Sunday, February 28, 2010

4th Contestant - Budak Hitam

Assalamu'alaikum & happy sunday semua... :) Sorry sebab lambat update untuk contest "Apakah Warna & Gaya Diriku" ...

The next contestant, seorang gadis manis (memang manis - Vee suka senyuman die), yang menggelarkan dirinya Budak Hitam ( http://kamibudakhitam.blogspot.com/2010/02/contest-apakah-gaya-warna-diriku.html ). Dalam fikiran Vee pada awalnya, die seorang yg berkulit gelap or memang all the time pakai hitam but then rupa2nya silap telahan tue.

Baiklah - tanpa membuang masa jom baca entry cik kak kite yang 'sweet' nie... :)

_____________________________________________________________________________________

Thanx Vee sebab sudi jemput Cik Budak Hitam ni join contest ni.. Kalau ikutkan aku tak tau nak cite apa pasal fesyen sebab aku bukannya suka bergaya.. stail aku cuma jeans dan t-shirt.. cuma kadang-kadang je terasa nak melaram.. tapi lebih suka pakai tudung ekin tu.. kalau ikut kata kawan aku macam minah indon.. tak kesah la diorang nak cakap apa sebab aku selesa and tak payah nak selalu tiup2 tudung bile tudung da terkelepet.. hihihi.. dulu masa sekolah.. badan aku ni agak gempal.. sebenarnya bukan agak.. memang gemok pun.. hihihi sebab tu aku malas nak berpesyen2 ni.. so sampai sekarang aku ni jenis simple je... ok la.. malas nak celoteh panjang lagi.. tengok la gamba ni..

nampak macam heroin indonesia?? Hehehe

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gamba ni adalah gamba yang paling aku suka.. sebab?? sebabnya aku sangat suka warna merah dan hitam.. kebanyakkan baju aku cuma mempunyai satu warna yang aku suka.. cuma gmbar ni yang menggabungkan warna merah dan hitam..

Kenapa aku suka merah dan hitam??

Warna merah pada aku mempunyai daya tarikan sendiri.. kira ibarat penggoda la.. (erkk penggoda ke aku?? hahaha)lagi pulak menampakkan aku lebih berani..

Warna hitam pulak buat aku lebih yakin dan sebab hitam itu menawan...
Macam dalam iklan: "hai.. nama saya rain.."
eh eh bukan.. "nama saya Budak Hitam..."

Hihihihih


p/s: kepada blogger sekalian.. sila la undi saya ye.. tarikh undian bermula pada 7 march hingga 6 april.. undian anda nanti sangat dihargai..
sayang kamu semua..


_____________________________________________________________________________________

Hehehe, comel... siap ade commercial break lagi tue...
so, bagi nak mengundi budak hitam, sila jalankan tugas anda dengan meninggalkan undian anda di comment box Vee ye... :)

Apakah Warna Anda?

MERAH
Warna ini melambangkan keadaan psikologi yang mengurangkan tenaga, mendorong makin cepatnya denyutan nadi, menaikkan tekanan darah dan mempercepatkan pernafasan. Warna ini mempunyai pengaruh produktiviti, perjuangan, persaingan dan keberahian.

1. Merah Terang :
Warna ini melambangkan kekuatan kemahuan atau cita-cita. Sifatnya : Agresif, Aktif, Garang. Pengaruhnya : Berkemahuan keras, penuh gairah, dominasi, kejantanan.

2. Merah Jambu :
Warna ini melambangkan romantik, feminim. Warna ini mempunyai sifat mendorong ke arah kepasrahan, penyerahan, kesempurnaan, keayuan dan kesantunan.

KELABU & HITAM
1. Kelabu :
Warna ini tidak menunjukkan makna yang jelas. Tidak terang dan ia dikategorikan sebagai unik dan sukar dikaitkan kepada kecenderungan psikologi. Warna ini sifatnya lebih kepada NEUTRAL.

2. Hitam :
Warna ini melambangkan kesedihan dan keseorangan. Ianya memberi kesan kehampaan, kematian, kegelapan, kebinasaan, kerosakkan dan kepunahan.

Apakah Gaya & Warna Diri Anda?

Salam Sayang,
~Vee Violet~

Saturday, February 27, 2010

I love my friends & I like Chopin... :)





Ooowwwhh... Vee sudah gemuk... pipi & lengan dah berisi... =p



Remember that piano
So delightful unusual
That classic sensation
Sentimental confusion

Used to say
I like Chopin
Love me now and again

Rainy days never say goodbye
To desire when we are together
Rainy days growing in your eyes
Tell me where's my way

Imagine your face
In a sunshine reflection
A vision of blue skies
Forever distractions


P/S : Vee memang sukakan lagu2 lama... :)

Friday, February 26, 2010

3rd Contestant - ::cdot the dot::

Assalamua'alaikum & Happy Friday semua...
Selamat Menyambut Maulidurrasul 1431H ...
Pada yang bercuti selamat bercuti. :) ... Yang tak sihat tue, rest & jangan lupa mamam ubat tau...

Sebelum Vee berceloteh panjang, Vee nak ucapakan jutaan terima kasih pada cik kak ::cdot the dot:: ( http://cdotfabulosity.blogspot.com/2010/02/contest.html ) yang bibirnya tebal ala2 Angelina Jolie *wink* yang sudi join contest yang Vee anjurkan. Orangnya sweet aje. Jom baca entry ::cdot the dot::! And bagi follower/kawan2 ::cdot the dot:: yang nak mengundi ::cdot the dot::, sila tinggalkan pesanan undian anda di comment box Vee okay? ;)

_____________________________________________________________________________________

contest APAKAH WARNA DAN GAYA HIDUPKU
PUTIH! AKU SUKA PUTIH SEBAB....................................................................

menampakkan aku putih, tak da la putih mcm apek tuh tp ke arah2 putih la....
aku kena pakai baju terang2 supaya aku setaraf dgn dorang anak beranak...

kalau aku pakai baju gelap2,nanti org pandang2 aku, bisik2 ngata aku MAID c.ney plakkk....
please..pleaseeee....pleaseeeee.....i bukan maid dia hokey, i BINI dia...a.ka..WIFE a.k.a.. LO PO...


AKU MEMANG SUKA PUTIH, APA ADA HAL.......


* nasib baik aku tak hilang ingatan nak kaler rambut jadi putih, kalau tak dah mcm ahli sihir versi afrika plak aku nanti..


_____________________________________________________________________________________

Hehehe... memang sah sangat suka putih sampai berbedak sejuk. Kalau suka warna kuning mesti sapu serbuk kunyit dekat muka... ;) ... Bagi yang nak mengundi sweetie kita yang menggemari warna putih nie, tinggalkan undian anda di comment box Vee ye?

Apakah warna anda?

Warna Diri : Putih - Spiritual

POSITIF

Deria otak yang peka
Bijak / cerdik
Perancang
Boleh membaca situasi
Yakin diri
Jujur
Martabat
Kepimpinan
Kerohanian
Semangat Tinggi

NEGATIF

Ego / keras hati
Putus Asa
Murung
Kebimbangan
Hiperaktif
Mudah terpengaruh
Ketakutan
Suka memerintah
Kebendaan
Lemah semangat

Penyakit

MINOR

Migrain
Sakit Gigi
Sakit Mata
Sakit Telinga
Sakit Mulut
Demam
Sakit Tengkuk
Imune
Sakit Kepala
Ketagihan

MAJOR

Epilepsi
Imsonia
Down Syndrom
Hysteria
Halusinisasi
Alahan
TB
Radang Sendi
Tidak Siuman
Nyanyuk

Kebolehan / Kelemahan

KEBOLEHAN

Imajinasi
Khayalan
Muzik
Holistik
Kreatif
Ingatan Jangka Pendek

SIMPTON KELEMAHAN

Terlalu aktif atau lesu
Mabuk / pitam
Pening-pening
Keletihan dan lesu berpanjangan
Tekanan darah


Apakah gaya anda?

Classic! Gayaku...

Salam Sayang,
Vee Violet ~

Thursday, February 25, 2010

Contest - Changes...

First of all so sorry cuz Vee nak buat pertukaran. Bagi you all yang follow blog Vee & baca syarat2, bagaimana untuk memenangi contest ini & hadiahnya mesti dah tahu semuanya dengan details kan?

Vee nak buat pertukaran, since hadiah pemenang adalah hadiah misteri bernilai RM 50 dan Vee nak hadiahkan hadiah misteri juga pada Favourite Contestant, Vee nak tukar pemenang adalah seorang lelaki & seorang wanita. :) ... Lebih adil kan?

So please take note, cuma 2 hadiah yang diberikan ;

- 1 X pemenang wanita = Hadiah misteri bernilai RM 50
- 1 X pemenang lelaki = Hadiah misteri bernilai RM 50

P/S : Untuk membaca entry contestant sila click gambar contestant di bahagian kanan anda "Apakah Gaya & Warna Diriku"

Salam sayang,
Vee a.k.a JulianaMS

2nd Contestant - Ezam

First of all thanks pada Ezam cuz sudi join contest yang Vee anjurkan nie. Pada yang nak berkenalan dengan Cik Ezam kita yang anggun dan bergaya apabila mengenakan baju hitam ke tubuhnya yang tinggi bak model catwalk, :) silalah menjengah ke blog 'beliau' ye... http://ezam-safie.blogspot.com/2010/02/apakah-gaya-warna-diriku.html

*Coomercial break*
(P/S : Vee tak sure kenapa kalau Vee letak link, if click dekat link tue, mcm prob.. sorry you all. Blog Vee pun tak dapat variasikan warna tulisan)

Entry 2nd Contestant - Ezam
__________________________________________________________________________________

Sepuluh budak hitam
Main tepi jalan
Satu kenalah langgar
Budak hitam tinggal sembilan

eh ape kena mengena budak itam nieh??

haaa sebab wa tadak kija
so wa masok contest lagik
kali ni contest anjuran cik vee
persoalan tentang warna dan gaya
jadi
kepada Malaysia,indonesia,brunei
kuasa di tangan anda
sila taip afundi ezam dan hantar ke 4561876
sure takde sape perasan
wakakakaa
ngeng!!!

eh terpesong pula.

back to the tema
saya suka warna hitam
ia melambangkan
keunggulan.kecantikan.kemutuan[heh?]

kenapa hitam?
dolu2 org ingat saya rock
padahal
sebab saya nk kaver mok.mok
saya berasa rendah diri
walopon hakikatnya saya tinggi bak model spender
jadi saya pakai tshirt hitam setiap masa.



muntahla korang tengok gambor2 nieh..

sekarang saya pasrah
lantak pi depa kata apa
yg penting saya yakin
hitam menampakkan saya lebih anggun dan bergaya
LoL

kata org hitam melambangkan
kemurungan.penderitaan.kekecewaan
kata saya
pandanglah lihatlah tiru macam saya
[so tak relevan]
bahagia atau derita
semuanya terletak di hati!
hatiku bukan kristal
hati anda?
lu punya suka >.<

hrmmmm
punyalah giler kaler hitam
beli keter bmw pon kaler yg sama
h.i.t.a.m
hitam itu menawan
hitam itu setan
wakluuu...
sesuka aje bagi padanan



nilah my bmw

sekarang saya tak kesah tentang warna
namun HITAM tetap jadi pojaan.
pesen dressing saya skrg
sederhana tetapi meriah
maksud:
walo sekadar jeans n tshrt
saya pastikan ianya
bersih.kemas.wangi
sambil menyandang beg LV
hiks..berangan!



kasot jaman2 jadi PA Datuk..ntah mana tah kasot nih now

hey baidewey
saya adalah ezam
tak perlu bergaya sakan
yg penting kesederhanaan
kerna
kata ibu mithali ibu sejati
kecantikan dalaman menyinarkan kecantikan dalaman
semuanya soal NUR....(kasih)

apakah?
entah??
..layankan aje..
hiks



alim2 kucing siam???

owh
dh nk tammat dh
jangan lupa undi saya
untuk entry ini
kemenangan saya adalah milik kita semua
world peace!!!
[tetiber]


_____________________________________________________________________________________

Entry Ezam yang alim2 kucing siam ni buat Vee tersenyum... :)
Bagi yang nak AFUNDI Ezam, jangan malu2 kucing siam nyatakan vote anda di comment box Vee ye... :)

Apakah warna dah gaya anda?


KELABU & HITAM
1. Kelabu :

Warna ini tidak menunjukkan makna yang jelas. Tidak terang dan ia dikategorikan sebagai unik dan sukar dikaitkan kepada kecenderungan psikologi. Warna ini sifatnya lebih kepada NEUTRAL.

2. Hitam :
Warna ini melambangkan kesedihan dan keseorangan. Ianya memberi kesan kehampaan, kematian, kegelapan, kebinasaan, kerosakkan dan kepunahan.

Salam sayang ~Vee Violet~

Purple,Pink,White & Contest

Purple, pink & white... kesemua tue warna fav Vee. Lunch tadi tapau salad dekat Isetan je. Masuk Isetan Ground Floor macam best sangat bila lalu bahagian kosmetik and pakaian. Sebab majoriti ketiga-tiga warna tu memenuhi section cosmetic & ladies wear.
Awal tahun ni Vee ada baca ramalan fesyen untuk tahun ni ialah Romantic Sophisticated kalau tak silap. I loike... ^^ ... Then lalu bahagian perfume. Nyam nyam... Siapa yang tak suka wangi kan? Suka sangat. Rasa nak beli perfume tapi memandangkan tadi dah habis banyak bank-in duit belanja bulanan untuk parents & bayar 'hutang' dekat Pakcik 'Maybank' & Makcik 'CIMB' so, Vee nak beli perfume dari Body Shop aje. Pilihan Vee bulan nie, Cassis Rose.

CONTEST - Kenapa Vee anjurkan contest
Ada yang tahu Vee pada mulanya nak anjurkan contest "True Love" but then Vee cancel, but since Vee dah war2kan nak anjurkan contest Vee tukar pada "Apakah Gaya & Warna Diriku". Vee memang teringin nak jadi fesyen designer tapi so far Vee tak dapat nak berangan lebih2 lagi sebab still takde ape2 skill menjahit. Memang tak pernah ambil jurusan or kelas yang berkaitan pun. But tengah planning. Pernah jugak berangan nak ada jenama baju & perfume sendiri. Insya-Allah... :)

So, contest. Vee suka tengok orang berfesyen, so cukup logik kan kenapa Vee anjurkan contest ni? =) Kalau tujuan nak tambah follower tue, rasanya tak kot... More to suka2 & suka tengok variasi gaya setiap orang. Macam satu kepuasan pada Vee.

Dah puas membebel, last but not list - sesiapa yang nak join tapi still tak jumpa pic yang sesuai & masih mencari idea (Pearl sayang - I'm waiting... Spek pun... =p`) ... boleh post entry by 7th March.



With Love,

Wednesday, February 24, 2010

1st Contestant - eqbalZ@ck

Update untuk contest yang Vee anjurkan. Jutaan terima kasih Vee ucapkan pada semua yang sudi nak join contest yang Vee anjurkan. :) … Tarikh tutup untuk post kan entry sehingga 7th March(Sun) ini dan tarikh tutup untuk mengundi adalah 7th April. Pembuka tirai penyertaan contest ni seorang jejaka manis, semanis Dayang Nurfaizah, :) ...dan berpesonaliti menarik, Mr eqbalz@ck. Ingin mengenalinya dengan lebih rapat? You all boleh terjah blog jejak yang menggemari ros biru ini melalui link ini, http://eqbalzack.blogspot.com/2010/02/dan-siap-entrynya.html .Dan anda boleh mula mengundi sekarang. :)

Untuk abang Eq, thanks for joining and Kak Syahadah, join je. Akak ada gaya dan keanggunan tersendiri. :)

Entry dari Abang Eq...

____________________________________________________________________________________

"Apakah gaya & warna diriku...."


Wahai Vee yang anggun & jelita...
(bodek baekkk punye...! 10% confirm dalam tangan ni...),


abg eq suka color BIRU....
Apa2 pun mesti berunsurkan biru....
DINDING rumah pun warna biru....
**siap kena kutuk dengan member dulu...
dinding rumah macam balai polis!
Perfume nak biru jugak.....ARAMIS ALWAYS!
GHAIRAH bila tengok warna biru ni...
Tak tahan pokcik...haha...
ROS BIRU paling abg eq suka...
Akan ku tenung ros biru tu sampai layu...!

Gaya?
Suka yang simple...macam blog ni jugak!
Janji orang keliling selesa....
Suka juga yang nampak korporat...
Macam style gambar kat atas tu...
crazy kat jenama ADIDAS & PADINI...

____________________________________________________________________________________

Simple & nice kan? Sesiapa nak mengundi boleh hantar undia pada comment box Vee.
(Vee nak undi abang eq lah sebab puji Vee... ;p`)
Apakah warna dan gaya anda?



BIRU
Warna ini melambangkan ketenangan yang sempurna. Mempunyai kesan menenangkan pada tekanan darah, denyutan nadi, dan tarikan nafas.

1. Biru Tua :
Warna ini melambangkan perasaan yang mendalam. Sifatnya : Konsentrasi, kooperatif, cerdas, kejujuran dan patriotik.
Pengaruhnya : Tenang, Bijaksana, Tidak Mudah Tersinggung, Ramai kawan.

2. Biru Muda :
Warna ini melambangkan kesungguhan cita-cita dan penuh keazaman. Sifatnya : Bertahan, Pelindung, Tidak Berubah Fikiran.
Pengaruhnya : Keras Kepala, Teguh, Sering Bangga Diri, Berpendirian tetap.


Salam sayang,
Vee Violet - CLASSIC!

Friday, February 19, 2010

What style & color I am / Apakah gaya & warna diriku...

Baiklah - finally... Contest sudah bermula... =)
What style & color I am / Apakah gaya & warna diriku

Vee alu2kan semua menyertai...
*wink*



Syarat2 penyertaan :

1) Terbuka kepada sesiapa yang mempunyai blog sendiri.
2) Anda mempunyai kebebasan untuk bercerita mengenai diri anda ataupun pendapat anda mengenai fesyen dan kaitkan diri anda dengan warna yang mungkin anda gemari ataupun warna baju/seluar/kasut/cermin mata setiap kali anda bergaya.
- Anda juga mungkin mempunyai kisah tersendiri seperti pernah mengalami masalah berat badan berlebihan dan sukar untuk mengayakan fesyen yang digemari. Ataupun mungkin sewaktu mengalami masalah berat badan berlebihan, anda tidak dapat menggayakan baju warna cerah seperti putih/pink.
3) Harus sertakan gambar anda bersama gaya anda yang tersendiri. Bagi yang tidak mahu menonjolkan diri anda, anda mempunyai pilihan untuk sertakan gambar anda tanpa wajah atau sekadar gambar pakaian berserta aksesori (jika ada).
4) Contest ini adalah sekadar suka-suka, jadi - gambar yang perlu untuk dipertaruhkan bukanlah gambar seperti artis Hollywood ke karpet merah atau artis Malaysia ke malam Anugerah. Jika anda ingin sertakan gambar anda berambut alfro/berselipar jepun/berterompah sekalipun diterima SELAGI anda harus kaitkan gambar itu dengan gaya anda dan warna gaya anda.
5) Gaya penceritaan bebas. Skema/sempoi/slumber - semua you all redah aje… =)
6) Peserta berhak untuk menyiarkan entry masing-masing atas tujuan mendapat undian tertinggi di blog masing-masing. =)
7) Bahasa yang digunakan cuma Bahasa Melayu/Bahasa Inggeris...

Penilaian :

1) Pemenang dikira berdasarkan 90% undian bloggers dan 10% dari pihak penganjur.

Hadiah :

Hadiah adalah tertakluk kepada pihak penganjur - ini adalah kerana pihak pengajur tidak tahu samada pemenangnya adalah wanita/lelaki.

1) Hanya saeorang pemenang yang dipilih dan hadiahnya merupakan hadiah misteri bernilai RM 50.
2) Pihak penganjur akan memilih peserta favourite berdasarkan komen dari bloggers yang lain dan penilaian pihak penganjur sendiri. Peserta favourite turut menerima hadiah misteri daripada pihak pengajur.

Cara untuk menyertai :


1) Anda harus sertakan gambar anda bersama gaya anda yang tersendiri. Bagi yang tidak mahu menonjolkan diri anda, anda mempunyai pilihan untuk sertakan gambar anda tanpa wajah atau sekadar gambar pakaian berserta aksesori (jika ada).
2) Anda mempunyai pilihan untuk :
- berhujah/berkongsi pandangan/pendapat anda mengenai fesyen berdasarkan persepsi anda / atau
- berkongsi cerita fesyen/gaya anda
3) Kaitkan gaya anda dengan warna fesyen/gaya yang anda minati. (Warna kegemaran anda tak semestinya merupakan menjadi warna kegemaran anda tatkala berfesyen - jika anda mempunyai kenangan manis mengenai warna baju kegemaran anda, kisah itu juga boleh dikongsi bersama... => )
4) Anda boleh mencari pengundi dengan menyiarkan entry di blog masing2. 5)
5) Tarikh undian bermula pada 7th March di mana tarikh tersebut merupakan tarikh akhir untuk menyertai contest ini. Dan semua bloggers dapat mengundi entry kegemaran masing2 bermula dari 7th March sehingga 6th April.
6) 7th April adalah tarikh di mana pihak penganjur akan umumkan pemenang dan peserta favourite.

Selamat berhujung minggu!!! =)

Salam sayang dari pihak penganjur.
Classic! Gayaku... ~Vee MS~

Intro New Contest

Apakah gaya anda?
Dan apakah 'warna' anda?

=)

What style & color I am / Apakah gaya & warna diriku ...
First of all - sorry sangat2 sebab Vee cancel contest "True Love" yang Vee nak anjurkan sebelum nie.
So now Vee dah tukar ke contest What style & color I am/Apakah stail & warna diriku…

Vee seorang yang gemarkan fesyen dan Vee yakin ramai gadis mahupun lelaki di luar sana yang gemarkan fesyen. Dan ada juga segelintir daripada lelaki di luar sana yang Vee sering dengar anda berkata "Fesyen? Bergaya? Tak pandailah. T-shirt dengan jeans cukuplah" Bagi Vee - itu juga adalah gaya anda yang sebenarnya tanpa anda sedari. Anda mungkin gemar sekadar ber t-shirt dan ber jeans namun tanpa disedari, mungkin anda gemar memilih warna hitam setiap kali membeli baju baru. Nah, itulah gaya anda. (Skema ke ayat Vee? Hihihi)

Straight to the point, fesyen bagi Vee meluas. And contest ini terbuka kepada semua, tak kira lelaki mahupun perempuan. Yang tua/muda dan tak mengira saiz badan. Fesyen adalah untuk semua.




... to be continue ...

Short Notice - Contest

Sorry guys... Rupa2nya Joe yang kacak bergaya (ambik hati) dah anjurkan satu contest yang hampir sama macam Vee nak anjurkan. Vee ter miss out entry tu. So Vee cancel contest nie, Vee akan tukarkan contest lain okay... :)

You all semua - terjah lah blog Joe, hadiah agak lumayan... :)

http://joegrimjow.blogspot.com/2010/02/contest-weekend-sheffield.html

With Love,
Vee MS

Wednesday, February 17, 2010

Me and my heart - we got issues... =)



Sometimes
I Feel like I’m going out of
My mind,

Boy the way you do me is a
damn crime,

But then you smile at me
and its all right,

With you there aint nothin' in between,

Every time that I walk out the door,
Tell myself I can't take it no more,

There’s a part of me won't let you go
Keep saying yes when my minds saying no,

Chorus:
Me and my heart we got issues,
Don’t know if I should hate you or miss you,
Damn, I wish that I could resist you,
Can't decide if I should leave you or kiss you.
Me and my heart we got issues, issues, issues.
We got issues, issues, issues.

Its so wrong, boy you leave me hangin' for so long,
You empty out my love until its all gone,
You change the words but still it's the same song,
I’m tired of the melody.

Change my number and throw out your clothes,
But my feelings for you, it still shows,
I keep building the walls round my heart,
But then I see you, and it all falls apart...

Chorus:

Why fight it, cant hide it
Truth is I think I like it,
Confusion, illusions
Still I don’t know which way to go….

Chorus: (x2)

Me and my heart we got issues
Don’t know whether I should hate you or miss you.

Friday, February 12, 2010

Mix of...

Si macho : Oh my darling! Bukakan pintu. Abang dah balik. Abang belikan nasi goreng kampung kegemaran lalink...

(Si cantik manis buka pintu dengan senyuman.)

Si cantik : Iyelah tu...

Si macho : Abang mandi dulu tau. Lalink bersiap-sedia tau. (senyum gatal)


(Sicantik manis tersipu2...)


Hehehe... si macho tu Vee, si cantik manis tu housemate Vee. Dia datang ambil kunci Vee dekat office semalam so, Vee kenalah sms dia minta bukakan pintu. Saje je mengusik die semalam. Hihihi... Itu kes semalam - hari ni pulak...

OH NOO!!! (tiba-tiba riak muka berubah)
Dah lama tak makan ayam - tapi tadi disebabkan tak sempat keluar beli makan tadi dan 'si dia' kasi Vee nasi beriyani berlaukkan ayam, Vee mamam je. Akibatnya ;

SEKARANG MATA VEE TAK DAPAT NAK BUKA SANGAT AND LEBAM...

MUKA RASA PANAS DAN GATAL-GATAL...

HIDUNG BERAIR...

KULIT KEPALA DAH GATAL2...

KEPALA DAH HEADACHE...

BADAN LEMAH (INI SEBAB MAKAN BANYAK SANGAT - SEBAB VEE JARANG MAMAM NASI)


Dan nanti confirm naik jerawat batu muka Vee (hidung, pipi, dagu, dahi)...

Semua ni gara2 AYAM yang Vee mamam pukul 1 lebih tadi.

Kalau you all nak tahu kenapa jadi macam tu - tengok video di bawah nie.

Tapi... AMARAN diberikan terlebih dahulu. First time Vee tengok video ni yang di emailkan dari kawan Vee, rasa geli sangat. So, kepada sesiapa yang 'penggeli', jangan tengok video ni.



Inilah yang terjadi pada penghidap resdung macam Vee yang allergic pada sesetengah makanan macam belacan, udang kering, seafood, ayam... etc...

Macam Vee, Vee allergic pada ayam...

(Joegrimjow mesti pakar nie... herbalife maaa... =p')

Pagi tadi bersemangat nak pergi gym balik kerja hari ni, nak turunkan berat badan yang dah naik 3 kg nie - tapi badan lemah now... Rasa nak balik jea... (T_T)

Dah bawa kasut, letak dalam beg yang warnanya difocuskan di bawah (hai besi & eddie... =p') ...
Sila abaikan perut Vee yang dah membuncit tu ok... :)



P/S : Hari nie dalam office, department Vee, perempuan kebetulan semuanya pakai pink. Kawan2 lunch Vee pun kebetulan pakai pink. Vee turun ke floor bawah company Vee pun kebanyakan kawan rapat pakai pink... Hmmm... Tiba2 terfikirkan satu agenda.
TUNGGUUUU... =)

Thursday, February 11, 2010

Semalam...

Semalam pergi gym dengan cik kak yang cantik manis - berwajah iras2 Nora Danish...




Timbang2 berat badan, TIDAK!!! Last 2 weeks berat 51 KG, semalam 54 KG!!! Dah naik 3 KG!!!

Saje je bikin kecoh... =) Memang dah gemuk sikit sebab badan Vee cepat naik dan cepat turun. Dalam masa seminggu naik 3 kg memang tak heran pun, cuma nak turunkan tue memang amik masa sikitlah... =p

Lepas keluarkan peluh dekat gym, sauna... Best!!! :)

Then dari KLCC ambil lrt ke pasar seni untuk ambil bas balik ke rumah, nasib kurang baik, hujan lebat so - bermandi hujan lah Vee sebab tak bawa payung... (T_T) ...

Dah sampai rumah, beli makan, lap2 rambut & badan, (tak mandi cuz dah mandi dekat gym), bagi makan anak2... =) Dorang pun kena mamam makanan berkhasiat, Vee potongkan epal kecik2 and suap dorang. Berebut2 ke-9 dorang... =)



Then buka tv2, ade cite best...
SHE'S THE MAN
lakonan Amanda Bynes yang sweet, cute, cool & Channing Tatum yang memang gorgeous. (Sape yang tak tgk lagi - best SHE'S THE MAN).



Cita2 nak masak untuk bawa bekal ke office tak tercapai seketika (ayat ape nie.. =p ) gara2 leka tgk cite tue.

Then dalam 12.30 malam barulah mulakan kerja memasak.. huhuhu...

P/S : Moral of the story, jagalah permakanan anda sebelum berat badan bertambah2 & sediakan payung sebelum hujan... =)

Wednesday, February 10, 2010

Beauty & 'macho' tips for today...

What vitamins to take for shiny hair?


Amaran daripada kementerian kesihatan : Sila jangan muntah tengok gambar di atas...

1. Vitamin E (green leaf vegetables, nuts & eggs)- Helps the hair stay shiny and healthy because it helps the blood circulation in the scalp which increases the oxygen circulation.
Nota tambahan dari Vee :
Sangat penting untuk mempertahankan fungsi saraf dan otot, melindungi struktur membran daripada rosak, mengekalkan pertumbuhan normal, mengelakkan metabolisma, mengekalkan struktur paru-paru, hati, dan membran sel darah merah. Sebagai antioksida, vitamin ini bermanfaat sebagai mencegah penyakit jantung dan melambatkan penuaan.


2. Vitamin A (carrots & orange coloured fruits & vegetables- Helps the scalp produce healthy sebum & aids hair regeneration.
Nota tambahan dari Vee :
Menggalakkan pertumbuhan tulang, pertahanan terhadap penyakit, memperbaiki struktur kulit serta mengelakkan rabun.


3. Vitamin B complex (fish, red meats, dairy products & fruits)- Helps maintain healthy and shiny hair, prevents hair loss & premature greying hair.
Nota tambahan dari Vee :
Membantu pertumbuhan dan perkembangan bayi, selera makan, pencernaan, menjaga tisu mata, dan membantu proses metabolisma.


Motif letak pic Dwayne Douglas Johnson a.k.a The Rock dengan Vee? Hihihi... Ok the main purpose actually nak letak pic yang related dengan rambut. Then info ni Vee nak share dengan semua orang - so Vee ambil contoh seorang lelaki yang bagi Vee berketrampilan menarik, kemas, nampak sihat so The Rock lah jawapannye ( bagi Vee... =p ) ... *paling suka senyuman The Rock and Vee kurang gemar lelaki yang berkulit cerah*

Last but not list, sharing is caring. Amalkan gaya dan permakanan hidup sihat ok?

The greatest wealth is health. ~Virgil~


With Love,

Tuesday, February 9, 2010

Does love have to hurt?

Love as long as you live. Pictures, Images and Photos

Love does not have to hurt but it often seems to. When you listen to the music of love you will hear it telling stories about the pain and sorrow of unfulfilled love. Someone left, someone cheated, or someone died and left someone sad and alone. Love is such a strong positive emotion that it is inevitable that there will be some pain associated with it at some time.

We all need two things in life...
1. To not be alone or feel alone, &
2. To be appreciated and loved for whom we are. Love brings us together and loneliness reminds us that we are missing something in life. You may not even understand it but the forces are there. We seek fulfillment in the love of others when we often need to love ourselves just as much.


Credit to Mr & Mrs Google for the info.

P/S : Last night couldn't sleep well - so today all thoughts kept returning to home, pillow & all of my sweethearts (teddy bear of course - there were 6 of them) ... 30 minutes to go then by by office!!! =)

With love,

Monday, February 8, 2010

Cerpen - Carnation Putih Untuk Linda

Assalamualaikum & happy Monday semua. Dah lama Vee tak menulis cerpen. Akhirnya berjaya jugak siapkan satu lagi cerpen. Sebelum ni Vee asyik tulis kisah cinta je kan, kemudian cuba buat cerpen romantik komedi iaitu "Dollah Loves Joyah". Sekarang Vee nak cuba thriller pulak. Tapi takde lah thrill sangat hehe... Selamat membaca and jangan lupa komen tau! Mmmuacckss!!!

************************************************************************************

“I betul-betul tak sangka you sanggup buat macam ni dekat I Linda” Kamal mendengus sambil memeluk tubuhnya. Matanya merenung tajam tepat ke arah Linda, kekasih hatinya. Linda berlagak selamba tanpa sedikit pun memandang ke arah Kamal.
“Baru I sedar yang I ni manusia yang paling bodoh selama ni!” suara Kamal mula meninggi. Kali ini Linda memandang ke arah Kamal sambil tersenyum sinis.
“Sudahlah Kamal. Kita sama-sama bodoh sebenarnya. Aku ingatkan kau lelaki yang boleh berikan aku kemewahan hidup, tapi... huh! Menyesal aku buang masa aku selama ni. Lupakan je lah aku. Aku bahagia dengan Azman sekarang. Dia mampu berikan segala apa yang aku nak” saat ini Kamal mengenggam tangannya sambil menggetap kuat giginya. Linda memandangnya sambil tersenyum sinis dan ternyata reaksi dari Linda itu membuatkan Kamal bertambah panas hati lantas sekelip mata –
Pang!!!
Kamal senyum sinis melihat Linda yang hilang pertimbangan terdorong ke kanan sehingga menyebabkan kepalanya terhantuk ke pagar luar perkarangan rumahnya. Kamal sekadar memerhatikan gerak geri Linda yang di dalam kesakitan memegang pagar dan sambil perlahan-lahan bangun berdiri berdepan dengannya. Rasa takut yang mula menular dalam diri Linda terpancar dari anak mata dan raut wajahnya.
“Sampai hati kau Kamal” perlahan Linda bersuara sambil tangan kirinya menahan darah yang mengalir keluar dari dalam mulutnya. Kamal yang masih tersenyum sinis melangkah mendekati Linda. Hatinya terasa seperti digeletek apabila melihat Linda seolah-olah ketakutan dan mengundur ke belakang.
“Kenapa? Takut? Aku ingatkan kau ni takde perasaan”
“Kamal...” Linda dapat merasakan tubuhnya mengeletar pada waktu itu. Manakala Kamal terus mendekati Linda sambil bibirnya terus tersenyum sinis. Badan Linda tersentak apabila Kamal tiba-tiba laju berada dekat dengan tubuhnya namun dalam beberapa saat dia menarik nafas lega apabila Kamal tunduk mengutip Carnation putih yang diberi Kamal sebelum pertelingkahan terjadi antara mereka berdua.
“Bunga ni... aku ikhlas belikan untuk kau walaupun duit aku dah habis kau kikis. Aku sanggup ikat perut sebab nak beli bunga ni, sebab aku tau kau suka sangat bunga ni. Sebelum ni, aku sanggup berhabisan duit untuk kau, turut kehendak kau dan... aku sanggup tinggalkan gadis yang sekarang baru aku sedar berpuluh kali ganda lebih baik dari kau... semua tu demi kau... tapi sekarang... apa balasan yang aku dapat?!!!” tengkingan daripada Kamal membuatkan Linda terdiam seribu bahasa. Sungguh Linda berasa gerun untuk melihat wajah Kamal yang menyinga pada waktu itu.
“Aku banyak jatuhkan martabat aku sebagai lelaki demi kau selama ni... Tapi sekarang, apa yang aku dapat?!!!” Linda yang kecut perut mula menitiskan airmata dan ianya membuatkan Kamal tergelak besar.
“Hahahah! Oooo... Rupa-rupanya kau ni ada perasaan jugak ye? Kau ingat Linda. Perbuatan kau ni dah melampau. Satu hari nanti kau tunggulah balasannya” sejurus itu Carnation putih yang dikutip Kamal tadi dibalik tepat ke muka Linda dan kemudiannya dia melangkah meninggalkan Linda.
Carnation putih yang tercemar warna putihnya dengan kesan darah yang keluar dari bibir Linda jatuh tepat ke kakinya.

************************************************************************************

“Makin menjadi-jadi pulak kes bunuh dekat Malaysia ni sekarang. Tiap-tiap hari, asal buka je paper, mesti akan ada kes kematian” Norlin membebel sendirian tatkala membaca berita muka hadapan suratkhabar Metro.
“Apa yang Kak Lin bebelkan ni?” Ezrin yang sedang sibuk menaip menyampuk apabila mendengar Norlin yang dipanggilnya Kak Lin membebel-bebel sendirian.
“Ni, tengoklah muka depan paper hari ni” serentak Norlin mengangkat suratkhabar yang sedang dibacanya dan kemudiannya menunjukkan muka hadapan suratkhabar tersebut kepada Ezrin yang duduk berhadapan dengannya.
“Car..na..tion... pu..tih... ber...da..rah...” perlahan-lahan Ezrin membaca bait-bait perkataan yang terpapar di hadapan muka depan Metro tersebut.
Ezrin kemudiannya mengerutkan dahinya.
“Ape kes ni Kak Lin?” soal Ezrin apabila dia masih samar-samar dengan maksud tersirat ‘Carnation Berdarah’ tersebut.
“Kes cinta segi. Kekasihnya curang, dia tak boleh terima hakikat, dibunuhnya perempuan tu. Dikelarnya muka perempuan tu, lepas tu diletaknya bunga Carnation putih yang sengaja dikotorkan dengan darah mayat perempuan tu pada mayat si perempuan. Eee... ngeri!” Ezrin ternganga mendengar cerita dari Kak Norlin.
“Takutnya Kak Lin...”
“Tapi si lelaki tu tak mengaku bersalah”
“Siapa nak mengaku kak. Melayu ke ape?”
“Melayu. Yang membunuhnya, Kamal. Yang dibunuh, Linda” seraya itu mata Ezrin membuntang serentak dia bangun berdiri.
“Eh kak, meh sini paper tu Rin nak baca” Norlin yang kehairanan dengan perubahan sikap Ezrin lantas menghulurkan suratkhabar terbabit kepada Ezrin.
“Seri Kembangan... Kakkk... Saya kenal dorang ni!”
“Kawan kau ke?”
“Kamal ni bekas kekasih saya. Dia tinggalkan saya lepas berkenalan dengan Linda ni. Astaghfirullah hal’azim... Kenapalah boleh jadi sampai macam ni” Norlin tergamam seketika. Tak dapat dibayangkan pembunuh terbabit bekas kekasih rakan sekerjanya sendiri.
“Rin masih berhubung dengan Kamal tu ke?” soal Norlin yang tiba-tiba rasa risau dengan keselamatan Ezrin. Walaupun mereka baru berkenalan sejak sebulan yang lepas, namun Ezrin disayanginya seperti adik kandungnya sendiri. Ezrin menggelengkan kepalanya.
“Tak... Rin berpindah lepas putus cinta dengannya. Rin resign dari tempat kerja lama then tukar kerja. Tak sangka pulak Kamal boleh jadi sampai macam ni” Ezrin mendengus perlahan. Perlahan dia melabuhkan punggungnya ke atas kerusinya kembali. Matanya dipejam rapat sambil membayangkan wajah lelaki yang pernah disayanginya sepenuh hati satu ketika dahulu.

************************************************************************************

“Saya tak bunuh dia. Percayalah” Kamal bersuara lembut. Bergetar suaranya kerana tiba-tiba berasa tertekan.
“Tapi...”
“Saya tahu, awak takkan percaya. Entahlah. Saya tak tahu kenapa saya call awak. Mungkin sebab saya terlalu rindukan awak. Dan mendengar suara awak, saya berasa lebih lega berbanding semalam”
“Saya tak tahu nak cakap apa...”
Kamal terdiam seribu bahasa. Air mata lelakinya hampir berjurai keluar dari matanya. Dia sedar yang dia telah banyak melukakan hati Ezrin. Gadis itu tulus menyintainya selama ini namun akibat tergoda dan terpedaya dengan kecantikan, keseksian dan sikap manja Linda – dia telah melakukan kesilapan dengan meninggalkan Ezrin. Balasan Tuhan agaknya, dia diberkas polis di atas tuduhan membunuh Linda selepas beberapa hari Linda memutuskan perhubungan mereka kerana mempunyai kekasih baru, Azwan.
“Maafkan saya...” lembut suara Ezrin menuturkan maaf kepada Kamal. Kamal menggetap bibirnya.
“Saya yang sepatutnya minta maaf daripada awak Ezrin. Saya dah khianati cinta awak pada saya dan tinggalkan awak begitu je. Sekarang – bila saya susah, saya cari awak” Kamal memejam matanya.
“Tapi, percayalah, saya bukan macam tu. Polis pun bebaskan saya sebab pihak polis tidak mempunyai alibi yang kukuh untuk menuduh saya melakukan pembunuhan tu” Kamal masih cuba meyakinkan Ezrin.
“Baik” jawapan ringkas yang keluar dari bibir Ezrin membuatkan Kamal berasa bertambah tertekan kerana dia tahu gadis itu masih tidak percayakannya.
“Baiklah. Maafkan saya sebab mengganggu awak. Saya faham kalau awak masih marahkan saya dan memilih untuk menganggap saya ni pembunuh sekarang. Jaga diri awak. Saya masih sayangkan awak. Terima kasih sebab masih sudi menjawab panggilan saya. Bye”
Talian diputuskan. Air mata mengalir keluar dari mata bundar Ezrin. Hatinya merintih sendiri kerana sememangnya perasaan sayang terhadap Kamal masih ada namun untuk mempercayai lelaki itu lagi sekali, sukar untuk sukar sekali dilakukannya.
“Maafkan saya sayang....” Ezrin menggetap bibirnya.

“Arrrgghhhhh!!!!! Memang patut kau mati!!!!” Kamal menjerit kuat di dalam biliknya sambil mengoyak-ngoyak surat khabar yang memaparkan gambar mayat Linda yang mati dalam keadaan ngeri dengan mukanya hampir 80 peratus dikelar dengan pisau.

*************************************************************************************

“Abang balik pukul berapa hari ni?” manja Azlinda berbual di hujung talian telefon bersama suami kesayangannya.
“Sayang rindu abang ke?” suaminya, Saiful sengaja mengusik si isteri.
“Alaaa... abang ni. Saya setiap masa rindukan abang tau tak”
“Manisnya mulut isteri abang ni. Kenapa sayang? Tiba-tiba je tanya abang nak balik pukul berapa ni?”
“Abang ingat Yan? Gadis yang tolong pinjamkan duit pada saya semalam?”
“Yang pinjamkan duit pada hari awak kena ragut tu?”
“Haaa... Yan nak datang makan malam dengan kita malam ni. Pukul 8. Kalau boleh abang baliklah awal sikit ye? Saya ingat nak minta abang belikan buah tembikai. Boleh saya hidangkan pada tetamu kita lepas makan nanti” Saiful mengukir senyum terfikirkan sikap isterinya yang sering melayan tetamu mahupun saudara mara yang bertandang ke rumah dengan baik sekali.
“Baik sayang. Dalam setengah jam lagi abang nak keluar office dah. Pukul 7.30 nanti abang sampailah. Nanti abang belikan tembikai untuk sayang ye?”
“Baik. Terima kasih abang. Linda nak masak ni. Jumpa nanti ye. I love you. Assalamualaikum”
“Wa’alaikumussalam” Saiful meletakkan gagang telefon sambil tersenyum lebar. Bahagia mempunyai seorang isteri yang cantik, manis, lemah lembut, penyayang serta baik hati. Walaupun perkahwinan mereka baru mencecah masuk 5 bulan, namun hubungan suami isteri yang erat dan kukuh antara mereka bagaikan sudah 5 tahun mereka bersama. Tambah-tambah lagi apabila sebulan yang lepas dia mendapat khabar berita isteri kesayangannya sudah hamil 2 bulan. Terasa bertambah lengkap kehidupannya kini.
Azlinda yang baru bangun dari sisi katil memalingkan badannya dan menjenguk ke luar tingkap apabila ternampak kelibat sebuah motosikal yang seolah-olah berhenti di hadapan rumahnya. Azlinda berpatah kembali dan menjengok ke luar tingkap rumahnya. Ternyata memang terdapat sebuah Kawasaki ER6N hitam yang berhenti di hadapan pagar rumahnya. Pembonceng motosikal tersebut yang menyedari Azlinda menjenguk dari luar tingkap mendongak ke atas dan membuka visor helmetnya. Samar-samar dengan wajah pembonceng motoskal terbabit, Azlinda turun ke bawah untuk membuka pintu. Ketika sedang menuruni tangga untuk turun ke bawah, telefon bimbitnya yang ditinggalkan di dalam bilik berbunyi. Agak lama berfikir samada mahu menjawab panggilan tersebut, akhirnya Azlinda berkeputusan untuk turun ke bawah terlebih dahulu.
Sebaik sahaja pintu terbuka, Azlinda terkejut besar melihat pembonceng motosikal tersebut sudahpun berada di hadapan pintu rumahnya. Jantungnya terasa berdegup laju kerana tidak menyangka pembonceng motosikal tersebut akan masuk terus ke rumahnya. Dengan sekadar membuka visor helmetnya, pembonceng motosikal tersebut memerhatikan Azlinda. Azlinda yang baru ingin mengukirkan senyuman terdorong ke belakang apabila pembonceng motosikal tersebut menolaknya lembut masuk ke dalam rumah.
“Terkejut akak. Ingatkan siapa –“ belum sempat Azlinda menghabiskan kata-katanya, pembonceng motosikal tersebut tiba-tiba bertindak menolaknya dekat ke arah dinding dan mencekik kuat lehernya. Azlinda yang langsung tidak menduga tindakan itu meronta-ronta dan cuba meleraikan genggaman tangan yang bersarung dengan sarung tangan kulit berwarna hitam yang melekat kuat di lehernya.
“Kee... kee...na...” Azlinda cuba bersuara namun kerongkongnya terasa dihimpit erat sehingga menyukarkannya untuk bernafas. Bagaikan puas melihat mata Azlinda memerah dan berair serta urat-urat timbul di sisi dahi Azlinda, pembonceng motosikal tersebut semakin kuat mencekik Azlinda sambil tersenyum lebar.
“Too.... looo....” Azlinda cuba merayu namun, kudratnya tidak cukup untuk membantunya bersura. Tangannya yang pada awal tadi kuat cuba meleraikan genggaman tangan tersebut kini meraba-raba dinding dan lengan pembonceng motosikal terbabit. Manakala pembonceng tersebut semakin kuat mencekik Azlinda sehinggalah badan Azlinda lemah longlai tanpa sebarang reaksi dan tindakbalas dari wanita itu. Belum puas walaupun Azlinda sudahpun tidak bernyawa, pembonceng motosikal tersebut terus mencekik kuat leher Azlinda sambil mengoncang kuat tangannya. Beberapa ketika selepas itu, dilepaskan genggaman. Serentak mayat Azlinda jatuh ke lantai. Seolah-olah gembira melihat mayat Azlinda kaku di lantai, pembonceng motosikal tersebut tergelak kecil. Dengan nafasnya yang agak laju, sebilah pisau kecil dikeluarkan dari poket jaket hitamnya.
Perlahan-lahan dia duduk mencangkung dan kemudiannya hujung mata pisau yang dipegangnya diletakkan di pipi gebu Azlinda. Perlahan-lahan hujung mata pisau itu dibenamkan ke daging pipi Azlinda dan bagaikan sedang mengelar ikan untuk di masak, pembonceng motosikal tersebut mengelar hampir 80 peratus muka Azlinda. Puas dengan ‘hasil kerja tangannya, dia bangun dan melangkah keluar sebelum masuk kembali beberapa saat kemudiannya.
Pembonceng motosikal terbabit berdiri lama menatap muka Azlinda sambil memegang Carnation putih. Tak lama kemudian, Carnation putih tersebut dilemparkan ke muka Azlinda yang sudah dipenuhi dengan darah yang mengalir sehingga ke lantai.

***********************************************************************************

“Aku nak keluar beli teh ais kejap. Kau nak pesan ape-ape tak?” soal Fadhil pada rakan sejawatnya, Haikal. Haikal yang sedang kusyuk membaca surat khabar diam seolah-olah suara Fadhil langsung tak didengarinya.
“Wei! Kau dengar tak ni?!!” saat ini Haikal tersentak.
“Dengar apa?” Haikal terpinga-pinga.
“Ya Allah... kawan aku ni....” Fadhil menepuk dahi.
“Apalah yang kusyuk sangat kau baca tu sampaikan aku yang duduk tak jauh sebatu dari kau, kau tak dengar ni?” Fadhil sengih sambil menggaru-garu kepalanya yang tidak gatal.
“Aku baca ni ha. Kes pembunuhan Carnation Berdarah ni...” serentak Fadhil mendekatkan dirinya ke arah Haikal untuk membaca suratkhabar tersebut.
“Satu lagi kes bunuh yang melibatkan seorang suri rumah lewat petang semalam. Mangsa, Linda yang berumur 27 tahun....” bacaan Fadhil terhenti seketika.
“Weh... aku rasa kes bunuh sebelum ni bukan sebab kes cemburu or frust lah. Dua-dua yang kena bunuh, nama Linda. Lepas tu ada Carnation putih” Fadhil meneka sendiri. Haikal mengangguk kecil.
“Aku pun rasa macam tu sebenarnya” kedua-dua mereka kemudiannya berpandangan sesama sendiri. Setelah lama masing-masing mendiamkan diri, Haikal akhirnya bersuara.
“Eh, tadi kau cakap ape eh?” Fadhil yang fikirannya sedang jauh melayang memikirkan sesuatu berfikir lama sebelum menjawab pertanyaan dari Haikal.
“Air... haa... air.. aku nak gi beli teh tarik. Kau nak ape-ape tak?”
“Hmmm... milo ais. Jap aku amik duit”
“Weh, tak payahlah. Ok, milo ais!” Haikal tergelak kecil dengan sikap Fadhil yang sememangnya sangat selamba dan murah hati. Selama 3 bulan bertugas bersama Fadhil di Balai Polis Subang Jaya itu, dia berasa sangat senang dengan sikap Fadhil. Fadhil yang juga merupakan rakan serumahnya juga seorang yang ringan tulang. Sedang memerhati susuk tubuh Fadhil yang sedang melangkah keluar dari pintu utama, mata Haikal beralih ke arah seorang wanita yang amat dikenalinya. Secara spontan Haikal bangun berdiri apabila wanita tersebut melangkah berjalan lebih dekat ke arahnya.
“Ezrin...”
“Haikal...” Ezrin dan Haikal melemparkan senyum sesama sendiri.
“Lama tak jumpa. Awak sihat?” Haikal tersenyum lebar. Dia dapat merasakan wajahnya seolah-olah segar dan ringan. Berbunga-bunga hatinya dapat bertemu kembali dengan gadis yang pernah diminatinya satu ketika dahulu.
“Saya sihat. Tak sangka pulak awak dah jadi polis sekarang.”
“Hmmm... itulah. Konon-kononnya dulu nak jadi engineer. Entah macam mana tersalah bidang pulak sekarang” kedua-dua mereka sama-sama tertawa.
“Eh, apa yang awak buat dekat sini? Takkan shopping pulak kan dekat balai polis ni?” usikan Haikal membuatkan Ezrin tertawa kecil.
“Haikal... haikal... tak berubah dari dulu... Errrmm... saya nak buat police report sebenarnya...”
“Police report? Barang hilang?” Haikal mengerutkan dahinya. Perlahan Ezrin menggelengkan kepalanya.
“Habis tu?”
“Awak ingat tak nama penuh saya?” sekali lagi Haikal mengerutkan dahinya sambil cuba mengingati nama penuh Ezrin.
“Nur Ezrin Jaslinda...... binti... Ariffin...”
Sengih. Ezrin memandang Haikal sambil tersenyum.
“Errr... kenapa dengan nama awak?”
“Saya nak buat report yang saya dapat ugutan bunuh semalam...” serentak Haikal membulatkan matanya.
“Ugutan bunuh?” Ezrin mengangguk kecil.
“Hmmm... baiklah... Cuba awak ceritakan dari awal” Haikal duduk dan kemudian menghadapa komputer di hadapannya. Sedar Ezrin masih berdiri, Haikal senyum dan mendongak ke arah Ezrin.
“Duduklah wahai tuan puteri” usikan nakal Haikal membuatkan Ezrin tersenyum kecil dan kemudiannya barulah dia melabuhkan punggungnya ke kerusi yang berada di sisinya.
“Okay. Cuba ceritakan dari awal” wajah Haikal berubah serius menatap wajah Ezrin.
“Hmmm... semalam. Lebih kurang dalam pukul 6 setengah petang, macam biasa saya sampai rumah, saya nampak ada sejambak bunga carnation putih berada di hadapan pintu masuk rumah saya...”
“Carnation putih?”
“Ye... Carnation putih. Pada awalnya saya tertanya-tanya juga siapa yang hadiahkan bunga tu pada saya sehinggalah pada lewat malam semalam, saya dapat panggilan telefon daripada seorang lelaki....” sedang Ezrin bercerita Haikal memotong perbualannya.
“Kejap, kejap... saya record sekarang. Kejap ye....” serentak tangan Haikal laju menaip-naip menggunakan keypad komputer di hadapannya. Selang beberapa minit kemudian Haikal kembali bersuara,
“Dapat panggilan telefon tu pukul berapa?” soal Haikal pada Ezrin namun matanya masih tekun mengahadap komputer sambil jari jemarinya masih tidak berhenti menaip.
“Lebih kurang dalam pukul 11 malam”
“Seee..bee..las... malam... Ok, lepas tu?”
“Saya agak terkejut bila dia mengingatkan agar saya bersiap sedia kerana saya bakal menjadi mangsa seterusnya. Kemudian panggilan terputus” Haikal yang sedang menaip, secara tiba-tiba berhenti menaip. Dia kemudiannya menoleh dan menatap wajah Ezrin lagi sekali. Satu perasaan menular di dalam hatinya. Sungguh dia merasa sangat risau dengan keselamatan Ezrin. Dan tika itu, dia sedar bahawa hatinya masih menyukai gadis manis itu.
“Saya takut...” perlahan Ezrin bertutur. Matanya mula memerah.
“Lebih-lebih lagi selepas saya baca surat khabar pagi tadi” kali ini matanya mula berair.
“Ezrin... Saya akan cuba lindungi awak...” Ezrin agak tersentak mendengar tutur kata yang terbit dari bibir Haikal.
“Ape kes?” Fadhil yang tiba-tiba bersuara dari belakang Ezrin mematikan niat Ezrin yang ingin berkata sesuatu ketika itu.
“Fadhil... Report yang berkaitan dengan kes Carnation Berdarah... Sebelum tu kenalkan Ezrin” Fadhil mengangguk lembut kepada Ezrin.
“Semalam Ezrin terima sejambak carnation putih dan pada waktu malamnya, dia menerima satu panggilan ugutan bunuh” Haikal menerangkan secara ringkas kepada Fadhil.
“Aku ingatkan pembunuh cari mangsa yang bernama Linda je. Hmmm....”
“Nama saya Nur Ezrin Jaslinda” pernyataan dari Ezrin membuatkan Fadhil yang baru menyedut minumannya hampir menyembur keluar air teh tersebut keluar dari mulutnya.
“Linda jugak?”

************************************************************************************

“Awak dah berubah...”
“Berubah? Berubah macam mana?”
“Dah tak pemalu macam dulu...”
“Dulu pemalu macam mana?”
Diam...
“Hmmm... dalam kelas dulu awak mane ade tegur saya or mana-mana student perempuan yang lain” serentak Ezrin tersenyum manis terkenangkan zaman persekolahannya 6 tahun dahulu.
“Ye, memang. Sampai sekarang sebenarnya. Tapi takdelah seteruk dulu” kali ini giliran Haikal pula tersenyum manis.
“Iye ke?” Ezrin cuba mengusik.
“Iye lah. Kalau masih pemalu macam dulu, takkanlah saya berani ajak awak keluar kan?” Ezrin terdiam. Tak lama kemudian dia tersenyum kembali.
“Saya tak nak rasa menyesal sekali lagi”
“Huh?” Ezrin mengerutkan dahinya.
“Kesal macam 6 tahun lepas... Sejak kita sama-sama bawa haluan masing-masing selepas SPM”
“Saya... tak faham...”
“Hmmm.... takkan awak sedar selama kita sama-sama setahun belajar dalam kelas 5B tu, saya sering perhatikan awak?” serentak mata Ezrin membulat.
“Awak memang tak pernah perasan ye?”
Geleng.
“Awak ingat tak awak pernah terima sabun lilin berbentuk hati warna merah tu?”
“Sabun merah....” Ezrin cuba mengingat.
“Valentine’s day....”
“Haaa... ingat! Kenapa?”
“Saya yang berikan pada awak sebenarnya....” muka Ezrin mula berasa panas. Tiba-tiba terasa malu.
“Awak... memang tak pernah tahu ye?” Haikal menyoal Ezrin sambil merenung tepat ke anak mata gadis itu.
“Tak....”
‘Takpelah....” ada rasa kecewa yang terbit dari wajah Haikal.
“Awak... sorry...” lembut Ezrin menuturkan kata maaf. Serentak Haikal tertawa kecil.
“Hehehe... kenapa awak nak minta maaf pulak?”
“Err..... sebab saya tengok awak tiba-tiba macam sedih... I feel bad...”
“Hehehe... hmmm... awak ni... Awak percaya tak kalau saya katakan sampai sekarang saya masih sukakan awak?”
“Sampai sekarang? Dari dulu?” Haikal mengangguk sambil tersenyum manis.
“Tak percaya!”
“Hmmm... baik... Saya pernah cuba lupakan awak... Dan pernah lupakan awak seketika. Dua tahun yang lepas sebab saya ada sukakan seseorang. Tapi disebabkan sikap malu saya, saya tak berani luahkan perasaan tu pada dia” panjang lebar Haikal bercerita.
“Ok... mane perginya gadis tu sekarang?” Ezrin terdorong rasa ingin tahu.
“Saya sukakan dia sekejap je. Hampir nak luahkan sampailah one day, saya dapat tahu dari Fadhil.. ingat tak Fadhil?” Ezrin angguk laju.
“Fadhil sedar saya sukakan dia, so Fadhil cakaplah sebenarnya that girl tunangan orang” Haikal senyum kecil.
“Awak kecewa?” Ezrin cuba menduga.
“Tak!”
“Langsung tak?”
“Emmm... sikitlah... tapi tak kecewa macam dengan awak dulu”
“Hei... saya tak kecewakan awak tau!” serentak Ezrin meninggikan suaranya sambil tergelak kecil.
“Taaakk... maksud saya, saya ni sukakan awak hampir setahun. Lama tau. Segala gerak geri awak saya perhatikan. Nak luahkan tapi tak berani sampailah akhirnya awak hilang dari pandangan mata saya macam tu je. Parah tau tak?”
“Iye ke? Boleh caye ke ni?”
“Betulll... kalau awak tak percaya, belahlah dada, operate lah hati” serentak Ezrin tertawa besar kerana geli hati bila Haikal meniru dialog filem P Ramlee.
“Pandai jugak awak buat lawak ye?” Haikal tersenyum.
“Anyway, saya masih sukakan awak... malahan sekarang bertambah mendalam perasaan suka tu berbanding dulu...” raut wajah Haikal berubah serius. Bibir Ezrin yang sedang tersenyum lebar tadi turut berubah.
“Saya yakin awaklah jodoh saya” Haikal semakin bersungguh-sungguh cuba meyakinkan Ezrin. Ezrin mula berasa serba salah.
“Err... Awak... Saya sebenarnya baru putus cinta...” Ezrin menundukkan wajahnya.
“Putus cinta?”
Angguk.
“Kamal, suspek utama pembunuhan Carnation Berdarah yang pertama sebelum ni, dialah bekas kekasih saya” Haikal yang langsung tidak menyangka perkara tersebut tersentak mendengarnya.
“Anyway, bukan itu yang saya nak ceritakan pada awak tapi... saya harap awak faham yang sebenarnya, luka di hati saya masih belum sembuh. Masih berdarah. Saya perlukan masa untuk fikirkan tentang hubungan cinta baru...” suara Ezrin mendatar. Ada nada kesedihan dan kekecewaan di situ.
“Ezrin... saya faham... Jangan risau. Maaf, saya tak tahu. Tapi...”
“Tapi...?”
“Saya risaukan keselamatan awak. Suspek utama adalah bekas kekasih awak. Dia masih hubungi awak?” Ezrin mengangguk kecil.
“Kenapa sewaktu buat laporan polis baru-baru ni awak tak sebut tentang Kamal?”
“Saya takut. Saya buat report polis agar sekurang-kurang saya rasa keselamatan saya terjamin. Tapi sebolehnya saya tak mahu bangkitkan nama Kamal. Takut-takut nanti disiarkan di akhbar dan keselamatan saya lebih terancam. Kamal memang masih mencari saya, menagih cinta dari saya. Dan saya risau sebab kadang-kadang dia berkelakuan pelik”
“Pelik? Macam mana?” Lama Ezrin mendiamkan diri. Sejurus selepas dia menghembuskan nafasnya Ezrin bersuara.
“Kadang-kadang dia macam tekanan. Kadang-kadang dia bercakap dengan baik tapi kadang-kadang dia macam mengamuk-ngamuk” Haikal mengerutkan dahinya.
“Ezrin... Beri saya peluang untuk jaga awak” Ezrin tersentak apabila Haikal tiba-tiba merengkul erat jari jemarinya.
Dua pasang mata berpandangan antara satu sama lain. Satu perasaan yang indah mula menular ke dalam hati masing-masing.

*************************************************************************************

“Haikal... Kau tengok ni” Fadhil yang sedang duduk menghadap komputer ribanya memanggil-manggil Haikal yang baru melangkah masuk ke ruang tamu rumah sewa mereka.
Haikal yang bagaikan tidak mendengar panggilan daripada Fadhil tidak menghiraukan panggilan daripada Fadhil melangkah masuk dan melabuhkan punggungnya di atas sofa berhadapan dengan Fadhil.
‘Haikal... sinilah wei” sekali lagi Fadhil beria-ria memanggil Haikal. Haikal yangkelihatan penat mengalihkan pandangan kepada Fadhil seketika sebelum lambat-lambat dia bangun dan duduk di sebelah Fadhil.
“Kau tengok ni” Haikal kemudiannya mengarahkan matanya ke atas skrin komputer riba milik Fadhil.

-------------------------------------------------------------------------------------

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Bungaberbeza_maksudberbeza/Article

Bunga berbeza, maksud berbeza

2009/01/28

MEMBERI jambangan bunga tanda penghargaan dalam sesetengah budaya. Namun, anda perlu berhati-hati dengan jumlah, warna, dan pilihan jenis bunga kerana ia mungkin memberi maksud tersembunyi dan kurang elok pada sesetengah budaya.
Bunga teluki atau carnation umpamanya digunakan untuk upacara pengebumian di negara Eropah seperti Jerman, Poland, Sweden. Di Belgium, Itali, Perancis, Sepanyol dan Turki pula mereka menggunakan bunga kekwa untuk tujuan sama. Di Austria dan Perancis, mawar merah menjadi simbol kepada jalinan hubungan romantis, namun di Mexico dan Chile, mawar kuning pula menandakan perpisahan atau kesedihan. Justeru, elakkan memberi bunga ini apabila anda berada di dua negara itu.


------------------------------------------------------------------------------------

“Kau tengok ni Haikal. Bunga teluki atau carnation umpamanya digunakan untuk upacara pengebumian – “
“Aku dah tau siapa pembunuh yang sebenar” Fadhil yang sedang kusyuk membacakan artikel yang ditemuinya terdiam dan tercengang seketika melihat ke arah Haikal.
“Kkkkaauu... kau tahu?” Haikal mengangguk lemah.
“Siapa?”
“Jom ikut aku ke balai. Aku nak tunjuk bahan bukti pada Inspektor Jamil”
“Err....”
“Kau baca sendiri bahan bukti tu dalam kereta nanti. Aku drive”

_____________________________________________________________________________________

18th August 2009


Kenapa sayang? Kenapa sayang lukakan hati Rin macam ni? Sayang tahukan yang Rin sayangkan Kamal sepenuh hati Rin? Rin tak sanggup hidup tanpa sayang. Rin dah takde sesiapa dalam dunia ni lagi selain daripada sayang. Mama dah takde... Papa tak sayangkan Rin lagi semenjak kewujudan auntie Linda dalam hidup papa.
Sayang... kenapa sayang buat Rin rasa terluka macam papa buat mama terluka sampai mama bertindak membunuh dirinya sendiri? Rin tak pernah cerita pada sayang selama ni sebab Rin taknak orang tahu yang mama bunuh diri sebab papa di dalam diam curang pada mama dan tanpa pengetahuan mama, papa berkahwin lagi satu dengan auntie Linda.
Auntie Linda kejam, tanpa pengetahuan papa, auntie Linda selalu ke rumah dan sengaja bercerita bagaimana papa sering tipu mama sebelum tu. Bagaimana papa curang pada mama sebelum tu. Papa pulak, jarang sekali pulang ke rumah, biarkan mama sendirian dengan Rin. Sampailah pada satu waktu, setelah hampir dua bulan papa tak pulang ke rumah, mama mengalami tekanan perasaan... Mama gantung dirinya di syiling bilik tidurnya...
Sayang... Kenapa sayang sanggup khianati cinta kita disebabkan Linda?

20 August 2009

Mama... mama sihat? Rin rindukan mama... semalam Rin ke Midvalley. Lepas tu Rin terserempak dengan papa. Papa tegur Rin tapi auntie Linda langsung taknak tengok muka Rin. Teruk kan auntie Linda tu. Dahlah rampas papa dari hidup kita, lepas tu bunuh mama.
Rin benci die mama. Rin benci die! Rin benci tengok muka die! Kalau boleh Rin rasa nak siat-siat muka dia mama!


29 September 2009

Padan muka kau Linda! Puas hati aku tengok kau kena tampar dengan Kamal. Suka Carnation putih konon! Aku akan semadikan mayat kau dengan Carnation putih tu nanti. Kau tengoklah nanti.

Mama... tadi Rin curi-curi ikut Kamal ke rumah Linda. Tapi Kamal tak tahu sebab Rin bawa motor besar ma. Motor yang abang Ezral teringin nak beli dulu. Rin sunyilah mama. Lepas mama tinggalkan Rin, Rin cuma ada abang Ezral je. Tapi sejak setahun lepas, sejak abang Ezral terlibat dalam kemalangan tu – Rin sunyi. Rin takde sesiapa. Rin nak ikut mama dengan abang Ezral jugak...
Tapikan mama, Rin nak bagi Linda jumpa mama dulu. Teruk tau Linda tu mama. Macam auntie Linda. Perampas! Kamal tu macam papa!

2 October 2009

Mama... Mama dah jumpa Linda? Cantik tak die mama? Mama tak dapat nampak muka die? Mestilah mama. Sebab Rin dah siat-siat muka die mama. Kalaulah Rin dapat siat muka auntie Linda macam tu mama. Mesti pihak polis akan cari Kamal kan mama? Sebab ada jiran yang nampak Kamal bergaduh dengan Linda hari tu.
Baru puas hati Rin mama. Tapi mama... Berdosa kan perbuatan Rin ni mama? Tuhan mesti marah Rin kan mama?

5 October 2009

Kamal... kenapa awak cari saya lagi? Kenapa? Sebab Linda dah takde? Hahahah! Mestilah Linda dah takde. Saya yang bunuh die! Saya yang bunuh die!

6 October 2009

Mama, tadi ada seorang wanita kena ragut. Rin kesiankan die, Rin pinjamkan die duit untuk die balik ke rumah sebab dia naik teksi untuk pulang ke rumah. Die berikan name card untuk Rin hubungi dia sebab die jemput Rin ke rumah dia nanti. Mula-mula Rin suka sangat dengan kakak tu mama sebab dia cantik, baik dan lemah lembut. Tapi entah kenapa lepas die kenalkan nama die sebagai Linda, Rin rasa benci sangat pada die mama...
Kenapa ye mama?

8 October 2009

Mama... Rin takut mama... Rin takut mama... Mesti suami Kak Linda sedih mama. Kesian baby dalam perut kak Linda mama.
Mama... Rin dah bunuh kak Linda mama...
Rin dah bunuh kak Linda mama...

9 October 2009

Mama... mama ingat tak Haikal yang Rin pernah ceritakan 6 tahun lepas? Rin jumpa die tadi mama... Tak sangka kan mama? Kalaulah Haikal tahu yang Rin pernah menaruh hati padanya dulu... Mesti die gelakkan Rin kan mama?
Rin seronok sangat hari ni mama... Haikal semakin segak...

11 October 2009

Haikal... kenapa baru sekarang awak muncul dalam hidup saya? Haikal... Saya pun pernah sukakan awak satu ketika dahulu Haikal. Sebolehnya setiap hari saya ingin tatap wajah awak Haikal. Semenjak mama dengan papa sering berselisih faham dan melihat mama sering murung di rumah, wajah awak je yang dapat buat jiwa dan hati saya tenang Haikal.
Semenjak kita membawa haluan masing-masing selepas SPM, saya betul-betul rindukan awak Haikal. Tambah-tambahan bila arwah mama meninggal dunia. Waktu tu abang Ezral je yang ada menemani saya tapi... tak lama lepas tu, abang Ezral pun tinggalkan saya. Semenjak daripada tu, saya terus tak menyentuh sejadah lagi Haikal.
Haikal, kita bertemu kembali. Saat awak hulurkan cinta awak pada saya, saya adalah wanita yang paling gembira dalam hidup ni Haikal. Saya gembira sangat Haikal. Tapi mahukan awak memperisterikan seorang pembunuh? Apa akan jadi nanti kalau awak dan semua orang tahu yang saya ni seorang pembunuh? Mesti awak akan bencikan saya kan Haikal?
Saya dah lama tak menyentuh sejadah. Hati saya tersentuh apabila awak mengajak saya menunaikan solat di KLCC semalam. Hati saya terasa ingin menangis bila awak cakap “mengingati Allah itu memberi ketenangan kepada hati dan solat itu membawa kebahagiaan di dalam hidup awak” ...
Saya dah lama lupakan Allah, sebab itukah saya tidak tenang? Saya dah lama tak bersolat, sebab itukah saya tak bahagia?

12 October 2009

Haikal, saya sengaja ajak awak keluar. Sebab saya nak tatap wajah awak buat kali terakhir. Saya ingin sekali nak luahkan yang saya rasa sangat bahagia bila awak muncul dalam hidup saya walaupun cuma seketika.
Saya ingin sekali nak luahkan yang saya ingin sekali menjalani hidup ini dengan awak sehingga ke nafas terakhir saya tapi... Saya tahu, saya takkan dapat melaluinya...
Saya sengaja tinggalkan diari ini dalam kereta awak dan sengaja sms awak agar baca seluruh kandungan diari ini.
Saya sayang awak. Awak tak perlu cari saya lagi sebab, saya dah takde. Saya dah ikut jejak mama. Saya benci diri saya, saya benci Nur Ezrin Jaslinda. Saya sayang awak. Tolong sampaikan maaf saya kepada suami arwah Kak Azlinda.

Selamat tinggal Haikal...


_____________________________________________________________________________________

“Astaghfirullah hal’azim...” bagaikan kehilangan tulang lututnya, Haikal jatuh melutut ke lantai hotel murah yang terletak di tengah kota Kuala Lumpur.
Fadhil tergamam seketika melihat mayat Ezrin yang dipercayai membunuh dirinya sendiri dengan menggantung dirinya menggunakan tali.
Haikal mengaup mukanya dengan kedua belah tangannya sambil mengetap kuat bibirnya.
“Haikal... Bawa-bawa bersabar Haikal...” Fadhil memegang lembut bahu Haikal yang sedang menahan sebak di dada.
“Rin... bukan ini caranya Rin....” Haikal mula mengalirkan air matanya. Cuba ditahan namun air mata lelakinya tetap mengalir.
“Ezrin...”

************************************************************************************

Hasil Nukilan :
Vee Violet

... only Time is capable of understanding how great Love is

Once upon a time there was an island where all the feelings lived; happiness, sadness, knowledge, and all the others, including love.

One day it was announced to all of the feelings that the island was going to sink to the bottom of the ocean. So all the feelings prepared their boats to leave. Love was the only one that stayed. She wanted to preserve the island paradise until the last possible moment. When the island was almost totally under, Love decided it was time to leave. She began looking for someone to ask for help.

Just then Richness was passing by in a grand boat. Love asked, "Richness, Can I come with you on your boat?"
Richness answered, " I'm sorry, but there is a lot of silver and gold on my boat and there would be no room for you anywhere."
Then Love decided to ask Vanity for help who was passing in a beautiful vessel.
Love cried out, "Vanity, help me please."

"I can't help you", Vanity said, "You are all wet and will damage my beautiful boat."
Next, Love saw Sadness passing by.
Love said, "Sadness, please let me go with you."
Sadness answered, "Love, I'm sorry, but, I just need to be alone now."
Then, Love saw Happiness.

Love cried out, " Happiness, please take me with you."
But Happiness was so overjoyed that he didn't hear Love calling to him. Love began to cry.

Then, she heard a voice say, "Come Love, I will take you with me." It was an elder. Love felt so blessed and overjoyed that she forgot to ask the elder his name. When they arrived on land the elder went on his way. Love realized how much she owed the elder.

Love then found Knowledge and asked, "Who was it that helped me?"
"It was Time", Knowledge answered.
"But why did Time help me when no one else would?", Love asked.

Knowledge smiled and with deep wisdom and sincerity, answered,
"Because only Time is capable of understanding how great Love is."

Sunday, February 7, 2010

Miss Soccer 2010 result

Hello... Vee tau it's quite late to announce... but then Vee baru tgk result untuk Miss Soccer sebab baru online FB... :) ... Vee jatuh pada tempat ke-8...

Pada semua yang sokong Vee and mengundi Vee sebelum nie, thank you soo much!!! Sayang semua!!! :)

"Results as of 12am 31st January are as follows : WEI 948, ELDA 691, THASHA 364, ELL 254, FIONA 209, JAJA 186, DEEYA 169, JUE 146, ANN 107, DINA 51, SASH 43, SHASHA 27. Thank you."

With Love,
Vee Violet

Thursday, February 4, 2010

Surat Untuk Ayah (Sedih)

Assalamualaikum & good morning pada semua... Hopefully semua sihat2 aja ya... =) Semalam Vee share dengan you all kisah pengorbanan seorang ibu. Kisah tu Vee terima daripada seorang kawan melalui email. Semalam Vee dapat email "Surat Untuk Ayah" dari seorang kawan yang sangat sweet... =) ... Vee nak share dengan you all hari ni... Sangat sedih... =(

*************************************************************************************

Kisah ini terjadi disuatu pagi yang cerah... Mungkin tidak begitu cerah untuk seorang ayah yang kebetulan memeriksa bilik tidur anak gadisnya yg berumur 18thn. Dia mendapati bilik itu cukup kemas dan rapi, dengan sekeping sampul surat yg bertuliskan untuk ayah diatas meja bacaan... perlahan dia mula membuka surat itu…

_____________________________________________________________________________________

Ayahku yg tercinta,

Aku menulis surat ini dengan perasaan sedih dan sangat menyesal. Saat ayah membaca surat ini, aku telah pergi meninggalkan rumah. Aku pergi bersama kekasihku, dia lelaki yang baik, setelah bertemu dia... ayah mesti setuju walaupun penuh dgn tatto2 ganas ditubuhnya. Dia sudah cukup dewasa walaupun belum begitu tua (aku fikir zaman sekarang 42 tahun tidaklah terlalu tua).

Dia sangat baik terhadapku, lebih2 lagi dia akan jd ayah kpd kandunganku ini. Dia memohonku untuk membiarkan anak ini lahir dan kita akan membesarkannya bersama.

Dia punya bisnes perdagangan Ecstasy yang sangat luas, dia juga telah meyakinkanku bahawa marijuana itu tidak begitu buruk. Kami akan tinggal bersama sampai mati memisahkan kami. Aku yakin bahawa para doktor akan menemukan ubat untuk AIDS jadi dia akan segera sembuh.

Aku tahu dia juga ada perempuan lain tapi aku percaya dia akan setia padaku dengan cara yang berbeza.

Ayah...jangan risau akan keadaanku. Aku sudah 18 tahun sekarang, aku tahu menjaga diriku. Salam sayang untuk ayahku dan ibuku yg trcinta. Oh ya sebelum aku terlupa, berikan semua teddy bear dlm bilik ku ini untuk adikku yg sgt2 inginkannya...

_____________________________________________________________________________________

keadaan si ayah bagaikan nk tercabut jantungnya ketika itu...lalu perlahan2 membuka muka surat kedua surat itu... dgn keadaan terketar2 si ayah membaca...



PS: Ayah... tidak ada satupun dari yang aku tulis diatas itu benar, aku hanya ingin menunjukkan hal yg lebih mengerikan daripada nilai report kad ku yg buruk. Kalau ayah sudah menandatangani reportku diatas meja, panggil aku ya… Aku berada dirumah jiran sebelah jer...


*************************************************************************************

Komen dari Vee : Jangan risau, bukan you all je yang terkena, Vee pun terkena... =p`

Wednesday, February 3, 2010

Hanya kerak nasi untuk MAK

Cerita dari seorang kawan : Cerita betul yg menyayat hati.

Hari ini semua adik beradik pulang beraya di Kuala Lumpur setelah beraya di kampung mertua. Ibu yang di KL agak kesunyian, tetapi setelah mendengar abang dan kakak-kakak hendak datang beraya, ibu gagahi juga bangun pagi menggoreng nasi buat santapan pagi mereka yang akan datang nanti.

Aku yang bongsu tinggal dirumah sambil menolong apa yang patut memerhati kegagahan ibu yang sememangnya aku tahu sakit dan bengkak kakinya semakin menjadi-jadi semenjak bulan puasa tempohari. Aku minta untuk membantu,"tak payah" katanya, "biar mak yang buat nanti lain rasanya". Aku biarkan sahaja walau dalam hati terasa pedih dan sayu melihat kegagahan mak nak juga sediakan nasi goreng untuk anak-anaknya yang baru nak merayakan aidilfitri bersamanya.


Aku tahu disudut hati mak ada rasa sedih dan sayu kerana anak lelakinya tak beraya bersama di pagi raya... tetapi langsung tidak ditunjuk malah ingin pula menjamu anaknya.Terhinjut-hinjut mak kesana ke mari mengambil bahan-bahan nasi goreng. Bukan main khusyuk dan bersungguh cuba menyediakan juadah yang semampunya.

Bila semuanya dah sampai aku mula hidangkan nasi yang digoreng mak untuk abang dan kakak yang tiba dengan anak-anak mereka. Semuanya pakat menjamu selera... memang berselera semua sukakan nasi goreng mak... mak tahu anak-anaknya sukakan nasi goreng air tangannya... Dalam tak sedar nasi dah hampir habis.Terdetik dihatiku... "ahhh mak belum makan apa-apa semenjak pagi kerana sibuk sediakan nasi tu"...seraya tu abang ku bertanya 'siapa tak makan lagi nasi ni'. Aku menjawab 'mak belum makan apa lagi tu'

Mak dengan bersungguh menjawab "Ehh mak tak mau...tak lalulah nasi goreng, nak makan roti ja sat lagi'... dua tiga kali kami pelawa begitu juga jawabnya. Kata ku dalam hati... "oohh mungkin juga mak nak makan
roti sebab nak kawal penyakit diebetisnya"
.... Bila semua dah pulang... aku lihat mak terhinjut-hinjut kedapur... lantas aku tanya 'mak nak apa..nak ambilkan'... 'takpa nakrasa ni sikit'. Sayu sedih dan terguris sungguh hati aku... bilaku lihat mak rupanya sedang mengikis kerak-kerak nasi goreng yang masih berbaki dalam kuali untuk dimakan.

Itulah kasih seorang ibu pada anak-anaknya.. zaman sekarang pun masih ada ibu yang sanggup berlapar dan mendahulukan anak-anaknya asal mereka semua kenyang. Aku benar-benar kalah dengan apa yang aku
saksikan..YA RABBI... Engkau peliharalah Ibu. Ampunilah Dosanya, berilah kekuatan pd anak-anaknya untuk membalas jasa ibu yang tak terhingga.
AMINN....

Tersentuh Vee baca kisah ni. Tersentuh dengan kasih sayang seorang ibu yang walaupun kakinya sakit tapi tetap bersusah payah sediakan makanan untuk anak-anaknya - walaupun jauh di sudut hatinya sedih sebab tak dapat beraya bersama pada awal hari raya. Bertambah tersentuh bila sanggup berlapar dan mendahulukan anak2 makan makanan yang sedap sementara si ibu cuma makan kerak nasi. Rindu mak Vee... :( ... I love you mak.

....to be continue...

Tuesday, February 2, 2010

Ujian Personaliti

Happy Tuesday!!! Semua sihat? For those yang bercuti 3 hari tue - selamat kembali bekerja okey? Hari ni Vee nak share dengan you all
Ujian Personaliti
. Vee dah cuba and agak tepat (rasanya... =p`)... Jom! Jom! Kita sama2 cuba. Mane tau kebanyakannya mempunyai personaliti yang sama... =)

Pilih corak di bawah yang menggambarkan anda secara tepat/ paling hampir



Pakar psikologi telah mencipta corak2 tersebut. Mereka telah mengujinya di peringkat global, selama beberapa tahun. Terdapat 9 jenis personaliti asas.

Jawapan:
Dah pilih? Kalau boleh janganlah mengelat ye. Pilih dulu baru baca review tau. Hehehe
(Pilihan no gambar dari kiri ke kanan)














1- Introspektif, Sensitif, Reflektif
Anda dapat memahami diri dan persekitaran anda dengan lebih kerap dan mendalam jika dibandingkan dengan kebanyakan orang lain. Anda bencikan kedangkalan; anda lebih sanggup bersendirian berbanding dengan bercakap perkara remeh. Perhubunan anda dengan rakan-rakan adalah amat intensif; ini memberikan harmoni dan ketenangan dalaman yang mengakibatkan perasaan baik. Anda tidak keberatan bersendirian bagi jangka masa yang panjang; anda jarang berasa bosan.

2- Berdikari, Tak Konvensional, Tak Tersangkut
Anda mengehendaki kehidupan bebas dan tak tersangkut untuk membenarkan anda menentukan arah tuju sendiri. Anda mempunyai kecenderungan seni dalam pekerjaan atau aktiviti riadah. Kadang kala, deskan anda untuk kebebasan menyebabkan anda melakukan perkara yang bertentangan dengan apa yang dijangkakan daripada anda.

3- Dinamik, Aktif, Ekstrovert
Anda rela menerima risiko-risiko tertentu untuk mendapatkan kerja yang menarik dan pelbagai. Sebaliknya, rutin berkecenderungan untuk meninggalkan kesan lumpuh pada diri anda.
Anda suka sekali berupaya memainkan peranan aktif dalam peristiwa dalam hidup anda. Dalam usaha anda yang berkenaan, inisiatif diri sangat nyata.

4- Terus Terang, Seimbang, Harmoni
Anda menghargai gaya natural dan suka perkara yang tak rumit. Orang lain mengagumi anda kerana anda praktikal dan mereka boleh bergantung kepada anda. Anda memberi orang yang rapat dengan anda rasa selamat dan kelapangan. Anda dipersepsikan sebagai orang yang mesra dan insani. Anda menolak segala yang menyilaukan dan lapuk. Anda berkecenderungan untuk berasa skeptik terhadap kehendak trenda fesyen. Bagi anda, pakaian haruslah praktikal dan tampan tanpa menonjol.

5- Profesional, Pragmatik, Yakin Diri
Anda menguasai hidup anda dengan lebih mempercayai usaha sendiri daripada nasib. Anda menyelesaikan masalah dengan ragam yang praktikal dan tak rumit. Anda memandang secara realistik unsur-unsur dalam hidup dan menanganinya tanpa ragu-ragu. Anda diberi banyak tanggungjawab di tempat kerja kerana orang lain boleh bergantung kepada anda.
Kekuatan azam anda yang menonjol menunjukkan sifat keyakinan diri kepada orang lain. Anda tidak berpuas hati sepenuhnya sehingga anda telah mencapai idea-idea anda.

6- Tenang, Berhati-hati, Tak Agresif
Anda mudah berbicara tetapi bersifat berhati-hati. Walaupun anda berkawan dengan mudah anda menikmati persendirian dan kebebasan. Anda suka memencilkan diri dari masa ke masa untuk merenung tentang erti hidup serta menikmati sendirian diri. Anda memerlukan kelapangan, jadi anda berlepas ke tempat bersembunyi yang permai. Namun, anda bukan penyendi. Anda berdamai dengan diri sendiri dan dunia, serta anda menghargai hidup anda dan apa yang ditawarkan oleh dunia ini.

7- Tanpa Bimbang, Berkelakar, Riang
Anda suka hidup yang bebas dan spontan. Anda cuba menikmati hidup anda dengan sepunuhnya mengikut motto: "Anda cuma hidup sekali."
Anda bersifat ingin tahu dan terbuka kepada segala yang baru; anda memajukan diri atas perubahan. Tiada yang lebih buruk daripada rasa diikat. Anda mengalami persekitaran sebagai sesuatu yang versatil dan sering menakjubkan.

8- Romantis, Pelamun, Beremosi
Anda seorang yang sensitif. Anda enggan memandang dari segi rasional dan waras sahaja. Perasaan anda membawa erti yang sama penting. Anda berpendapat bahawa harapan adalah penting dalam hidup.
Anda menolak orang yang mencaci romantisme dan hanya dipandukan oleh rasionaliti. Anda tidak membenarkan sebarang kongkongan terhadap variasi perasaan hati dan emosi anda.

9- Analitik, Amanah, Keyakinan Kendiri
Perasaan halus anda bermutu tinggi dan tahan lama. Akibatnya, anda suka mengelilingi diri dengan "permata-permata" yang anda temui sendiri apabila orang lain terlepas perhatian.
Justeru itu, kebudayaan memainkan peranan khas dalam hidup anda. Anda telah menjumpai gaya peribadi sendiri, yang tampan dan ekskusif - serta bebas daripada olahan fesyen. Kehidupan anda adalah berlandaskan ideal diri iaitu kesukaan yang beradab. Anda menghargai sesuatu tahap kebudayaan daripada orang yang anda berkawan.