZABA,
Baguih baguih... :) mesti beras baik punya tue... :)