Wednesday, March 24, 2010

Selamat Hari Jadi Mak... =)

Hari ni hari jadi emak Vee.
Emak, ibu, ummi, mama, bonda, mummy… Setiap orang punya gelaran masing kepada ibu masing2.
Vee yakin, semua atau kebanyakan orang menyanjungi ibu masing2 termasuklah Vee sendiri.
*Embun, Vee yakin kasih sayang yang nenenk Embun berikan pada Embun menyamai/melebihi kasih sayang yang seorang emak berikan kepada anaknya*

Vee dibesarkan di FELDA Pahang. So, obviously Vee adalah gadis kampung. Cuma ketika Vee berumur 9 tahun, Vee berpindah ke Penang.
Kehidupan di Pahang sangat bahagia walaupun agak susah.
Bertambah susah sewaktu ayah Vee terkena buatan orang, 'santau'.
Hampir 2 tahun lumpuh.
Waktu tu, abang Vee yang banyak jaga Vee dan adik2 yang lain disebabkan emak Vee terpaksa ke ladang kelapa sawit.
Bayangkanlah kudrat seorang wanita bekerja keras mengangkat kelapa sawit dari pagi sampai ke petang.
Waktu tu Vee berusia 4-6 tahun.
Vee sangat manja sebab waktu masih tiada adik.
*tiba-tiba rasa nak menangis* hihihi.

Kehidupan kami sekeluarga tetap bahagia walaupun ayah lumpuh dan seringkali cepat2 marah dan mengamuk disebabkan santau tersebut, tapi mak Vee tabah dan langsung tak berputus asa bekerja keras di ladang and berikhtiar mengubati ayah.
3,4 pagi emak terpaksa bangun masak untuk ayah disebabkan ayah Vee nak makan makanan yang panas2 dan lauk ayam atau daging. Emak tak salahkan ayah, sebab emak tahu apa yang 'sedang terjadi'.
Bermacam-macam cara yang emak dan ayah ikhtiarkan sehinggalah akhirnya ayah pulih seperti biasa.

Setelah berpindah ke Penang, Vee selalu rasa emak lebih sayangkan adik Vee. Semuanya sebab cemburu. =) Ve biasa dapat perhatian semua abang dan kakak termasuklah emak dan ayah. Sampai satu ketika, Vee dapat adik, Vee rasa cemburu sangat. Tapi sehinggalah satu malam, waktu tu Vee masih tak tidur dan emak sangkakan Vee dah tidur. Vee sedar emak masuk dalam bilik Vee, Vee cepat-cepat pura2 tidur. Sewaktu emak sampai dekat pada Vee, Vee dapat rasa emak kucup lembut dahi Vee dan ucapkan, "mak sayangkan semua anak-anak mak. Selamat malam sayang"

Sebaik sahaja emak keluar bilik, Vee terus menangis tanpa henti.

Sewaktu Vee berusia 14 tahun, Vee dah mula bekerja pada waktu cuti sekolah. Dan ketika Vee berusia 16 tahun, Vee dah mula beli baju raya sendiri. Duit raya pun Vee dah tak dapat sebab Vee dah mula cari duit poket sendiri. :)

Tapi, satu perkara tentang Vee, sampai sekarang Vee masih berebut dengan adik bongsu, Vee nakkan title anak bongsu… Hehehe...

Semenjak dari Vee mula bekerja ketika berusia 18 tahun sehinggalah sekarang, Vee tak pernah lupa beri duit belanja pada emak Vee… Sebab Vee tahu, sampai ke akhir nafas Vee sekalipun, Vee takkan mampu membalas jasa emak Vee.

=)

Buat emak, Anna sayangkan emak. Anna akan cuba sedaya upaya membalas jasa emak dan cuba buat emak gembira.
Anna akan berjaya dan membuatkan emak tersenyum bangga dengan anak mak yang paling manja dan mengada2 nie satu hari nanti… :)

Selamat Hari Jadi Emak…
Semoga dipanjangkan umur, sihat selalu dan dimurahkan rezekia…
Anna sayangkan emak...

*Bawah nie pic parents Vee dengan kesemua adik beradik Vee, and pic Vee dgn mak.. Vee pernah chubby dulu. Pic Vee pakai baju hijau tu, waktu tu teman emak ke hospital. Time tu memang sedih sebab tengok mak asyik merintih sakit*


28 comments:

~0~ said...

8 beradik ke vee?? sama la kita...hahahah

baca ni wat saya nak balik kampung...hahahha

ezam said...

happy birthday makcik!!!!

cantik2 semart2 anak makcik..

semoga panjang umur murah rejeki ye...

h a n i e said...

semoga dilanjutkan usia dan dikurniakan kesihatan sebaiknya utk mak vee...

;)

syukrina othman said...

:")
selamat hari jadi makkk!!!
semoga sentiasa diberkati & drahmati setiap hembus nafas mak...ameenn ya rabbbb..

Vee Violet ~vLockheart~ said...

~0~,
cepat cepat balik kg... :)
best adik beradik ramai nie.. :)

ezam,
aamminnn...
hihihi
vee tolong aminkan... thanks ezam.. :)

hanie,
thank you so much sweetie... :)
xoxo~

beito,
thanks darl... :)
amin... :)

embun d tengah malam said...

sedih la kisah hidup vee

tabahnya kamu

tahniah sebab tak lupa asal usul..

pasal u tnya i tu..betul la vee..sbb tu i syg sgt nenek i dgn arwah datuk i

doakan yan terbaik buat u..

happy birthday untuk mama u!!!!..semoga panjang umur murah rezeki..

embun d tengah malam said...

happy birthday untuk mama kamu..

semoga panjang umur,,murah rezeki

Vee Violet ~vLockheart~ said...

embun,
thanks embun...
sejauh mane manusia berubah atau berjaya dalam hidup, adat resam dan asal usul jgn dilupakan...
thanks wish b'day mak vee...
=)
moga embun pun success k... :)

eqbalzack said...

eh! bila vee tukar layout ni? hehe...

nampak clean....suka abg eq tgk!

Mimie.Candy Cane said...

selamat hari lahir buat mak vee..semoga Allah panjangkan usia dan sihat2 selalu... amin

Vee Violet ~vLockheart~ said...

Vee tukar last week abang eq...
Itulah, finally vee jumpa layout yg paling Vee suka and takkan tukar lagi... hihihi

Vee Violet ~vLockheart~ said...

Mimie,
thanks a lot dearie...
muaacckkss!!!
xoxo~

Fifi Rahmat said...

wowwww. independent nye u!!!!
terasa malu je diri i neh...
umo 24 sume parents sponsor
hurmmmm.

happy birthday utk mak u sayangggg

siblings i ade 4 org
2 org abg, sprg adik laki
i am the only daughter

dua2 abg i da kawen.
so tgal i dgn adik i je la
we made a good company
dulu2 time kecik suke gado
da besar saling back up pulak

kenapa u pindah ke penang ekkk yunk?

Vee Violet ~vLockheart~ said...

fifi,
dif ppl dif life... yg penting setiap orang happy dgn anugerah Tuhan and life masing2... =)

thanks for the wish... :)

i double adik beradik you lah... :)

me pindah penang? parents i dari penang - so maybe parents i nak tinggal dekat kg dorang balik.. :)

Fifi Rahmat said...

oh ye ke... hey i love the song in your blog la
kena dgn nick baru you
rase mcm lagu berhantu jeeee

speckurosaklagi said...

happy besday bakal mak mertua..oppss..

all the best to u mum...

smoga pjg umo n murah rezeki...

Cik Cookie said...

vee,
many thanks for you.
sgt berharga buat CC.
and happy birthday mama..

Mr feckry said...

happy birthday to ur mom..

IT'S Me N.a.N.a said...

salam dear mucuk!
vee, nana ucapkan selmat ulang tahun kelahiran buat mak vee. Kisah hidup kiter mmg samer dear. Since umur nana 7 years nana dah belajar cari duit poket.16 tahun baru betul2 cari. Tak pernah sekali nana rase nana tak bagi duit kat mak. Wlupun dat time nana rase mcm lonely, coz dat time mak ngan family mcm x ambil tahu pasal nana tp nana masih lagi ukirkan senyuman.Tiap kali nana nak balik kehostel pasti nana akan titipkan puisi atau sajak utk mak nana. Nana sgt2 sayangkan mak dan kelurag nana. Mungkin x nampak, Mak nana pun mcm mak vee. Pernah kerja diladang, diestet bagi membantu keluarhga. Selepas mak kawen baru mak stay kt kl. Sampai lar sekarang. Nana doakan vee, mak vee and the whole family sentiasa bahagia, sihat tubuh badan, dan sentiasa dilimpahi nikmat dan rezeki yang melimpah ruah.Semoga mak vee sentiasa tenang dalam mengahadapi segala mcm dugaan yg mendatang. Vee pun samer ok sayang. Jgn risau, kasih syg seorang anak kdg2 kala ibu bapa tak pernah nampak. Tp, jika niat kita ikhlas. Allah akan lipat kali gandakan keinginan kiter utk tolong meraka. tc taw! bye syg...

Yana@Nana said...

wah..terharu sy bace..

bertuah mak u mempunyai anak mcm u..
selamat hari lahir untuk u punya ibu..

n terharu sikap ibu u yg sabar dgan karenah suami ketika sakit..
saya terharu JUGA gan pengorbanan mak u..
tersentuh gan cerita kehidupan u..
n u brdikari sejak umur yg tak sepatutnyer u buat ketika tu..

bangga sguh sy coz masih ada lagi cr2 anak2 seperti ini pada zaman mODEN..

I DOAKAN U BAHAGIA gan Life u..AMIN..

sueanne said...

hepy birthday buat mak vee...
semoga mak vee dipanjangkan umur n berbahagia bersama anak-anak die..seramai 8 orang tue..
heeeee..bestnye adik beradik ramai..mesti kecoh kan..hehehe...

muka vee sama ngn akk no 1..heeeee..

take care veeee..

shi3la said...

selamat hari lahir untuk mak vee.moga dikurniakan kesihatan yang baik dan panjang umurnyer..

::cdot the dot:: said...

hmmmm...sian u vee.....syukur pengalaman mematangkan kita....happy bday utk mak u, vee..

Lady E said...

Happy Birthday,Anty.. :)
Hi..Miss Vee.. ;)

Vee Violet ~vLockheart~ said...

Fifi,
rasa berhantu eh?
hahaha.... malam2 i wat part time jadi dracula... :)

spec, cc & mrfeckry,
thank you soooo much!!! :)

Nana,
betul tu sweetie... :) vee doakan your life makin ok k sayang... thank you so much!!! *hugs*! xoxo~

Yana,
thanks sweetie... vee bertuah dapat mak mcm tu sebenarnya... :) salam kenal... :)

Sue,
thanks a lot sue... :)
memang kecoh kalau berkumpul semua...
ye lah, 4 orang dah kawen so campur anak2 buah memang kecoh... :)
thanks dear... :)
xoxo~

kak shiela nomey,
thank you akak... =D
mmmmuaaacckksss!!!

::cdot the dot::
vee sebenarnya bersyukur lalui semua pengalaman tue... sebab vee masih tegolong dalam golongan yg bertuah jika nak compare dgn manusia2 lain yg lebih lalui kehidupan yg teruk...
=)
at least vee takde cacat cela and ada happy family... :)
thanks ::cdot:: ... :)

Lady E,
Thanks! xoxo~
Hi Lady E! =)

effa said...

happy belated besday wat bonda ju... both of u (u n ur mum) are such lucky person to have each other.. by da way..adik beradik ju cantik2... hensem2.. including u cantik.. hehehhe ...;p

joegrimjow said...

lagu pon masuk ni
huhu

joegrimjow said...

soooo cuweeeet
;)