Tuesday, January 19, 2010

Apakah mood anda pagi ini? Part 2

Ok - kesinambungan pada entry Vee "apakah mood anda pada pagi ini"…

Pernah tak korang rasa fikiran macam melayang-layang seketika?
BestFreeDesign.Com border=

Pernah tak korang bangun pagi2, korang terfikir sesuatu yang korang taknak fikir and nak lupakan tapi korang terfikir jugak. Reaksi spontan korang masa tu, berguling2 atas tilam sambil cakap, "tak nak fikir! Tak nak fikir!".
BestFreeDesign.Com border=

Pernah tak korang rasa macam taknak fikir sesuatu sampaikan pada awalnya you all ke pantry office untuk minum tapi tanpa sedar korang tolong tukang bancuh air tu basuhkan cawan2 kotor yang ada dalam sinki, korang ke machine shredder untuk shred kertas/document tapi tanpa sedar korang membersihkan tempat tue sampai bersih sebersihnya sebab terfikirkan sesuatu dan sebab taknak fikirkan benda tu, korang sesaje je sibukkan diri.
BestFreeDesign.Com border=

Pernah tak korang nak menulis cerpen tapi idea tu samar2 dan rasa macam kebolehan tu dah hilang - then rasa macam frust?
BestFreeDesign.Com border=

Pernah tak korang tiba-tiba rasa kecewa dengan banyak benda dan rasa macam dunia ni dah nak berakhir?
BestFreeDesign.Com border=

BestFreeDesign.Com border=

Anyway…. Maybe semalam Vee macam tue tapi hari nie….

It's a new day! It's a new life!
BestFreeDesign.Com border=

Vee bangun awal hari nie, panaskan bubur kacang yang Vee masak untuk 'buah hati Vee lewat malam semalam - bungkuskan untuk die and 3 orang kawan office Vee yang lain, mandi, make up, ber'wangi-wangi'an…
BestFreeDesign.Com border=
BestFreeDesign.Com border=

Sampai office awal, tak macam selalu kelam kabut,
BestFreeDesign.Com border=

Atas meja Vee ada satu notes dari seorang kawan Vee yang baca kesemua cerpen2 Vee,
"Thanks! Variasikan watak, overall 4 stars/5 stars"
*Happy*
BestFreeDesign.Com border=

Kasi bubur dekat officemate Vee and si dia… Rasa lega sebab fikiran Vee tak macam semalam lagi. Bercelaru, semak, serabut, rimas…. And then dapat call dari officemate Vee yang sweet (Vee tahu dia baca blog Vee… ^_^ ) … Die cakap bubur Vee sedap… *terharu*
BestFreeDesign.Com border=

Vee start buat keje… and hari nie - Vee tak lagi buat2 busy sebab memang busy… =p` … And hari ni ke pantry nak bancuh air, tea lady tengah cuci cawan kotor dekat sinki so - Vee tak lagi tanpa sedar cuci cawan2 tu… Ke machine shredder - bersih….
BestFreeDesign.Com border=

And I've learned something in my life today…
Vee selalu dengar and cakap pada orang lain,
"Love yourself more than you love others" - today I did it. Vee sayangkan diri Vee. Vee happy kalau dapat happykan orang Vee sayang - so Vee masak untuk buah hati Vee and kawan Vee. Bila kawan Vee happy and call Vee, hati Vee berbunga2… =)
Vee pernah cakap pada diri sendiri jugak "kalau nak orang lain bahagiakan kita, kita kena bahagiakan orang tu terlebih dahulu"…So macam mana nak kaitkan dua 'falsafah hidup Vee" yang berbeza ni?

"Love yourself more than you love others" dan "kalau nak orang lain bahagiakan kita, kita kena bahagiakan orang tu terlebih dahulu"?
Animated Pictures

Sedar ataupun tidak, Vee dah aplikasikan kedua2 falsafah tu dalam hidup Vee hari ni dan pagi Vee bermula dengan penuh ceria dan senang hati… =)
BestFreeDesign.Com border=
BestFreeDesign.Com border=
BestFreeDesign.Com border=

And yeah, kritikan... Semua orang perlukan kritikan dalam hidup. Jangan harapkan pujian je - sebab kdg2 tak semestinya pujian tu ikhlas. Kadang2 terlalu banyak pujian boleh cepat 'jatuh'kan kita, buat kita susah maju ke hadapan. Kena belajar terima pandangan or kritikan orang lain ok... =)
“If you have no critics you'll likely have no success.”
~Malcolm X~




My dearest readers,
Life is short, make good memories today, so in the future you'll have a good past… It's never too late to create a new memory. Never ever look back, step forward - move on with a new life, new memory…

“Love life and life will love you back. Love people and they will love you back.”
~Arthur Rubinstein~

BestFreeDesign.Com border=

P/S : I'm just a human being - takkan 100% cepat/dapat lupakan sesuatu but we have to move forward kan? :)

11 comments:

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Vee..
I pernah bangun pagi dan perkara yg kita xnak fikir tu menerjah je kat minda. Masa tu masih mentah so, terlalu fikirkan sehingga hari tersebut mendung juga.

Tetapi kini, mungkin sedikit sebanyak I telah berubah dan jika sesuatu perkara yg mengganggu tu bermukim di minda, selamba je I buat tak tau.
Nak fikir sangat pun bukannya benda tu boleh berubah. Jadi, biarkan je ar. Huhu..

...happy Vee dah semakin bermotivasi.
Semoga berterusan.

Falsafah?
Apapun falsafah jika ia berlandaskan kasih dan sayang akan berakhir dengan kasih dan sayang juga.

I love you, you lave me. you happy, i happy.

lebih kurang mcm tu lah.

Vee Violet said...

Dear Pearl,
betul tue... yes, motivasi diri setiap orang mesti tinggi. Life is full of trial - kalau lemah, kite takkan happy kan darl... =)

Frodo Baggins said...

hehehehe
x salah kita ingat org
n mesti dpt balasan baik juga
hati kene ada munge2
x leh kering jer

>>____<<

((erk, komen wa x lari topik kan))

LotsOfLove-Pearls said...

yes sweetie..

seseorang yg lemah perlukan seseorang yg kuat utk membakar kelemahannya.

be one of them.

Vee Violet said...

Frodo,
Mutut(betul)! manyak mutut!!!
Itu hati musti ade munge2... =) *komen lu tak lari bro... =)*

Vee Violet said...

Pearl darl,
Yes, Im gonna be one of them.. :)

~0~ said...

hepi hepi sokmo...

besi said...

vee...susah tul nak komen blog vee ni.
kadang2 leh kadang2 tak leh....

ok la vee ceria hari nie...
semoga akan ceria2 selalu ya...

sueanne said...

yup betul tue vee..kena bahagiakan org dulu, baru diri kite terasa bahagia..baru diri kite lebih dihargai oleh orang lain..

mood kite agak serabut ari ni..busy ngn auditor..tapi takpe..masa akan berlalu, n die pun lagi tiga hari je nak lepak situ..pastu blah..hehe

Ieda the Rainbow Princess said...

Vee..sometimes mood Ieda
pun ada swing juga..
Kdg OK kdg NOT OK..
Tp x best kalo pg2 lg org
lain yg buat kite x ade mood,kn?

p.s: Vee..senyum sokmo,key!

Vee Violet said...

~0~,
betul tue.. :)

besi,
ye ke? hmm... peliklah... nape eh?

ieda,
normallah kan mood tue...
ieda pun senyum sokmo tau.. =)