Sunday, October 31, 2010

Don't give up on something easily...

"If you truly love him….if you genuinely miss him, someday you can meet and love him again….

Just like us playing a hide and seek during our childhood days,…. no matter how deep he hides himself from the world, and disappear from my sight, he who hides shall be somewhere out there…..always be waiting for me, the tagger.

Regardless of how often failing to catch or missing each other’s ways, at the end of the day, your most earnest desire and pray shall lead you to him……only to meet and love again."


~Spring Waltz~

Saturday, October 30, 2010

My best friend's wedding... =)

Tiba-tiba flu teruk balik. Semalam demam pun 'menyerang' kembali. Oh no! Hee hee. Vee on the way balik Penang sekarang. Naik bas aje. Itupun last minute beli tiket bus. Dapat bas yang langsirnya sangat banyak habuk, so bersinlah Vee beberapa kali then flu terus teruk balik... ='( ...

Kalau ikutkan hati, nak aje duduk rumah aje cuti 2 hari ni. Demam and flu pun tak fully recover lagi and dah a few weeks Vee takde dekat rumah. Sejak dari balik Penang untuk BBQ Dinner tu... tak cukup rest and tido, sambung keje... then ada photoshoot dekat Cyberjaya, lepas tu ke PD untuk photoshoot... Sambung keje balik... Ditambah dengan cuaca yang sekejap panas, sekejap hujan... Tadaaa!!! Terus jatuh sakit... ='D ...

Esok salah seorang kawan baik Vee menikah. Itu yang balik Penang tu. Fiena... Such a sweet person, kind, nice, pretty and decent... :) Lagi sorang kawan baik Vee and Fiena, Sri... Dah almost 4 years Vee kenal Fiena and Sri. And sepanjang tempoh tu, 'sempat' jugaklah ketiga2 kami 'bertukar' buah hati... Hee hee... Saat yang menyakitkan actually... But 3 of us saling mendoakan yang terbaik and kebahagiaan masing2... =) ... And now, Vee happy sangat dengan kebahagiaan Sri & Fiena. Sri bakal menjadi ibu beberapa bulan lagi. Last May Vee balik Penang jugak attend wedding Sri and esok, Fiena pulak. Tempat yang sama. :) Alhamdulillah, Vee bersyukur Sri & Fiena mengakhiri zaman bujang they all dengan seseorang yang betul2 dapat bahagiakan they all... Love both of you sweetie... =))


Vee nak bercerita pasal benda lain actually, tapi now dah ter'type' pasal Sri & Fiena pulak... Hee hee...

Tak tahulah macam melalut ataupun tak entry nie sebab menulis dengan keadaan bas tengah bergerak and flu + headache... Hee hee...

Vee sayang kawan2 Vee... Lebih2 lagi kawan yang sentiasa support Vee, concern tentang Vee, ikhlas terhadap Vee and of course kawan2 yang sayangkan Vee... Mmmwaahhh!!!

Flu makin teruk, tata for now!

With Love,
Juliana Violet

P/S : Berat badan naik 2 kg dalam masa seminggu nie, segan nak bergambar esok... Lebih2 lagi dengan Sri & Fiena yang maintain slim selalu... Lalalalaaaa! =D

Friday, October 29, 2010

♥ Past ♥


With Love,

Thursday, October 28, 2010

♥ Pentas Hati ♥

Wajah lembut itu direnung dari jauh...

Pandangan mata pemilik wajah itu kosong… namun keteduhan matanya bagaikan satu cahaya…






Yang menerangi hatinya yang kian lama suram…




Lama memerhati dan tanpa disedari... mata pensil yang digenggamnya dari awal tadi…

Kini menari-nari mengikut rentak jari jemarinya yang halus…

Menggores satu persatu garisan...

Mengungkapkan gerak perasaan hatinya pada sehelai kanvas kosong…





Dua pasang tangan laju menari-nari di 'pentas hati' masing-masing…

Diiringi alunan musik yang lembut dan mendamaikan...



With Love,

Wednesday, October 27, 2010

Firasat Hati...

Firasat hati ... berbisik halus ...

"HATI itu...

... milikku...

DAN...

ia akan 'muncul kembali'...

seperti mentari yang muncul...




Setelah pelangi 'menyembunyikan' dirinya...



With Love,

♥ What if there isn't "anymore"? ♥

*** COPY & PASTE ***

One day a woman's husband died, and on that clear, cold morning, in the warmth of their bedroom, the wife was struck with the pain of learning that sometimes there isn't "anymore".


No more hugs, no more special moments to celebrate together, no more phone calls just to chat, no more "just one minute."

Sometimes, what we care about the most gets all used up and goes away, never to return before we can say good-bye, say "I love you."

So while we have it, it's best we love it, care for it, fix it when it's broken and heal it when it's sick.

This is true for marriage.....And old cars... And children with bad report cards, and dogs with bad hips, and aging parents and grandparents. We keep them because they are worth it, because we are worth it.


Some things we keep -- like a best friend who moved away or a sister-in-law after divorce. There are just some things that make us happy, no matter what.

Life is important, like people we know who are special.. And so, we keep them close!

I received this from someone who thought I was a 'keeper'! Then I sent it to the people I think of in the same way... Suppose one morning you never wake up, do all your friends know you love them?

Let every one of your friends know you love them. Even if you think they don't love you back. And just in case I'm gone tomorrow...

I LOVE YOU ALL!!!


Live today because tomorrow is not promised...
With Love,

Friday, October 22, 2010

♥ LoVee ♥

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu
Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana
Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan


CINTA… Vee yakin definisi cinta pada setiap orang adalah berbeza. Cuba you all approach a group of people yang tengah melepak, (berani ker?) and tanya apa definisi CINTA bagi they all. Mesti jawapan yang you all dapat berbeza. Mesti ada yang akan jawab, "Cinta ni subjektif dan meluas". Maybe ada yang akan jawab, "Cinta ni perhubungan antara sang semut dan sang gajah". Maybe ada yang akan cakap, "Cinta ni ibarat berjalan-jalan di Night Marker Batu Feringhi mencari cd cetak rompak yang berharga RM 4 sekeping". Maybe ada yang akan cakap "Cinta ni cuma sesuatu yang manusia perlukan untuk mengisi kekosongan hati setiap manusia di dunia ni. Cinta yang sejati adalah cinta kepada Ilahi yang kekal sehingga ke akhirat nanti".

And even bagi Vee sendiri, cinta tu meluas. Perasaan cinta ni meliputi segenap semesta langit dan bumi beserta seluruh alam. Setuju? Semua mahkluk di dunia ni punya perasaan cinta yang tersendiri. Cinta yang Vee nak 'sentuh' hari nie, CINTA DI ANTARA DUA HATI.

William Shakespeare pernah berkata:
"Manusia mati dari semasa ke semasa dan badan mereka dimakan ulat, tetapi bukan kerana cinta." Malah cinta itu datangnya dari mata turun ke hati, berendam dalam dada dan mengharap pemberian kepada yang satu."
Cinta itu manis kan? Semanis madu. Tapi madu itu jugak boleh jadi racun.. (madu 3 kah? ;p )
"Semakin banyak engkau memuntahkan kata-kata tentang cinta, semakin sepi hatiu dan semakin engkau gilakan cinta. Tiada kisah teramat manis daripada kisah cinta. Tiada kisah teramat ngeri daripada putus cinta"
- sumber dari Google -
Vee sure kebanyakan dari reader yang sedang baca entry Vee kali ni pernah jatuh cinta, pernah bercinta, mungkin sedang bertunang, sudah berkahwin and pernah putus cinta. Indah kan bila cinta baru berputik? Terasa dunia ini, ana yang punya… (dialog P Ramlee). BestFreeDesign.Com border=
Mula2 … Pada saat awal jatuh cinta, semuanya indah, manis… Rindu 24/7… Nak je dengar suara si buah hati all the time. Time tu kalau suara si buah hati macam katak perindu sekalipun, di telinga kita ibarat mendengar buluh perindu… =p ... Disebabkan sayang, banyak pengorbanan yang sanggup dilakukan tanpa dipinta si buah hati walaupun terpaksa menyusahkan diri… Kalau kedua-dua pasangan kekasih menjalani hubungan cinta yang 'sihat', kedua2 belah pihak akan sama-sama 'memberi dan menerima' (give & take).. Bagi yang 'butakan hati sendiri kerana cinta', sanggup serahkan 'segala jiwa dan raga' even harta benda kepada si buah hati dengan cuma mengharapkan si buah hati dapat memberikan CINTA SEJATI dan cinta yang tulus ikhlas sebagai balasan… Normalkan?

A few question yang selalu bermain di fikiran Vee…
- Berapa peratusan daripada kesemua pasangan-pasangan ni yang akan kekal hidup bersama dengan bahagia. Dengan mengekalkan kemesraan dan perasaan sayang, rindu yang sama-sama dirasai ketika awal hubungan dan sentiasa rasa bahagia bersama-sama?
- Berapa peratusan yang mengakhiri hubungan cinta itu ke jinjang pelamin tapi selepas ada ikatan perkahwinan, masing2 baru tersedar yang mereka telah membuat percaturan dan bercerai?
BestFreeDesign.Com border=
- Berapa peratusan yang setelah bercinta selama beberapa bulan/tahun, tanpa menyedari diri telah, berubah sikap, berubah dari segi layanan terhadap si buah hati, berubah hati lantas bertindak memutuskan perhubungan tanpa menyedari bahawa dirinya telah membuat kesilapan yang besar di dalam hidup dan menyesal?BestFreeDesign.Com border=

- Berapa peratusan yang setelah lama bercinta menyedari bahawa perhubungan yang dijalinkan itu adalah satu kesilapan walaupun kedua-dua belah pihak menyayangi antara satu sama lain dan bertindak memutuskan perhubungan dan akhirnya kedua-dua mereka bersyukur kerana keputusan itu adalah keputusan yang tepat kerana berpeluang bertemu dan bersama dengan seseorang yang lebih serasi dan sesuai untuk diri masing2?


Selalu nampak kan situasi macam nie? =)
Dan pernah tak kita salahkan orang lain ataupun diri sendiri di atas apa yang terjadi? Selalu kan? Vee pernah terbaca tentang satu prinsip 'Bukan Kepada Siapa Betul Tetapi Kepada Apa Yang Betul'. Berapa banyak antara kita yang ada berpegang kepada prinsip ini? Jarang Vee jumpa. Seringkali individu menyalahkan orang lain BestFreeDesign.Com border=
apabila gagal dalam hubungan cinta. Disebabkan perasaan ego mungkin? Mungkin kita perlu, menyalahkan bekas si buah hati sekiranya benda itu perlu untuk 'mempertahankan diri'. Maksud Vee, maybe perlu untuk mengelak daripada jatuh cinta lagi sekali kepada orang yang seringkali salah gunakan perasaan cinta yang tulus ikhlas dan kebaikan yang diberikan. Namun, jikalau perasaan menyalahkan itu 'merosakkan' hati sendiri, lebih baik berhenti 'menyalahkan' orang lain dan paling penting jangan salahkan diri sendiri. Sebab tanpa kita sedar, perkara itu yang membuatkan hati kita tidak senang, dan berterusan merasa merana dan sengsara.

Vee pernah melalui satu fasa apabila hubungan cinta Vee gagal, Vee menyalahkan bekas kekasih dan salahkan diri Vee sendiri tanpa Vee sedar bahawa, Tuhan jadikan perkara tu sebenarnya untuk beri peluang kepada diri Vee hidup dengan lebih baik.. Beri peluang untuk Vee berjumpa dengan seseorang yang lebih sesuai untuk diri Vee. Vee jadi takut untuk menerima cinta orang lain dan Vee takut untuk memberi cinta kepada orang lain. Takut akan melukai dan dilukai walaupun pada waktu yang sama Vee perlukan cinta. Tapi, bila Vee dah lalui beberapa fasa dalam hubungan cinta, Vee mula yakin, "ada hikmah di setiap apa yang berlaku' itu, harus menjadi pegangan diri Vee. Vee yakin, 'cerita hidup' kita dah ditetapkan oleh Pencipta kita semua, ditetapkan oleh takdir. Kesemua perasaan sedih, sakit, perit putus cinta, semuanya perlu untuk mematangkan diri masing2. Perlu untuk menjadikan kita seseorang yang lebih baik dan bertanggungjawab kepada pasangan yang memang sudah ditakdirkan untuk diri kita.

Kasyah… Lagenda Budak Setan. Siapa yang pernah baca ketiga-tiga novel nukilan Ahadiat Akashah pasti tahu kisah cinta antara Kasyah, Ayu dan Katerina. Vee selalu berharap Vee dapat akhiri kisah cinta Vee dengan bersama dengan lelaki seperti Kasyah. =) Maksud Vee, lelaki yang dapat menyayangi Vee sepertimana Kasyah menyayangi Ayu dan Kate. Kenapa? Kasyah seorang lelaki yang sederhana, jujur, punya sense of humor di dalam dirinya, yakin dengan apa yang dia mahukan dalam hidupnya baik dari segi cinta dan kerjaya, pemaaf, penyayang, tegas, dan tulus menyayangi buah hatinya dengan sepenuh hati, sentiasa bijak dalam membuat keputusan, setia dan tahan godaan walaupun ada wanita yang mungkin jauh lebih baik daripada buah hatinya. Cinta Kasyah, satu cinta yang tulus suci, jujur… Bersih… =) … Itulah Kasyah… Maybe ada yang terdetik di hati masing2 mengatakan mustahil untuk Vee or mane2 wanita dalam dunia ni jumpa lelaki seperti Kasyah. Tapi bagi Vee, TAK MUSTAHIL… Selagi Vee sentiasa tulus ikhlas menyayangi lelaki yang Vee bersama. Selagi Vee sentiasa cuba berikan yang terbaik kepada lelaki yang Vee sayangi. Selagi Vee jujur dan setia terhadap lelaki yang Vee bersama. Selagi Vee percaya, CINTA SEJATI itu wujud…segalanya mungkin… =)

Pernah dengar tak kisah cinta sepasang burung layang2? Mari tuan hamba bercerita… :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Alkisah, bermulalah kisah yang menyentuh hati...

Kisah cinta burung layang-layang (Si Kekasih dan Si Perindu)







BestFreeDesign.Com border=

=') ... Kehilangan seseorang yang kita sayang daripada hidup kita, memang perit. Tapi kadang-kadang perkara itu yang perlu setiap orang lalui dan rasai. Sebab itulah, bagi Vee, selagi kita punya waktu untuk menyayangi orang yang kita sayangi, sayangilah pasangan kita sepenuh dan setulus hati. Jangan sesekali sakiti hati orang yang kita sayangi. Kalau tanpa sedar kita sakiti orang yang kita sayangi, 'MEMOHON MAAF' adalah perkara pertama yang kita harus lakukan, bukan bersikap 'EGO'. Tak ada sesiapa dalam dunia ni yang sempurna. Even Vee sendiri seringkali lakukan kesilapan di dalam hubungan. Sayangilah si buah hati seikhlas dan sejujur yang mungkin. Cuba berikan yang terbaik selagi termampu dan selagi tidak melampaui batasan yang sepatutnya.
Dan kalau kita rasa kita tak mampu bahagiakan orang yang kita sayangi itu lagi walau kita dah cuba sedaya upaya dan pelbagai cara, lepaskanlah BestFreeDesign.Com border=
orang yang kita sayangi dengan sebaik mungkin. Untuk dia dapatkan kehidupan yang lebih baik.

Setiap manusia adalah berbeza. Sejahat mana atau sebaik manapun individu itu, setiap orang berhak dan layak untuk bercinta. Setiap lelaki ditakdirkan untuk hidup bersama dengan wanita yang akan menjadi 'tulang rusuknya'. =)

♥Life isn't about waiting for the storm to pass, it's learning to dance in the rain♥
BestFreeDesign.Com border=


With Love,

Wednesday, October 20, 2010

Liubliu ... *apa yang kau merepek ni JV???"

Assalamu'alaikum & Happy Wednesday...

Dah lama rasanya Vee tak 'membebel' dekat blog nie. Thanks for those yang still follow blog Vee even Vee banyak menyepi and dah lama tak menulis.
Lately, so many bad things had happened to me and I can see that it happen to some of my friends, officemate, family and people around me. Tragedi October huh?
But benda tu normallah. Dugaan, masalah, cabaran… perlu dalam hidup setiap orang. Kesemua tu adalah frasa kehidupan yang normal dan akan dilalui setiap manusia dan pada waktu itulah manusia manfaatkan untuk membuat pertimbangan sama ada terus menghadapinya dengan cekal, berikhtiar dan berusaha menyelesaikan segala kekusutan ataupun menyalahkan takdir semata-mata. Bagi Vee perkara yang paling penting pada waktu dugaan datang kepada kita ; keimanan and stay motivated.

Daripada Suhibul Raumi berkata, sabda Rasulullah SAW,
“Betapa ajaibnya orang yang beriman itu. Sesungguhnya semua perkara adalah baik bagi mereka. Dan tiadalah kebaikan itu kecuali bagi mukmin. Jika memperoleh kegembiraan dia berterima kasih bererti kebaikan baginya dan jika ditimpa kesulitan dia bersabar bererti kebaikan baginya.” (Hadis riwayat Imam Muslim)


Every problem in your life carries a gift inside it.
-- Richard Bach ~~


Vee yakin ini semua basic thing yang most of us tau. Dugaan datang dalam hidup… kena bersabar… kena stay motivated… kena percaya kesemua tu ada hikmah di sebaliknya… Etc… But how many of us yang betul-betul tabah and cekal lalui kesemua dugaan cabaran tu? Berapa ramai yang mind set masing-masing betul-betul boleh terima kesemua dugaan tu dengan positive? Sebab, bagi Vee only those people yang didatangkan dugaan but strongly believe that something good will come/happen to them selepas tu yang akan lebih lalui hidup dengan lebih tabah, yang akan lebih matang, yang akan lalui dugaan yang lebih besar pada masa akan datang dengan lebih mudah.
Yes, as a human being… kekuatan dan keimanan setiap orang tak sama. Even Vee sendiri, kalau didatangkan masalah.. Vee ada mengeluh walaupun tak baik mengeluh, Vee akan stress even though the best thing to do kalau ada problem, we have to try to find a solution and Vee kena handle stress tu, tapi most of the time Vee sedar instead of mengeluh and bersedih, Vee patut cuba lalui dugaan dengan tenang, sabar and paling penting kena percaya kesemua benda buruk yang terjadi tu bersebab. Mungkin sebab untuk sedarkan kita kepada perkara kita tak pernah sedar sebelum nie, mungkin untuk lebih mematangkan kita, mungkin untuk.

Allah tidak memberi kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya. [Al-Baqarah: 233]

So, for all of you my dearest friends, chill! For those yang sekarang ni maybe tengah stress dengan masalah kerja, financial problem, hubungan cinta, masalah kesihatan… Try to stay positive, stay motivated… and cuba lalui dengan tenang dan tabah. Maybe dugaan tu terlalu berat untuk kita lalui tapi 'ada hikmah di sebalik apa yang terjadi' adalah satu benda yang kita kena selalu percaya and jangan sekali-kali lupa. =)

Before raya, Vee lalui banyak perkara yang sukar dalam hidup Vee… And memang kesemua benda tu buat Vee down, sad and feel bad… But Vee cuba untuk stay positive and percaya yang perkara yang baik akan datang dalam hidup Vee tak lama lagi. Hikmah? Banyak… banyak sangat… Vee lebih 'bijak' berfikir lepas lalui kesemua tu… Vee lebih tabah… And yang paling Vee grateful, Vee baru nampak siapa yang betul-betul 'KAWAN' dalam hidup Vee. Kawan yang ada pada waktu Vee dlam kesusahan and cuba bantu Vee… Kawan yang memahami and cuba untuk membantu Vee… A friend which I will remember and appreciate till my last breath… =)) … To those friends yang sincere and be there for me during my 'dark time', million thanks to you guys. Kalau Vee nak list down kan nama dekat sini memang banyak sangat… =))

Whatever it is, life is short… Vee hope you.. Yes.. You.. You .. You and you… All of us will cherish every moment of our life… Chill!!!


With Love,

Friday, October 15, 2010

♥ R.A.I.N.B.O.W ♥



I'm still feeling the rain fall,
bouncin' off my skin.
How long do I have to wait for
the sun to shine again?
Come out and paint me a rainbow,
so I can follow it.
I don't know where it will take me,
but I like wanderin'.

Whoever you are,
where will you be?
Are you the same old dreamer
I've been waiting on for me?
Waiting for love,
waiting for the same old dreamer
on the other side.
Hoping no matter how far,
I'm gonna find my way to you,
following a rainbow.
Oh oh, oh oh, Yeah.

I'm gonna stop in the middle,
hang my feet off the edge.
I got no reason to worry,
I know I'll find the end;
and that's where you'll be waiting,
I hope you don't forget,
that I won't quit 'til I find you,
no matter the risks.

Whoever you are,
where will you be?
Are you the same old dreamer
I've been waiting on for me?
Waiting for love,
waiting for the same old dreamer
on the other side.
Hoping no matter how far,
I'm gonna find my way to you,
following a rainbow.
Oh oh, woah oh oh, woah oh. Yeah.

Stuck in my mind,
I'm wasting time.
Still on my own.
I never thought that I would find
my way into the light
dreaming to find

With Love,

Friday, October 8, 2010