Tuesday, November 30, 2010

Vee suka ber'madu' setiap malam ~♥

Hola hola! Vee suka ber'madu' setiap malam. Anda sukakah? Hihihi...

Tangah hari tadi, Vee lunch dengan officemate Vee. Kitorang jarang lunch sama-sama. And jarang sekali masing2 terasa nak mamam dekat tempat yang sama. Macam Vee, lately Vee nak mula amalkan mamam sayur, buah and kurangkan makanan2 yang berminyak/berlemak sebab Vee ada masalah alergik makanan & masalah kulit muka. So Vee terpaksa jaga & kawal permakanan Vee.

Berbalik kepada lunch tadi, Vee 'tapau' salad brokoli and mamam dekat foodcourt while officemate Vee beli koey teow goreng.

She : Your pimple look less than before. (Vee senyum) What did you do to your face?

Vee : Honey & cinnamon. And maybe after I change my diet. This one. (sambil tunjuk brokoli. Officemate Vee angguk). You know I have food allergic right? So I change my diet routine. I started eating more fruits, vegetables and avoid foods that are less oily and fatty foods. Every night, I applied honey on my face and let it dry. After wash my face, I will apply cinnamon powder.

Okay, motif Vee selitkan conversation tu, sebab Vee nak share something with you my darlings khasiat2 madu, kulit kayu manis & brokoli. Which is benda yang Vee sendiri gunakan/amalkan.
_____________________________________________________

~> Vee ada allergic pada ayam, seafood, belacan. Kalau Vee mamam benda yang 'panas' macam chocolate/daging terlalu banyak, Vee akan naik jerawat. Kalau Vee mamam makanan berlemak/berminyak boleh cepat naik jerawat.

~> So far Vee dah try banyak moisturizer, and everytime akan naik pimple jugak.

~> Vee baru try pemakaian madu/kulit kayu manis & makan brokoli beberapa hari.

~> Kulit wajah Vee tanpa make up teruk, sebab nampak kusam & banyak parut jerawat.

_____________________________________________________

Basically, madu memang bagus untuk kecantikan. You guys boleh refer dekat bawah untuk beberapa khasiat madu untuk kecantikan. Vee sapukan madu dekat muka Vee sebagai pengganti moisturizer (Vee ada highlight kenapa Vee tak pakai moisturuzer). Plus, kalau Vee sapu kulit kayu manis dekat muka, kulit muka akan jadi lebih kering. Madu tu. Vee akan pakai sampai kering. Selalunya Vee akan pakai waktu malam. Sebab malam ajelah yang Vee free pun. Most of the time, Vee ambil masa lebih dari sejam sebelum cuci muka Vee. Then Vee sapukan serbuk kulit kayu manis.
Kulit kayu manis tu pulak, Vee campurkan dengan bedak sejuk. Sebabnya, kalau sapu kulit kayu manis ni, akan menyebabkan 'pengaliran air mata'. Hihihi… Memang rasa pedih. Macam sapu cili dekat muka. * cubalah kalau tak percaya. =D * … Kulit kayu manis ni bagus untuk hilangkan jerawat dan kurangkan parut dekat muka. :)
Nak lebih cantik? Jom baca info dekat bawah… :)


♥♥♥ MADU

♥ Melembutkan bibir ~> Sebelum waktu tidur, oleskan sedikit madu pada permukaan bibir anda. (Belum pernah cuba. Vee lebih gemar pakai lip balm)

♥ Menghaluskan kulit muka ~> Meminum 1 sudu makan madu asli setiap hari dapat membantu anda melalui proses pembentukan sel-sel kulit baru dari dalam tubuh anda. Kalau tak suka dengan rasa manis madu tu, you all boleh campur dengan segelas air suam. :)
(Sebelum ni Vee suka minum madu dicampur dengan perahan lime setiap pagi)

♥ Mencantikkan Wajah ~> Campurkan putih telur dengan madu dalam satu bekas mangkuk yang bersaiz sederhana kecil. Lepas tu sapukan pada wajah anda yang ayu itu. Lepas kering, cuci sampai bersih. (hmmm…selalunya Vee sapu madu aje dekat muka. Malam ni Vee nak cuba campur dengan telur pulak)

♥ Melembabkan kulit ~> Info dari Google : Cleopatra juga pernah mandi madu dan susu kerana ia bertujuan untuk melembabkan dan menghaluskan kulitnya agar lebih lembut dari orang-oarang disekelilingnya.

Cara membuat ramuan mandian sendiri ;

~> Campurkan 1 1/4 cawan susu penuh krim, 1/2 cawan madu asli dan beberapa titis minyak pati mawar sebagai pewangi dalam mandian anda.
~> Campurkan rata baha-bahan tersebut. Kemudian masukkan campuran tersebut ke dalam besen mandian anda dalam suhu air yang sedikit hangat.
~> Setelah itu anda berendamlah sekurang-kurangnya 15 ke 20 minit.

♥♥♥ KULIT KAYU MANIS


♥ Pada yang tak pernah dengar pasal kulit kayu manis ni boleh hilangkan/kurangkan jerawat dan parut jerawat, ada 2 cara untuk dapatkan serbuk kulit kayu manis
ni ;
1) Celupkan kulit kayu manis dengan sedikit air dan asah menggunakan anak lesung batu
2) Tumbuk sampai jadi serbuk
Kalau nak cara lebih mudah, beli je serbuk kulit kayu manis yg ada kat pasar tu, pastu campur dengan sedikit madu.

♥ Info tambahan dari Vee ~> Vee pakai kulit kayu manis sebelum tidur and cuci keesokan paginya.
Brokoli

♥♥♥ BROKOLI *nama saintifik, Brassica oleracea italica*. Berasal dari keluarga kobis Brassica. Khasiat brokoli :

♥ Dapat menjauhkan penyakit barah ~> Kaya dengan bahan-bahan fotokimia berfungsi melindungi tubuh badan daripada penyakit barah, gangguan kardiovaskular, dan masalah kedutan.
Amalan memakan satu setengah cawan sayur brokoli pada setiap hari berkesan untuk menghindarkan penyakit barah di kawasan paru-paru, usus besar, perut, mulut, farinks dan prostat.

♥ Kaya dengan Vitamin C dan Kalsium ~> Kandungan kalsium dalam brokoli juga lebih banyak jika dibandingkan dengan segelas susu, dan brokoli juga diketahui mengandung lebih banyak serat daripada sepotong roti gandum!

♥ Meningkatkan daya kerja otak ~> Peneliti dari Royal Pharmaceutical Society membuktikan bahawa brokoli mengandungi senyawa yang sama dengan ubat-ubatan penyakit Alzheimer. Alzheimer adalah bentuk dementia (berkurangnya ingatan) yang paling umum dijumpai di kalangan orang tua yang disebabkan oleh enzim acetylcholinesterase. Brokoli dianggap memiliki sifat anti-acetylcholinesterase paling kuat.

♥ Info tambahan dari Vee ~> Brokoli mengenyangkan. :)
... Terasa mau mamam Brokoli Goreng Tepung... nyam nyam... =D





P/S : Kadang-kadang, cantik secara tradisional lebih baik daripada banyak menggunakan produk yang ada banyak 'chemical' ataupun suntikan yang tak sepatutnya. :)

***Dalam 'persediaan' ke Final WBA 2010***

With Love,

Monday, November 29, 2010

♥ Dangerously In Love ♥

Tadi blogwalking, baca entry dari my Hanie Bunny yang sweet & cute. Mula-mula planning nak buat entry lain tapi macam tak sempat nak buat entry tu. Tengok pulak tag yang Hanie buat tu macam menarik aje sebab tak perlu nak memikir apa yang perlu dijawab. Cuma tengok playslist dekat hp (but kena on mode shuffle dulu) then copy aje lagu ape yang terpapar dekat playlist tue.

Rules :

1. Put your music library on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. You must write that song title as the answer to the question, no matter how silly it sounds! Most of the time they seem to work though, strangely enough.
4. The answer to #20 is the Title of your note. Feel free to do this, tag your friends and have fun!
BestFreeDesign.Com border=

1.If someone says, “Is this okay?” you say
♥ Total Eclipse of The Heart - Glee Cast

Errr… takde kena-mengena… BestFreeDesign.Com border=

2. How would you describe yourself?
♥ Aku Scandal - Hujan


Aku Scandal? Apakah??? =_="
Ini adalah fitnah... BestFreeDesign.Com border=

3. What do you like in a guy/girl?
♥ Beggin' - Madcon


Oh! Saya taknak 'rayuan'… Saya cuma perlukan sekeping hati yang tulus ikhlas… LOL!
XD

4. How do you feel today?
♥ Don’t You Forget About Me - Enrique Iglesias


=p'

5. What is your life’s purpose?
♥ Chocolate Love - SNSD


Chocolate? No no no!!! :)
Love? Exactly!!! (^^,)


6. What's your motto?
♥ I Am Me Once More - Zee Avi

TerBAIK!!! BestFreeDesign.Com border=

7. What do your friends think of you?
♥ Dancing In The Moonlight - Toploader


A walk to remember huh? :)


8. What do you think of your parents?
♥ Love You Till The End - Pogues

Yeah! Mak! Ayah! Anna sayang mak dengan ayah sampai ke hujung nyawa… =p

9. What do you think about very often?
♥ Sweetest Thing - The Cranberries


Weeeee!!! Memikirkan 'benda yang paling manis' memang hobi saya… =p'

10. What is 2 + 2?
♥ Rainbow - Colbie Caillat


2 + 2 = 4 . Rainbow bukan ada 7 color yea?


11. What do you think of your best/close friend(s)?
♥ Kasih - Hetty Koes Endang


"Malam ini kasih, teringat aku padamu..." :)

12. What do you think of the person you like?
♥ Flightless Bird, American Mouth - Iron & Wine


Sekali Twilight kan? Jacob Black! Jacob Black! =p


13. What is your life story?
♥ L.O.V.E - Nat King Cole


Ahaks! It's all about LOVE!!! (^^,)

14. What do you want to be when you grow up?
♥ Gone - N' Sync


Not now… =_=" … Vee tak kawen lagi… huhuhu...

15. What do you think of when you see the person you like?
♥ Everlasting Love - Gerard Joling


Definitely!!!

16. What will you dance at your wedding?
♥ Please Forgive Me - Bryan Adams


Errr... "Please forgive me... I can't stop loving you...."
Haaa... okaylah tu... kira kenalah lirik tue kan? Hihihi

17. What will they play at your funeral?
♥ Croation Rhapsody - Maksim


Oh no! Saya tak mahu!

18. What is your biggest fear?
♥ River Flows In You - Yiruma


19. What is your biggest secret?
♥ Im Yours - Jason Myraz


Syyyhh... you! Yes, you! I'm Yours! *wink*

20. What will you post this as?
♥ Dangerously In Love - Beyonce


I love you... I love you... I love you

Baby I love you
You are my life
My happiest moments weren't complete
If you weren't by my side
You're my relation
In connection to the sun
With you next to me
There's no darkness I can't overcome
You are my raindrop
I am the seed
With you and God, who's my sunlight
I bloom and grow so beautifully
Baby, I'm so proud
So proud to be your girl
You make the confusion
Go all away
From this cold and mixed up world

I am in love with you
You set me free
I can't do this thing
Called life without you here with me
Cause I'm Dangerously In Love with you
I'll never leave
Just keep lovin' me
The way I love you loving me

And I know you love me
Love me for who I am
Cause years before I became who I am
Baby you were my man
I know it ain't easy
Easy loving me
I appreciate the love and dedication
From you to me
Later on in my destiny
I see myself having your child
I see myself being your wife
And I see my whole future in your eyes
Thought of all my love for you
sometimes make me wanna cry
Realize all my blessings
I'm grateful
To have you by my side

Every time I see your face
My heart smiles
Every time it feels so good
It hurts sometimes
Created in this world
To love and to hold
To feel
To breathe
To love you

Dangerously in love
Can't do this thing
I love you , I love you, I love you
I'll never leave
Just keep on loving me
I'm in love with you
I can not do
I cannot do anything without you in my life
Holding me, kissing me, loving me
Dangerously
I love you
Dangerously in love with Beau ♥ ~

With Love,
♥ Vee Violet ♥

Sunday, November 28, 2010

Insider Tips & Tricks

*** Copy & Paste from "The Little Black Book of Style" ~ Nina Garcia~ ***

Something to share with you ladies especially for those fashionista out there...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Q & A with DOMENICO DOLCE & STEFANO GABBANA on confidence and style.

Q : What is the key to choosing a perfect little black dress?



A : A woman needs to know her body type, how to show off certain areas and hide others...to enhance her figure and embrace her her curves. The little black dress is must - have.

Q : What is the secret to Sicilian style?

A : A secret to Sicilian style is always dressing confident and sexy.

Q : What do you find eternally stylish?

A : Besides the little black dress and stiletto pumps, definitely one's inner style. A woman embraces both herself and her surroundings...she is polished, elegant and sophisticated.

Q : Who is the most stylish woman you know?

A : There is no particular woman, it is the attitude of a woman-how she carries herself, whether on the beach, walking down the street or at a red carpet premiere. She should exude confidence, charisma; the beauty and style will happen on their own.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Personally, I agree that little black dress is a must-have 'item' that every chick/woman must have in their closet. You could mix & match with jeans/legging/ and could even wear just like that. For muslimah, you guys definitely could mix & match with inner/legging... Shoes and handbag? Any color will suit your little black dress. :)

And all of my gorgeous readers, sometimes you doesn't have to 'following the right trend'... most importantly is you have to figure out where you are going, be comfortable in your own skin, and last but not list the confidence to wear what looks good on you regardless of trends.

" Fashion can be bought. Style one must posses." ~Edna Woolman Chase~

P/S : "The Little Black Book of Style" is a good book to read. *wink*

Classic!

With Love,
Juliana Violet~

Friday, November 26, 2010

One Moment Listen Please...

The Moment you are in Tension
You will lose your Attention
Then you are in total Confusion
And you will feel Irritation
Then you will spoil personal Relation
Ultimately, you won't get Co - Operation
Then you will make things Complication
Then your blood pressure may raise Caution
And you may have to take Medication

Instead, understand the Situation
And try to think about the Solution
Many problems will be solved by Discussion
This will work out better in your Profession

Don't think it's my free Suggestion
It's only for your Prevention
If you understand my Intention
You will never come again to Tension
- Bill Gates

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
19-August-09 09:27 am

He : Perhaps im all over those phases. from doing kuli's work up to the higher of the echelon. btw, how are you? everything ok?

She : A bit stress… :)

He : Work perhaps?

She : Work, study, some other things too... :)
sometimes give up with myself... but i know that life is up and down... :)

He : Give up? You do that when you stop breathing.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
As time goes by... People change... Even myself...
=)

Vee dah tukar link Vee. If you guys aware, sebelum ni link Vee, www.vee-midastouchblogspot.com. Now Vee dah tukar ke www.julianaviolet.blogspot.com.



And yes, some of the entry yang Vee pernah publish before this, Vee dah delete...

“Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.” - Maria Robinson


P/S :

♥ Tak sabar mau tengok "Rapunzel"... tapi entah sempat tengok ataupun tak... =_="
♥ Sedang gigih ber'diet' tapi malang berbau sebab makanan2 yang hensem lagi sexey tanpa henti menggoda Vee... (salahkan makanan2 itu ye)
♥ I miss you... Rindu Vee tak? Rindu tak? Rindu tak? Tak rindu sudah... (T_T)
♥ Otak Vee tengah mereng. Harap maklum. Makaceh! *ala2 Aleeycat Meow Meow*

With Love,

Kadang-kadang...

Kadang-kadang, kita sedar... apa yang kita ungkapkan menyakiti hati seseorang...
Namun, kadang-kadang, kita tak sedar... apa yang kita ungkapkan itu... lebih dalam menyakiti hati kita sendiri...

Kadang-kadang, kita cuba lari jauh dari sesuatu yang kita sangkakan bakal menyakiti kita...
Namun, kadang-kadang, kita tak sedar... Semakin jauh kita cuba larikan diri kita...
Semakin dekat ianya menghampiri kita... dan ianya lebih menyakiti hati kita...

Okay! Vee merepek aje ye!

Good night!

Mwah! =p

Wednesday, November 24, 2010

Buat perempuan yang Vee sayangi ~♥


With Love,


*** Lirik asal dari SO7, diolah oleh Juliana Violet ~♥

Saturday, November 20, 2010

♥ Pertandingan Akhir Pencarian Wajah Beautiful By Annasha 2010 ♥

Assalamu'alaikum & happy Monday!!!
Ada sihatkah? Amacam weekend? Happening? Boring? Tiring? :)

Aite, for those yang tak baca lagi entry Vee last week tentang "Pencarian Wajah Beautiful AnnaSha 2010 (WBA 2010)", sila 'rojok' pada entry ni... =)


Basically, Pencarian WBA 2010 adalah satu aktiviti yang dirangka oleh AnnaSha yang mana objektif utamanya adalah untuk memperkenalkan Beautiful by AnnaSha (BA) yang merangkumi perkhidmatan Makeup Artis, Talent Management dan Event Organiser.

And yes, Vee adalah salah seorang daripada "WBA 2010" contestant. Daripada 35 contestant, Vee terpilih ke top 20 dan 4 Dec ni, Vee akan bersaing dengan 10 contestant yang lain untuk merangkul samada tempat pertama, tempat kedua ataupun tempat ketiga "WBA 2010" . Insya-Allah, kalau ada rezeki, Vee terpilih ke top 3, kalau tak, contestant yang lain lebih berkelayakan untuk merangkul gelaran tersebut. =)




Highlight :

♥ Kepada sesiapa yang berminat utk hadir sama menyaksikan event ini berlangsung anda di alu-alukan untuk datang dan memeriahkan event ini. Bayaran sebanyak RM20 di kenakan. Terhad kepada 50 orang sahaja.em>

♥ 10 "WBA 2010" contestant akan berentap merebut gelaran WBA2010 berdasarkan penilaian juri professional sebanyak 80% dan juri awam 20% pada 4hb Disember nanti. Antara kriteria yang dinilai adalah kecantikan, personaliti dan keyakinan diri. Hadiah-hadiah menarik yang berjumlah RM3000 menanti para peserta.

♥ Pembayaran hendaklah di lakukan sebelum 27hb November 2010. Pembayaran boleh di lakukan ke akaun Maybank 114150423797 atas nama Nor Shahana Sakir. Sila include email address beautifulbyannasha@hotmail.com jika pembayaran di lakukan melalui bank transfer.
Jika pembayaran di lakukan melalui atm machine atau bank kaunter, sila notify saya melalui sms dan simpan resit sebagai bukti.

♥ Sebarang pertanyaan sila kemukakan kepada
Annasha / Encik Wan Zuraidi ; Pengasas Beautiful by Annasha
016-2387282
email ke – beautifulbyannasha@hotmail.com


Itinerary pada 4 Dec :


***sila klik pada imej***



With Love,

Friday, November 19, 2010

Malam ini...


With Love,

Thursday, November 18, 2010

♥ Pertandingan Akhir Pencarian Wajah Beautiful by Annasha 2010 ♥

Pertandingan Akhir Pencarian Wajah Beautiful by Annasha 2010
Tema : Cantiknya Gadis Malaya
Venue : Rumah Melayu Taman Bukit Jalil
Tentative Time : 10:00 am - 4 pm


Pencarian WBA 2010 adalah satu aktiviti yang dirangka oleh AnnaSha yang mana objektif utamanya adalah untuk memperkenalkan Beautiful by AnnaSha (BA) yang merangkumi perkhidmatan Makeup Artis, Talent Management dan Event Organiser. Sebagai antara pelopor dalam menganjurkan acara kerjasama oleh MUA, Talent dan Photog, BA juga ingin berkongsi dan memberikan pendedahan serta kesempatan merapatkan silaturahim diantara rakan Makeup Artis (MUA), Model dan Fotografer yang mana sentiasa berkait rapat antara satu sama lain. Pertandingan peringkat akhir ini mendapat kerjasama yang menggalakkan dari Adhadimohd.com, Cantikdotcom dan GFrendz.com yang merupakan penaja utama yang mensasarkan 2 komuniti dalam laman sosial Facebook – Beauty Tips Network dan Parentz Chat mengenai kecantikan dan gaya hidup sihat.

Acara:
1) Pertandingan pencarian WBA 2010.

♥ Pertandingan ini telah bermula pada Julai 2010 yang lalu. Penyertaan seramai 70 orang menerusi laman sesawang Facebook telah melalui beberapa saringan sehingga sampai ke peringkat akhir. Antaranya undian ‘LIKE’ untuk 20 tempat teratas dan diikuti undian dari juri terpilih untuk 10 tempat teratas. 10 peserta ini akan berentap merebut gelaran WBA2010 berdasarkan penilaian juri professional sebanyak 80% dan juri awam 20% pada 4hb Disember nanti. Antara kriteria yang dinilai adalah kecantikan, personaliti dan keyakinan diri. Hadiah-hadiah menarik yang berjumlah RM3000 menanti para peserta.

2) Pertandingan Mekap Terbaik
♥ 20 makeup artis akan bertanding merias wajah 20 peserta WBA2010 termasuk 10 peserta akhir pada 4hb Disember 2010 nanti. Selepas melalui penilaian dari juri professional 3 mekap terbaik dan menepati tema akan memenangi hadiah yang disediakan berjumlah RM2000

3) Pertandingan Potret Fotografi
♥Para fotografer yang berminat akan bertanding untuk merakam gambar 10 peserta akhir WBA 2010 dlm bentuk potret dan akan dinilai oleh juri professional. Pemenang bagi kategori ini akan memenangi hadiah-hadiah yang berjumlah RM2500.

Yuran Penyertaan
1) Bagi kategori makeup artist adalah RM50. Penyertaan adalah terhad kepada 20 orang makeup artis
2) Bagi kategori Fotografi adalah RM50. Penyertaan adalah terhad kepada 50 orang fotografer.
3) Kepada sesiapa yang berminat utk hadir sama menyaksikan event ini berlangsung anda di alu-alukan untuk datang dan memeriahkan event ini. Bayaran sebanyak RM20 di kenakan. Terhad kepada 50 orang sahaja.em>

Setiap pengunjung berpeluang untuk terlibat sama dalam pemilihan WBA2010 melalui sistem undian yang merangkumi 20%. Anda juga akan menerima door gift dari pihak BA dan Gfrendz.com. Beberapa aktiviti juga sedang dirancang (games) untuk para pengunjung semasa pertandingan makeup itu berlangsung. Makan minum di sediakan.
Mari meriahkan event dari Beautiful by Annasha yang julung2 kali di adakan dan we have fun there!!!

Pembayaran hendaklah di lakukan sebelum 27hb November 2010. Pembayaran boleh di lakukan ke akaun Maybank 114150423797 atas nama Nor Shahana Sakir. Sila include email address beautifulbyannasha@hotmail.com jika pembayaran di lakukan melalui bank transfer.
Jika pembayaran di lakukan melalui atm machine atau bank kaunter, sila notify saya melalui sms dan simpan resit sebagai bukti.


Sebarang pertanyaan sila kemukakan kepada
Annasha / Encik Wan Zuraidi ; Pengasas Beautiful by Annasha
016-2387282
email ke – beautifulbyannasha@hotmail.com

Atau Inbox FB di Annasha / Wan Zuraidi Wan Ismail

♥ Beautiful AnnaSha Blogspot

♥ Beautiful AnnaSha Facebook

♥ Beautiful Annasha Twitter

P/S : For those yang berminat nak join event ni, tinggalkan komen pada Vee or else boleh contact AnnaSha or Wan Zuraidi directly. Small event, but Vee sure all of you gonna have fun there! (^^,)V
RM 20 per person, ada games for those yang datang termasuk makan & minum.

BestFreeDesign.Com border=

Tuesday, November 16, 2010

♥ Salam Aidiladha ♥

Salam Aidiladha to all of my followers, bloggers and muslims.

Happy holiday!!!


P/S : Get well soon sayang. I wish I could be there... ='(

With Love,

Monday, November 15, 2010

Keikhlasan itu…


Semalam seharian Vee habiskan masa di rumah. Sengaja memilih untuk berehat, mengemas rumah, basuh baju dan habiskan kesinambungan "Pemilik Hati".
Lebih kurang dalam pukul 4 petang, Vee terasa nak minum limau ais. Malas-malas Vee salin pakaian dan sambung menulis cerpen. Sedar tak sedar, lebih kurang dalam pukul 5petang, hujan lebat dengan guruh yang agak kuat.
Vee tunggu sampai hujan reda, barulah Vee keluar 'jalan-jalan cari minum'. Sampai ke gerai makan kecil berdekatan rumah Vee, Vee nampak satu stall jual goreng pisang dan keropok lekor. Kalau hujan, biasalah, selalunya lapar kan? So, Vee pun pergilah ke gerai goreng pisang tu. Pakcik yang menjual goreng pisang dan keropok lekor tu, Vee anggarkan dia berusia dalam lingkungan 60-an. Dengan badan yang agak bongkok, mata yang sangat kuyu, dan pergerakan pakcik tu sangat perlahan.

Abang Mas Joko : Terima kasih pakcik.

Pakcik penjual : Sama-sama. (senyum lebar. Kedutan dekat muka pakcik penjual tu jelas kelihatan. Lepas lelaki pembeli tu pergi, pakcik tu tengok Vee)

Vee : Pakcik, nak kopok leko seringgit.

Pakcik : See…ringgit? (pakcik tu mengulang kembali. Mungkin agak kurang jelas pendengarannya. Lambat butir-butir perkataan tu keluar dari mulut pakcik tu)

Vee : Iye pakcik. Nak seringgit. (Vee senyum seikhlas dan semanis mungkin. Rasa senang hati tengok pakcik tu. Sesekejap Vee tengok badan pakcik tu mengeletar sebab kesejukan. Masih hujan waktu tu. Rasa simpati dan terharu pun ada tengok pakcik tu. Pakcik tu pun mengepit keropok lekor dan masukkan satu persatu ke dalam beg plastik. Sampailah Vee hairan bilangan keropok lekor tu banyak sangat. Kalau beli dekat mana-mana tempat, rasanya mau kena dalam 3, 4 ringgit keropok lekor tu. Tapi Vee biarkan aje, Vee tak kisah berapa yang Vee kena bayar nanti.)

Pakcik penjual : Nah, ini… bukan seringgit sebenarnya. Tapi pakcik bagi lebih aje. Dah nak habis pun. Lagipun, hujan-hujan ni… sejuk… baiklah dihabiskan cepat-cepat. Rezeki ni… ada je di mana-mana Tuhan sediakan… (lambat-lambat pakcik tu bertutur. Namun senyuman pakcik tu, betul-betul menyentuh hati Vee.)

Dari mata Vee, senyuman itu lahir dari seorang lelaki yang telahpun dimamah usia namun, hidup dengan penuh rasa bahagia, penuh rasa syukur dengan kurniaan Tuhan dan penuh keikhlasan. Ya, keikhlasan. Dia ikhlas memberi dan ikhlas menerima banyak perkara dalam hidupnya.
- Walaupun pada usia yang agak tua begitu, pakcik tu tetap ringan tulang mencari rezeki, walaupun ketika hujan lebat. Dia ikhlas menerima.
- Walaupun dia dapat menjual keropok lekor kepada Vee kepada 4 orang lagi, namun dia ikhlas memberi keropok lekor lebih kepada Vee dengan senyuman yang ikhlas. Dia ikhlas memberi.

Hati Vee tersentuh. Hati Vee betul-betul tersentuh.

“Faithfulness and sincerity are the highest things.”
Confucius

Betapa kadang-kadang dalam hidup ni, kita kadang-kadang alpa dan banyak mengeluh dengan banyak perkara. Termasuklah Vee sendiri. Selepas Vee sendiri menulis entry ni, baru Vee tersedar yang Vee sendiri banyak mengeluh dengan banyak perkara walaupun perkara tu ibarat cuma secubit garam besarnya. Vee baru tersedar baru-baru ni, Vee kurang mensyukuri dengan apa yang Vee ada, termasuklah orang-orang sayangkan Vee, orang yang cuba memahami Vee. Vee baru tersedar, baru-baru ni Vee mula rasa berputus asa dengan banyak perkara dalam hidup Vee.

Mana boleh macam tu kan? ;)

Manalah boleh Vee cepat berputus asa. Mana boleh kita cepat berputus asa.

With Love,

Sunday, November 14, 2010

Cerpen : "Pemilik Hati : Part 2"


Akhirnya, siap juga kesinambungan "Pemilik Hati". "Pemilik Hati" asalnya bertajuk "Andai Itu Takdirnya", tapi lepas one day Vee sedar ada satu novel bertajuk 'Andai Itu Takdirnya', so Vee tukar tajuk cerpen Vee. So jadilah "Pemilik Hati".
More than a year Vee biarkan cerita "Pemilik Hati" tergantung tanpa kesinambungan, and finally! Tadaa!!! Kesinambungan "Pemilik Hati" khas untuk follower dan bloggers yang selalu support and baca cerpen Vee. Vee minta maaf sangat-sangat kalau karya Vee kali ni mengecewakan. Vee masih terkapai-kapai mencari 'identiti' Vee menulis cerpen selepas almost 9 months tak menulis. For those yang selalu support Vee, thank you sooo much!!!Vee sayang semua! (maaf kalau ada ayat atau perkataan yang salah ejaan, Vee tak edit sepenuhnya lagi, tak sabar nak publish. Hihihi)
Oh yeah, for those yang terasa nak baca kesinambungan "Pemilik Hati" ni, Vee rasa you all bacalah part 1 dulu ye? Part 1 ~> "Pemilik Hati : Part 1"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

"And she finally stopped playing their song, when she realized she was dancing alone."


Johana terbaring di atas katilnya sambil memejam rapat matanya. Walau rapat matanya dipejam, air matanya tetap mengalir keluar mengalir di kedua-dua belah sisi matanya.

Wajahmu... seindah serinya pelangi yang indah
Seharum mawar putih segar berkembang
Wajahmu mengapa sering terbayang di mataku
Sehingga terbawa di dalam mimpiku

Sayangku
Tahukah kau di dalam hatiku ini
Tersimpan perasaan cinta yang suci
Kau bunga ingin kusunting mu menjadi milikku
Lantas kuabadikan dalam jiwaku

Sayangnya... harapan yang selama ini kubawa
Hancur berkecai musnah jua akhirnya
Semuanya bagaikan sebuah mimpi
Oh... Kau pergi jua
Setelah cintaku kini membara
Belum sempat kucurahkah kasihku
Kau pergi tak kembali

*********************************************************************************

Kalau kita tanya kepada pakar, mereka sendiri tak tau apakah punca penyakit gila... Tetapi, kita tahu... ada beberapa penyakit yang boleh sebabkan gila. Antaranya... sifilis... kerana ia boleh merosakkan sel otak yang boleh menyebabkan gila. Hampir setengah daripada jumlah penyakit jiwa disebabkan oleh faktor-faktor fizikal. Contohnya, kerosakkan otak, alkohol, racun dan kecederaan.
Tetapi ada sebab yang tak mampu dirungkaikan... Inilah yang paling mengerikan...
Dalam satu pemeriksaan bedah siasat, sewaktu jaringan otak mereka diperiksa dgn mikroskop yang paling canggih, jaringan-jaringan otak mereka ternyata sama sihatnya dengan yang kita miliki...
Jadi... kenapa mereka gila???
Seorang doktor psikiatri terkenal yang telah banyak mnenerima penghargaan dalam setiap kajiannya memberitahu secara terus terang bahawa, dia sendiri tidak mengetahui bagaimana seseorang boleh menjadi gila...
Tidak seorang pun dapat memastikannya. Namun, menurut beliau, ramai orang gila mendapati bahawa, dalam keadaan gila itu, terdapat satu perasaan penting yang tidak dapat mereka peroleh di alam nyata...
Kita kongsi kisah ni (dari fail doktor tersebut)
Seorang wanita mempunyai masalah dalam perkahwinannya. Beliau terlalu dambakan 'Cinta', perhubungan yang baik, anak-anak dan status sosial yang dihormati. Tetapi, semuanya tidak tercapai. Malah, suaminya tidak menyayanginya. Tidak mahu makan bersama... setiap kali waktu makan, dia akan mengasingkan diri dari wanita tersebut. Mereka tidak mempunyai anak dan wanita tersebut tidak punya kedudukan dalam masyarakat.
Lalu dia terus menjadi gila...
Dalam imaginasinya, dia telah menceraikan suaminya. Dia kononnya telah berkahwin dengan seorang bangsawan meminta dia digelar 'Lady Smith'.
Bukan itu sahaja, dia juga membayangkan yang setiap hari dia akan melahirkan anak. Setiap kali doktor berjumpa dengannya, dia akan berbisik di telinga doktor itu, menyatakan betapa bahagianya dia kini.
Doktor itu mengatakan...
"Kalau boleh, saya ingin menyembuhkan penyakit gilanya itu. Tetapi mungkin saya tak perlu melakukannnya. Sebab, kini dia jauh lebih bahagia..."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Fikiran Kamarul bagaikan melayang-layang seketika tatkala selesai membaca artikel dari satu blog yang sering dia ikuti dan baca tatkala dia punya waktu lapang.
Seribu satu soalan berlegar-legar di ruang fikirannya. Berbagai-bagai perasaan memenuhi di benak hati dan fikirannya. Sedih, hampa, simpati, runsing, buntu... Wajahnya kemudian ditepuk dengan kedua-dua belah tapak tangannya sebelum dia melepaskan dengusan satu kuat.
Lama Kamrul berkeadaan begitu.
'Adakah Johana jauh lebih bahagia sekarang?' soal hati kecilnya. Cuba mencari satu jawapan yang tak pasti.
Dari balkoni rumahnya, Muzaffar merenung jauh ke arah beberapa butir bintang yang bertaburan menghiasi permukaan dada langit yang gelap dan sunyi. Segelap hatinya waktu itu. Sesunyi hatinya. Gelap tanpa ‘cahaya’ sehingga membuatkan dia tersesat di dalam kemelut hatinya sendiri. Sunyi tanpa sebarang apa-apa perasaan. Tiada perasaan sedih, keliru, marah, gembira… Jauh sekali bahagia. Hatinya kosong.
Hampir 3 bulan Muzaffar berkeadaan sebegitu. Makan minumnya langsung tak dihiraukan. Lebih-lebih lagi semenjak berpindah dan tinggal sendirian semenjak 2 bulan lalu. Mujurlah ibunya Maznah rajin melawatnya ke rumah dan acapkali mambawa makanan dan minuman untuk Muzaffar. Selalunya Maznah akan ke rumah Muzaffar tanpa memberithunya terlebih dahulu kerana dia tahu Muzaffar pasti akan memberi alasan masih di pejabat ataupun tiada di rumah.
Kasih seorang ibu yang kehilangan salah seorang anak lelaki yang amat disayanginya semenjak dari kecil lagi.
Kehilangan yang membuatkannya hampir separuh gila sehingga membuatkan hati Mokhtar, suami kesayangannya menangis sedih dengan kehilangan anak kesayangannya dan melihat keadaan isterinya yang tercinta sebegitu rupa.
Takdir Tuhan. Mokhtar redha walaupun hampir setiap malam setiap kali dia sedar Maznah yang telah lena diulit mimpi setelah puas meracau teringatkan Mustaqim, dia mengalirkan air mata.

*********************************************************************************

“Maksud doktor, Johana akan pulih dengan sempurna selepas rawatan?” soal Muzaffar sambil mengerutkan dahinya. Berasa kurang pasti dengan penjelasan doktor muda yang boleh tahan kacaknya itu.
“Bagi kes Johana, dia mengalami tahap mental yang agak teruk di mana dia mengalami penyakit mental psikosis dan mungkin hampir kehilangan hubungan dengan alam nyata. Kebolehan Johana memahami pemikiran dan perasaannya serta rangsangan dari luar agak terganggu. Sekarang, Johana merasai persekitarannya berbeza dengan orang yang normal. Apa yang mereka lihat, dengar dan rasai sebagai sesuatu yang benar tetapi tidak dialami oleh orang di sekitarnya.” Panjang lebar Razman menerangkan kepada Muzaffar mengenai keadaan gadis kesayangannya, Johana Sofea. Razman yang diam seketika memerhati lama Muzaffar. Dapat dilihat Muzaffar yang kelihatan kurang terurus itu agak keliru.
“Pesakit mungkin bertindak di atas apa yang dialami dan tingkahlakunya mungkin kelihatan “luar biasa”. Orang-orang yang tidak biasa dengan tingkahlaku dan pengalaman mereka mungkin sukar memahami akan kekeliruan dan ketakutan pesakit psikosis dan melihatnya sebagai sesuatu yang menakutkan.” Razman menyambung menerangkan keadaan Johana yang mengalami menyakit psikosis dan kini ditempatkan di salah sebuah hospital bahagia yang terletak di Ulu Kinta, Tanjung Rambutan, Perak. Muzaffar masih diam. Fikirannya buntu. Razman bagaikan memahami, cuba untuk meredakan gelodak perasaan Muzaffar.
“Penyakit mental boleh bersifat sementara dan boleh berulang-ulang di sepanjang hayat seseorang. Bagi kes Johana, walaupun tahap mentalnya agak teruk, namun kebarangkalian untuk Johana pulih sepenuhnya tinggi. Sebagaimana yang diceritakan oleh cik Athirah, saya yakin penyakit mental Johana berkait rapat dengan tekanan perasaan yang diakibatkan oleh peristiwa yang terjadi sehingga menyebabkan kematian orang yang dia cintai sehingga menimbulkan gangguan emosi dan seterusnya mengganggu fikiran Johana. Penyakit mental mudah dihidapi orang yang lemah semangat. Namun dari pemerhatian saya, Johana bukanlah individu yang lemah semangat, cuma tekanan yang diterima Johana mungkin agak kuat dan ianya mungkin berkait rapat dengan apa yang dia terpaksa lalui sebelum peristiwa tersebut terjadi. Pada awalnya, mungkin Johana mengalami perasaan sedih, resah dan tertekan. Namun, tanpa disedari, perasaan itu mungkin berlaku secara berlebihan, tidak terkawal dan berlarutan sehingga menyebabkan Johana murung dan seterusnya sampai ke tahap sekarang.” Perlahan Muzaffar menekup mukanya yang agak kusam dengan kedua belah tapak tangannya. Terasa kasar jambangnya yang sudah 2 bulan tidak dicukur. Air matanya hampir mengalir.
“Maaf jika soalan saya agak terlalu peribadi. Apa hubungan awak dengan Johana sebenarnya?” soal Razman ingin tahu. Razman yakin Muzaffar seorang lelaki yang mempunyai hubungan yang lebih dari seorang kawan dengan Johana. Muzaffar perlahan-lahan melurutkan kedua-dua tapak tangannya ke bawah. Lama dia terdiam sebelum menjawab soalan dari Razman. Terfikir-fikir apa hubungannya dengan Johana. Jika mahu dijawab kekasih, dia yakin Razman sudah mengetahui sedikit sebanyak mengenai arwah Mustaqim. Takkanlah mahu dijawab adik ipar Johana. Hatinya sendiri yang sakit nanti.
“Saya Muzaffar, penyebab kematian arwah Mustaqim” lancar perkataan itu terpacul dari bibirnya setelah beberapa saat berfikir. Razman sedikit tersentak, namun wajahnya tetap tenang.
“Muzaffar... Kadang-kadang, apa yang terjadi dalam dunia ini, adalah ketentuan Tuhan dan kita tak harus menyalahkan sesiapa sekiranya sesuatu perkara buruk atau bencana terjadi kepada sesiapa pun. Baik orang yang kita sayang, mahupun orang yang kita benci. Awak adik kepada arwah Mustaqim bukan?” soal Razman cuba ingin menyelami hati Muzaffar. Perlahan Muzaffar menganggukkan kepalanya.
Muzaffar sering menghubungi Johana selepas pemergian arwah Mustaqim, namum gadis itu acuh tak acuh menjawab panggilan telefonnya. Muzaffar faham dengan keadaan Johana kerana dirinya juga tidak sepenuhnya bersemangat setelah kematian arwah Mustaqim. Namun, pada waktu yang sama, dia tak dapat menipu perasaannya yang rindu dan risaukan keadaan gadis kesayangannya itu. Sehinggalah pada suatu hari, dia menerima berita dari Athirah yang Johana dimasukkan ke Hospital Bahagia di Tanjung Rambutan. Luluh hatinya mendengarnya. Semangatnya terus hilang dari saat itu dan dia berkeputusan berpindah keluar dari rumahnya untuk hidup sendiri. Dia berterusan menyalahkan dirinya di atas kematian arwah Mustaqim dan Johana mengalami gangguan mental.
“Dan selama ini awak asyik salahkan diri awak atas kematian Mustaqim bukan?” Muzaffar berasa hairan bagaimana doktor muda itu dapat memahami apa yang dia rasai. Sekali lagi dia menganggukkan kepalanya.
“Itu adalah ketentuan Allah s.w.t. Ada hikmah di sebalik apa yang terjadi tu. Percayalah. Saya tak tahu keseluruhan cerita di antara Johana, arwah Mustaqim mahupun awak. Saya cuma tahu serba sedikit punca yang menyebabkan Johana mengalami gangguan mental. Itupun saya ketahui dari Athirah. Pelawat-pelawat yang lain, yang banyak datang seperti ibu Johana, Kamarul, dan beberapa kawan-kawan Johana tak banyak yang tahu apa yang betul-betul telah terjadi. Jadi, saya dapat simpulkan Johana banyak memendam perasaan, masalahnya tanpa berkongsi dengan banyak pihak kecuali Athirah. Itu salah satu punca Johana sampai ke tahap begini.
‘Kamarul?’ desis hati kecil Muzaffar.
“Jadi, saya rasa orang yang sedikit sebanyak dapat membantu Johana untuk cepat pulih, awak sendiri Muzaffar. Johana memerlukan seseorang yang dapat memahami apa yang dilaluinya dan seseorang yang selalu dapat mendampinginya.” Serentak Muzaffar memandang tepat ke anak mata Razman.
“Saya cuma mampu memberi rawatan elektrokonvulsif, rawatan tingkahlaku, rawatan psikotropik dan psikoterapi pada Johana. Selebihnya, Johana tetap memerlukan seseorang yang dapat selalu berdampingan dengannya, memahaminya dan dapat memberi semangat kepadanya.”
“Saya faham awak sehingga sekarang menyalahkan diri awak di atas kematian Mustaqim walaupun ianya bukannya salah awak. Sudah ditakdirkan ajalnya sampai pada waktu itu. Dan ada sebabnya mengapa Allah tetapkan semua itu. Kita yang masih hidup, bernafas ni, tak sepatutnya hidup dengan sia-sia.” Muzaffar diam mendengar kata-kata dari Razman.
“Kalau awak rasa awak dah lakukan kesilapan, berhenti salahkan diri dan cuba lakukan sesuatu untuk tebus kesalahan tu. Cuba pulihkan Johana jika awak yang menyebabkan kematian arwah Mustaqim sehingga menyebabkan Johana berkeadaan begini. Awak harus ‘bangun’ dan ‘sedar’ sekarang. Johana perlukan awak.”
Serentak terasa bagaikan sesuatu yang mengalir di setiap urat saraf Muzaffar.
Doktor muda ini terlalu memahami!

*********************************************************************************

"Johana... Awak kenal saya lagi tak?"
Diam.
"Maafkan saya sebab saya langsung tak melawat awak sepanjang awak tinggal di sini. Maafkan saya" Muzaffar menggenggam erat jari jemari Johana. Dahinya kemudiannya diletakkan ke atas genggaman jarinya dan jari Johana yang bersatu. Air matanya mengalir perlahan. Johana senyum.
"Saya rasa bersalah. Saya rasa bersalah sangat. Kalau bukan sebab saya, awak takkan jadi macam ni Johana. Sebab saya mama dan abah sedih dengan kehilangan Mustaqim. Saya dah buat kesalahan besar terhadap semua orang Johana." esakan Muzaffar semakin menjadi-jadi. Johana yang tadinya senyum, mengerutkan dahinya.
"Encik kenapa?" Muzaffar tersentak mendengar Johana bersuara. Lama dia merindui suara lembut itu. Muzaffar mendongakkan kepalanya menatap wajah Johana. Johana melihat wajahnya kehairanan. Muzaffar cepat-cepat mengelap air matanya.
"Kenapa?" soal Johana ringkas.
"Saya rindu awak Johana. Saya rindu awak" laju Muzaffar menuturkan kata-kata tersebut setelah dia sedar yang dia sebenarnya terlalu merindui gadis itu. Johana senyum.
"Rindu?" Johana yang tadi senyum, kini ketawa.
"Rindu?" soal Johana lagi sekali sambil melihat wajah Muzaffar. Senyum.
Hati Muzaffar yang tadinya sedikit lega kini kembali terguris dengan kelakuan Johana. Namun dia tekad. Dia harus kuatkan semangatnya untuk membantu Johana kembali pulih. Tangannya semakin erat menggenggam jari jemari Johana.
"Ye, saya rindukan awak Johana. Awak ingat lagi tak saya?" Johana mengerutkan dahinya. Muzaffar senyum.
"Saya Muzaffar. Seseorang yang sangat sayangkan awak. Saya selalu hadiahkan awak bunga dulu." Muzaffar merenung anak mata Johana. Senyum.
"Bunga?"

"Ye, bunga. Bunga ros."
"Bunga ros? Bunga ros kan mahal? Kenapa awak selalu belikan saya bunga ros? Awak gila ye?" Johana tertawa kecil. Muzaffar tersentak.
"Tak. Saya tak gila. Saya hadiahkan bunga tu sebab saya sukakan awak. Saya sukakan awak sangat."
"Awak gila. Cuba tengok muka awak ni. Penuh dengan jambang. Macam orang gila." sekali lagi Johana ketawa. Kali ini lebih kuat berbanding sebelumnya. Hati Muzaffar kembali menangis.
"Saya gila. Saya gilakan awak." Johana yang tadi tertawa kini diam.
"Awak gila?" tangannya ditekupkan ke mulutnya. Kini Muzaffar tertawa kecil. Tiba-tiba terasa Johana sangat comel. Kemudian Muzaffar menggeleng-gelengkan kepalanya.
"Saya tak gila. Saya sayangkan awak. Saya... sayangkan awak, Johana" tutur Muzaffar ikhlas.
"Sayang?" perlahan Johana menuturkan perkataan tersebut. Dia kemudiannya tertunduk.
"Sayang?" tutur Johana sekali lagi. Kini dia berasa sebak. Air matanya mengalir perlahan. Muzaffar berasa mula risau bila melihat Johana mula mengalirkan air mata. Kedua-dua bahu Johana dipegangnya namun ditepis kuat gadis itu. Serentak Johana bangun dan berundur ke belakang sambil melihat wajah Muzaffar.
"Awak tak sayangkan saya! Awak tak sayangkan saya!" Johana separuh menjerit kepada Muzaffar. Muzaffar mulai panik.
"Joha..."
"Awak tipu! Awak tak sayangkan saya! Kalau awak sayangkan saya, awak tak tinggalkan saya. Awak tinggalkan saya!" air mata Johana semakin deras. Hati Muzaffar terasa bagai dihempas kuat dengan satu objek yang berat.
"Johana..."
"Awak penipu!" Muzaffar terasa lututnya lemah longlai kini. Tanpa disedari dia melutut di atas lantai. Air matanya mengalir lagi.

*******************************************************************************************************************

"Mama masak ape hari ni?" suara Muzaffar kedengaran ceria di hujung corong telefon.
"Mama masak daging masak merah, ikan belah belakang, buat sup sayur... pastu goreng-goreng ikan masin, buat telur dadar, goreng tempe sikit-sikit. Kamu nak mama bawakkan ke rumah ke kejap lagi ke Zaf?" soal Maznah. Hatinya sedikit hairan dengan perubahan sikap Muzaffar.
"Takpe mama. Kejap lagi Zaf sampai rumah. Zaf tengah drive balik rumah ni." Maznah yang mendengar hampir menjerit gembira.
"Betul ke Zaf? Kenapa tak cakap? Kalau Zaf cakap awal-awal kan mama boleh buatkan ayam masak lemak cili padi kegemaran Zaf."
"Tak apelah mak. Semua masakan mama pun favourite Zaf. Kejap lagi Zaf sampai ye?"
"Baiklah Zaf. Mama tak habis masak lagi ni. Nanti Zaf sampai, Zaf berbual-buallah dengan abah dulu ye?" serentak Muzaffar tertawa besar. Dada Maznah terasa sebak mendengar suara Muzaffar yang kembali ceria setelah hampir 6 bulan hidup bagaikan patung bernyawa. Sungguh dia berasa sangat bersyukur kepada Tuhan.
"Mama ni cakap macam Muzaffar ni tetamu mama pulak. Kalau abah takde, Zaf duduk je tengok tv. Takpun Zaf boleh tolong mama masak kan? Lama tak kacau mama kat dapur ni." Muzaffar sempat mengusik mamanya. Di sebalik tawanya, Muzaffar turut merasa sebak. Betapa selama ini dia banyak mengabaikan tanggungjawabnya sebagai anak dan banyak membuat kedua orang tuanya risau dengan keadaan dirinya, lebih-lebih lagi mamanya.
"Baguslah kalau macam tu. Datang cepat ye Zaf."
"Baik mama. Assalamu'alaikum."
"Wa'alaikumussalam." Maznah perlahan-lahan meletakkan gagang telefon.
"Mama!" sayup-sayup kedengaran suara Muzaffar di corong telefon. Maznah cepat-cepat melekapkan gagang telefon ke telinganya kembali.
"Kenapa Zaf?" soal Maznah sedikit risau.
"Zaf... rindu mama... Zaf sayang mama." airmata yang dari tadi ditahan, kini akhirnya mengalir di pipi Maznah yang sudahpun separuh usia.
"Mama... pun rindukan Zaf..." Maznah tersedu-sedan. Mata Muzaffar mula berkaca.
"Jumpa mama kejap lagi. Bye mama"
"Baik"

Talian terputus.

Maznah menggengam erat gagang telefon sambil memeluk gagang telefon tesebut. Matanya dipejam erat namun airmatanya laju mengalir keluar dari matanya yang agak berkedut. Mohktar yang kebetulan keluar dari bilik tidur mereka untuk ke ruang tamu, terkejut melihat keadaan Maznah.
"Kenapa ni Maznah?" soalnya hairan. Maznah diam tidak berganjak. Mokhtar berjalan menghampiri Maznah. Gagang telefon dari tangan Maznah ditariknya dan diletakkannya. Ditariknya Maznah ke dalam pelukannya. Belakang isteri kesayangannya digosok-gosok, cuba menenangkan isterinya walaupun tidak diketahui punca yang menyebabkan isterinya menangis.
"Kenapa ni Maznah?" soalnya lembut lagi sekali.
"Muzaffar..." sepatah perkataan terpacul dari mulut Maznah.
"Muzaffar? Kenapa dengan Muzaffar?"
"Dia dah mula ceria abang." Maznah tersedu-sedan.
"Dia telefon tadi. Dalam perjalanan ke sini katanya. Dah lama saya tak dengar suara dia ketawa bang. Tuhan je yang tahu betapa gembiranya hati saya sekarang abang." Mokhtar mengucap seribu kesyukuran di dalam hatinya. Pelukannya dieratkan.
"Baguslah macam tu Maznah. Akhirnya, doa kita dah dimakbulkan. Muzaffar dah kembali ceria macam dulu. Mungkin dia dah mula dapat melupakan benda yang jadi tu dan dah dapat maafkan dirinya." Maznah mengangguk kecil. Perlahan dia meleraikan pelukan suaminya.
"Saya bersyukur sangat abang." Maznah memandang tepat ke anak mata suami kesayangannya. Matanya dipenuhi dengan air matanya. Mokhtar mengangguk lembut.
"Nanti Muzaffar datang, abang berbual-buallah dengan dia sementara saya memasak ye?" Mokhtar senyum manis. Kedutan-kedutan di pipi dan sisi matanya jelas kelihatan saat dia tersenyum, namun manis wajahnya tetap sama dan tidak jauh bezanya berbanding saat mula Maznah jatuh cinta kepadanya.
"Abang tolong pergi beli ais kacang dekat kedai Pak Long tepi jalan tu boleh tak? Muzaffar tu suka sangat ais kacang tu" Mokhtar tergelak kecil dengan gelagat isterinya.
"Baik intan payungku." serentak Maznah tersenyum malu. Sesungguhnya dia berasa sangat bertuah bersuamikan Mokhtar. Suaminya seorang lelaki yang sangat memahami, penyabar, penyayang dan sering menghiburkan hatinya dengan lawak-lawak yang spontan. Tak pernah Mokhtar berubah semenjak dari awal perkahwinan mereka.
"Abang... saya gembira sangat abang..." sekali lagi Mokhtar mengangguk kecil.
"Saya tahu... tapi nak ke awak bagi Muzaffar makan lauk hangit?" mata Maznah membulat. Hidungnya kemudian laju menghidu-hidu sesuatu. Bau hangit telur dadar menusuk ke lubang hidungnya.
"Telur dadar Nah!" Maznah menjerit kecil sambil berlari masuk ke dapurnya.

Mokhtar tergelak besar.

*********************************************************************************

"Sayang betul kau pada dia ye?" Razman senyum nipis. Muzaffar turut tersenyum sambil mengangguk lembut.
"Ada planning nak melamar dia tak?" soal Razman ingin tahu. Muzaffar tergelak kecil Razman menjungkitkan kedua-dua belah keningnya yang agak tebal. Lama kemudian Muzaffar mengangukkan kepalanya lagi sekali.
"Maaf Razman. Aku tergelak sebab aku teringatkan Johana sebelum ni. Asal aku sebut je perasaan sayang, naik angin dia. Takut aku." serentak kedua-dua mereka tergelak kecil.
"Kau kena faham, waktu tu emosi, pemikiran dan psikologi Johana terganggu teruk, dan fikiran dia bercelaru berpunca dari perasaan cinta dan sayang. Kau pikul tanggungjawab besar untuk menjaga Johana lepas ni kalau kau memang betul-betul berniat nak jadikan dia pasangan hidup kau. Johana memang dah pulih hampir sepenuhnya, tapi perkara yang sama mungkin akan jadi balik pada dia kalau fikiran dia terganggu dengan perkara yang tak dapat dia terima sebagaimana sebelum ni." Muzaffar terdiam lama.
"Aku faham Razman. Aku yakin aku akan jaga dia sebaik mungkin sebelum ni. Lama aku tunggu dia Razman. Takkan aku nak sia-siakan penantian aku selama ni macam tu aje lepas aku dah dapat hati dia." Razman senyum lagi. Kedua mereka semakin rapat semenjak 3 bulan lalu apabila Muzaffar setiap minggu melawat Johana di hospital tersebut. Setiap kali melawat Johana, Muzaffar akan meluangkan seditki masa berbual dan mengetahui perkembangan Johana. Dan setiap kali melawat Johana juga Muzaffar akan melawat kedua ibu bapa Johana yang terletak di Ipoh, tak jauh dari Tanjung Rambutan.
"Apa yang buat kau sanggup menunggu, bersabar untuk dapatkan dia sebenarnya? Sebab rasa bersalah?" soal Razman.
"Rasa bersalah satu hal. Tapi yang sebetulnya, aku sukakan dia. First time aku tengok dia, hati aku dah terpaut. Susah aku nak explain dekat kau macam mana. Aku selalu perhatikan dia. Senyuman dia, cara dia, gaya dia, betul-betul buat aku terpaut dekat dia. Memang banyak lagi perempuan yang jauh lebih cantik, menarik, dan mungkin baik dari dia, tapi Johana berjaya memiliki hati aku for the first time aku tengok dia. Ya. Johana pemilik hati aku." jujur Muzaffar menyatakan isi hatinya kepada Razman. Razman hampir tercengang namun cuba dikawalnya. Betapa jujurnya Muzaffar menyayangi Johana.
Dan dia, cemburu. Razman berasa cemburu. Dia sebenarnya turut terpaut pada Johana tanpa dia sedari bila perasaan itu wujud. Dia mulai sedar apabila hatinya tidak setiap kali mahu melakukan rawatan kaunseling dan psikoterapi bersama Johana. Dia sedar bila jantungnya berdegup laju setiap kali berjumpa Johana. Dia sedar apabila dia mulai rasa rindu mahu menatap wajah Johana.
"Aku mula-mula tak dapat terima hakikat Johana masuk ke hospital ni. Sebab aku rasa, aku puncanya. Tapi, lepas dua bulan, aku sedar yang aku tak boleh pentingkan diri macam tu. Dan aku pun mula rasa rindu pada Johana. Itu yang aku ambil cuti 2 minggu datang sini. Lepas kau terangkan pada aku keadaan Johana dan lepas kau sedarkan banyak benda pada aku, itu yang aku mula bersemangat balik. Sebab tu sampai sekarang aku berusaha membantu pulihkan Johana. Thanks Razman." serentak Muzaffar menepuk belakang Razman. Razman yang awalnya mengelamun, tersentak. Hanya sipi-sipi apa yang dikatakan Muzaffar didengarinya. Yang dia cuma dengar, 'Thanks Razman'.
"Eh! No hal lah! Dah memang tugas aku kan." Razman senyum kelat.
"Kau betul-betul memahami. Memang tak salah bidang yang kau pilih ni." kedua mereka sama-sama tertawa lagi sekali.
"Tapi, aku rasa, kau boleh jadi 'Doktor Love' jugaklah Man." Muzaffar menyakat Razman.
"Apa pulak 'Doktor Love' nye. Buah hati aku pun dah disambar orang." Muzaffar yang sedang tersengih terus berubah riak wajahnya.
"Aku gurau je lah." Razman menepuk bahu Muzaffar. Muzaffar kembali sengih.
"Wah wah, rancaknya berbual." satu suara yang amat dikenali kedua mereka kedengaran dari belakang. Kedua-dua mereka memalingkan wajah memandang kepada empunya suara tersebut. Johana kelihatan ayu memakai seluar putih dan baju bercorak bunga kecil campuran warna pink, hijau dan ungu. Sekali lagi jantung Razman berdegup laju. Cepat-cepat dia memalingkan wajahnya ke depan dan bangun dari kerusi batu yang menjadi tempat dia duduk dan berbual lama dengan Muzaffar sementara menunggu Johana mengemaskan barang-barangnya.
"Tengah mengumpat awaklah tadi." Muzaffar mengusik Johana.
"Saya tahu." laju Johana menjawab. Muzaffar tersentak.
"Awak dengar ke apa yang kitorang bualkan tadi?" soal Muzaffar. Malu pula rasanya jika Johana mendengar kesemua isi hatinya.
"Saya dengar awak cakap saya gemuk, pendek, hitam... Kuat makan..." kini giliran Johana pula berseloroh. Muzaffar menarik nafas lega.
"Betul kan doktor?" Razman mendongakkan kepalanya memandang ke arah Johana yang memanggil namanya. Razman senyum kelat sambil memandang ke arah gadis yang bakal dirinduinya.
"Itulah Muzaffar ni. Selalu aje cakap awak ni gemuk, pendek, hitam." Razman cuba berseloroh juga.
"Eh! Fitnah tu!" cepat-cepat Muzaffar mempertahankan dirinya. Johana dan Razman ketawa kecil.
"Baiklah, doktor." Johana memandang ke arah Razman. Johana menarik nafas pendek.
"Terima kasih banyak-banyak atas segalanya. Hanya Tuhan yang mampu balas segalanya. Segala kesabaran doktor, segala budi baik doktor. Terlalu banyak yang doktor dah buat untuk bantu saya. Saya betuk-betul berterima kasih pada doktor." Razman senyum.
"Saya cuma jalankan tanggungjawab saya Johana. Yang penting awak pulih sepenuhnya. Itu yang saya mahukan. Sekarang saya dah boleh tersenyum lega tengok keadaan awak." Johana senyum.
"Terima kasih banyak-banyak doktor." sekali lagi Johana berterima kasih kepada doktor muda tersebut. Muzaffar memandang ke arah Johana dan Razman yang lama memandang antara satu sama lain. Rasa cemburu mula menyelubungi benak hatinya. Tiba-tiba dia terfikir bagaimana kedua-dua mereka sering meluangkan masa untuk menjalankan rawatan kaunseling dan psikoterapi. Razman pula doktor muda yang agak kacak dan seseorang yang sangat memahami. Ketrampilan Razman juga sangat menarik dan memikat hati di samping personalitinya yang tenang sepanjang masa.
"Man, thank you so much Man!" Muzaffar cepat-cepat menjauhkan perasaan cemburu tersebut dari fikirannya. Muzaffar menghulurkan tangan kepada Razman. Lambat-lambat Razman mencapainya. Razman sebenarnya berasa berat hati apabila memikirkan Johana tidak lagi menjadi penghuni di hospital tersebut.
"Ada masa nanti kau datanglah sini Zaf. Jangan lepas ni diam membisu je tanpa khabar berita lepas buah hati dah takde kat sini." usikan Razman membuatkan Johana tersentak. Muzaffar yang tadinya berasa cemburu, kini mula terasa lega dengan usikan Razman.
"Mestilah aku datang lagi, nak bagi kad kahwin, kena pass by hand." giliran Muzaffar pula berseloroh. Johana sudah mula terasa pipinya panas.
"Jomlah, saya tak sabar nak jumpa mama dengan ayah ni." Johana cepat-cepat ubah topik perbualan.
"Jom." Muzaffar memandang ke arah Johana. Razman mengangguk kecil.
"Aku gerak dulu Man." Razman mengangguk lagi sekali sambil menepuk belakang Muzaffar. Anak matanya memandang kedua susuk tubuh itu sehingga hilang dari penglihatannya. Razman senyum tawar.
'Kenapa kau buat aku jatuh hati pada kau Johana?' keluh hati kecilnya.
'Muzaffar, pemilik hati... Tahniah Muzaffar. Aku doakan kau berbahagia dengan Johana.'

Kamarul yang memerhatikan dari jauh senyum kelat. Dia kini akur Johana takkan mampu dia miliki.

*********************************************************************************

"Bila Anna nak mula bekerja ni? Atie dengan kawan-kawan office yang lain rindu sangat dekat Anna tau!" suara Athirah, sahabat karibnya kedengaran ceria di hujung talian telefon. Johana senyum tawar.
"Boleh ke Anna kerja dekat situ lagi?" soal Johana.
"Kenapa pulak tak boleh?" Johana mengeluh halus.
"Anna kan pernah masuk ke hospital sakit jiwa. Mau ke bos ambil Anna bekerja lagi? Mahu ke kawan-kawan pejabat nak bekerja dengan Anna lagi? Apa pulak pandangan orang sekeliling?" bertalu-talu soalan ditanyakan kepada Athirah.
"Mane boleh Anna fikir macam tu!" laju Athirah menjawab.
"Bos, kawan-kawan office, semua faham. Kalau boleh they all nak lawat Anna masa dekat Perak dulu tau tapi Atie yang cakap baik jangan pergi sebab dah ramai yang selalu lawat Anna, takut nanti Anna rasa terganggu. Kitorang semua rindukan Anna tau." Johana senyum kecil. Hatinya benar-benar berasa terharu.
"Nanti Anna call bos ye? Dah confirm semuanya nanti, Anna cakap dekat Atie ye?"
"Yippiee!!!!" Athirah menjerit gembira. Jeritan tersebut membuatkan Johana tergelak besar.
"Atie happy sangat tau!" Johana senyum. Belum sempat mahu bersuara, telefon bimbitnya bergetar. Dia menjauhkan telefon bimbitnya dari cuping telinganya dan melihat ke arah skrin telefon. Terpapar nama Muzaffar.
"Atie, atie, Anna call balik nanti. Muzaffar call"
"Mat bunga!" Johana ketawa lagi.
"Ok, bye Anna!" Atie mematikan talian dan sesaat kemudian Johana menjawab panggilan dari Muzaffar.

"Hello."
"Hello."
"Apa yang boleh saya bantu anda?"
"Banyak benda yang awak perlu bantu saya."
"Salah satunya?" Johana senyum.
"Hmmm... saya tak nak cakap salah satunya. Saya nak cakap kesemua benda yang awak kena bantu saya." Johana tergelak kecil. Dia kemudiannya bangun berdiri di hadapan cermin. Dia kemudian memandang wajahnya. Dia sedar dia bahagia setiap kali berada di sisi Muzaffar dan setiap kali berbual dengan Muzaffar. Dan dia yakin dia dapat menerima Muzaffar sebagai pengganti Mustaqim setelah mendengar luahan isi hati Muzaffar beberapa hari lalu ketika Muzaffar rancak berbual dengan Razman. Lama dia berdiri di belakang Muzaffar dan Razman tanpa mereka sedari dia mendengar segala perbualan mereka.
"Awak kena bangun, bersiap, pakai bedak banyak-banyak, pakai baju cantik-cantik dalam masa lebih kurang sejam. Saya ambil awak, lepas tu kita dinner dengan parents saya." wajah Johana terus pucat lesi.
"Huh? Kenapa pulak ni?"
"Parents saya nak jumpa bakal menantu. Tak sabar sangat dah tu." Johana garu kepala.
"Mana boleh awak tiba-tiba je nak bawa saya jumpa parents awak macam ni" Johana bertelagah.
"Habis tu, awak taknak jumpa parents sayalah ni?"
"Nak! Tapi bukan sekarang."
"Nak?" soal Muzaffar.
"Nak!"
"Yuhuuu!!! Saya tipu je sebenarnya. Means awak nak jumpa bakal mertua awak kan? Okaylah, awak bersiap sekarang. Kita jumpa dalam masa sejam okay? Tapi malam ni kita makan berdua aje. Nanti kita makan berempat pulak dengan parents saya."
"Tak baiklah awak ni!" Johana menjerit kecil apabila sedar Muzaffar cuba menduga hatinya.
"Saya memang tak baik, tapi saya sayangkan awak!" jerit Muzaffar di hujung talian telefon. Johana diam.
"Kenapa diam? Okay okay! Saya tahu awak malu tapi mahu kan? Yang penting awak nak jumpa parents saya." Muzaffar ketawa besar.
Tuuuttttt... talian dimatikan. Johana senyum sinis.
"Ambik kau! Pandai-pandailah kau nak pujuk aku nanti." Johana senyum lebar sambil mencapai tuala mahu mandi dan bersiap keluar.

*********************************************************************************

"Saya rasa biru campur hitam cantik bang." Mokhtar yang sedang membaca surat khabar diam membisu.
"Eh! Rasanya silver campur hitam lagi cantik kot. Trend tahun ni. Kan abang?" Maznah sejak dari tadi menyoal Mokhtar, namun matanya tak lari menatap majalah dari tadi sambil tak berhenti menyelak helaian demi helaian majalah tersebut.
"Eh! Eh! Ni cantik abang! Merah hitam!" Mokhtar yang mula berasa terganggu meletakkan surat khabar ke tepi.
"Maznah. Awak ke yang nak bertunang ni, atau Muzaffar?" Mokhtar senyum.
"Ala abang ni."

*********************************************************************************

"Lega hati saya abang" Hayati senyum memandang suaminya.
"Kenapa?" soal Razali.
"Akhirnya ada juga orang yang dapat jaga Johana. Taklah susah sangat hati saya macam selama ni." Razali senyum.
"Awak pun suka sangat dengan Muzaffar tu, baguslah."
"Eh, takkanlah abang tak suka dengan Muzaffar tu. Dahlah baik, bekerjaya, kacak pun kacak orangnya. Penyabar je saya tengok orangnya. Kalau orang lain, tak tahulah saya samada sanggup ke tak tunggu Johana masa dia dimasukkan ke Tanjung Rambutan dulu." Razali mengangguk kecil.
"Abang, jom lah tempah baju untuk majlis pertunangan Johana nanti!"

Razali ketawa kecil!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Credit to Kak Arryani, sebab Vee ada selitkan entry akak dalam cerpen nie. Akak menghilang ke mane nie akak? Kat FB tak jumpa dah, dekat blog pun akak privatekan... (T_T)

With Love,
Vee Violet

Saturday, November 13, 2010

Total Eclipse of the Heart...


Turnaround, every now and then I get a
little bit lonely and you're never coming around
Turnaround, Every now and then I get a
little bit tired of listening to the sound of my tears
Turnaround, Every now and then I get a
little bit nervous that the best of all the years have gone by
Turnaround, Every now and then I get a
little bit terrified and then I see the look in your eyes
Turnaround bright eyes, Every now and
then I fall apart
Turnaround bright eyes, Every now and
then I fall apart

Turnaround, Every now and then I get a
little bit restless and I dream of something wild
Turnaround, Every now and then I get a
little bit helpless and I'm lying like a child in your arms
Turnaround, Every now and then I get a
little bit angry and I know I've got to get out and cry
Turnaround, Every now and then I get a
little bit terrified but then I see the look in your eyes
Turnaround bright eyes, Every now and
then I fall apart
Turnaround bright eyes, Every now and
then I fall apart

And I need you now tonight
And I need you more than ever
And if you'll only hold me tight
We'll be holding on forever
And we'll only be making it right
Cause we'll never be wrong together
We can take it to the end of the line
Your love is like a shadow on me all of the time
I don't know what to do and I'm always in the dark
We're living in a powder keg and giving off sparks
I really need you tonight
Forever's gonna start tonight
Forever's gonna start tonight

Once upon a time I was falling in love
But now I'm only falling apart
There's nothing I can do
A total eclipse of the heart
Once upon a time there was light in my life
But now there's only love in the dark
Nothing I can say
A total eclipse of the heart

Turnaround bright eyes
Turnaround bright eyes
Turnaround, every now and then I know
you'll never be the boy you always you wanted to be
Turnaround, every now and then I know
you'll always be the only boy who wanted me the way that I am
Turnaround, every now and then I know
there's no one in the universe as magical and wonderous as you
Turnaround, every now and then I know
there's nothing any better and there's nothing I just wouldn't do
Turnaround bright eyes, Every now and
then I fall apart
Turnaround bright eyes, Every now and
then I fall apart

And I need you now tonight
And I need you more than ever
And if you'll only hold me tight
We'll be holding on forever
And we'll only be making it right
Cause we'll never be wrong together
We can take it to the end of the line
Your love is like a shadow on me all of the time
I don't know what to do and I'm always in the dark
We're living in a powder keg and giving off sparks
I really need you tonight
Forever's gonna start tonight
Forever's gonna start tonight

Once upon a time I was falling in love
But now I'm only falling apart
There's nothing I can do
A total eclipse of the heart
Once upon a time there was light in my life
But now there's only love in the dark
Nothing I can say
A total eclipse of the heart

Wednesday, November 10, 2010

Monolog 'Pemilik Hati'...

Dia merenung jauh ke arah beberapa butir bintang yang bertaburan menghiasi permukaan dada langit yang gelap dan sunyi...

Segelap HATInya waktu itu...


Sesunyi HATInya...

Gelap tanpa ‘cahaya’ sehingga membuatkan dia tersesat di dalam kemelut HATInya sendiri...

Sunyi tanpa sebarang apa-apa perasaan...

Tiada perasaan sedih, keliru, marah, gembira…..

Jauh sekali bahagia...

HATInya kosong...

With Love,

Tuesday, November 9, 2010

♥ Special thanks to you ♥


Time really flies so fast.. Now, I have landed into the 25th year of my life. Yes 25… BestFreeDesign.Com border=… Ops! I'm supposed to be excited getting older! BestFreeDesign.Com border=... I’ve received many kind of birthday wishes from the wonderful and lovely people, my family members, my good friends, my new friends, and even from the people that I never met or talk before! (my FB friends).
I must say all of your wishes is simply amazing because it really makes me happy BestFreeDesign.Com border=and you guys really make my day. It was one of the bestDAY in my life and on my birthDAY.

I feel so blessed to be where I am, I feel so loved to have such wonderful friends and wonderful people around me... BestFreeDesign.Com border= ... Especially my family members, my close besties and my Beau... Thanks a lot Beau... I'm grateful to have you in my life...
I’m so grateful that I’m not measured of what I’ve done but more of who I am and those who’ve I’ve surrounded myself with.BestFreeDesign.Com border=


"Nothing is more honorable than a grateful heart."
~Seneca~


I’m getting older... that’s for sure. Some women are fearful of aging. BestFreeDesign.Com border=But, as for me, why should we feel so? BestFreeDesign.Com border=
Well, growing old is mandatory, growing up is optional.

“Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter.
~Mark Twain~”


When you are old, you had many experiences in your ife that makes you wiser and a good teacher for certain people. It could be your friends, your beloved brother or sister, your beloved one and even for your future kids. Growing old made better by real life experiences and knowledge that nobody could put a price on.
Unless if you are living in this life for nothing. Nothing means, you ignore BestFreeDesign.Com border=and did not learn from people you interacted with, from knowledge that you did not value, and not loving along the way…

“To live is to choose. But to choose well, you must know who you are and what you stand for, where you want to go and why you want to get there.”
~Kofi Annan~


Thank you to those who’ve always motivated me and pushed me to greater heights. Also to those who has given me support, prayers and encouragement through my tough time. BestFreeDesign.Com border=

They are really appreciated and it means a lot to me.

“Few things in the world are more powerful than a positive push. A smile. A word of optimism and hope. And you can do it when things are tough.”
~Richard M. DeVos~


For those who never met me or talk to me before, basically im a simple and ordinary girl born in Felda Bukit Goh, Pahang. I did not come from a wealthy family... but I'm grateful to have one big happy family. BestFreeDesign.Com border=
I must say that my family and my beloved one is my priority in my life, besides my good friends, my own future (thinga that I want to achieve / my goal @ interest). I'm a person who just want to live in a simple life, do the things which could makes me happy, makes those people whom I love happy... and I will always keep trying to achieve my dreams BestFreeDesign.Com border=

That's basically about Juliana Md Saman a.k.a Juliana Violet / Vee Violet.



Last but not least, I'm sorry if I have done anything to upset you or hurt your feelings. To hurt anyone's feelings as it truly was not my intention. Please also forgive me for any wrongdoings I have done.

Once again I thank you all for the wonderful wishes.
Mmmwaaaahhhh to everyone who wished me.


With Love,