Thursday, December 24, 2009

Masih Suami Isterikah di Alam Akhirat?

1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin.

Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga.

Rasullullah SAW bersabda ‘ Tiada si bujang di dalam syurga’ (Muslim).

Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.

2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin sesudahnya.


Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.

3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga.

Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan serorang daripada lelaki yang masuk syurga.


4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin.

Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.

5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya.

Wanita ini akan tetap bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.

6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya.

Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali dia berkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu
menjadi ahli syurga.

Rasullullah SAW bersabda.. ‘wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir.

*Artikel ni Vee copy & paste dari http://www.tentangcinta.com/ . Saje nak share dengan bloggers semua... =) *

Regards,

7 comments:

Sharif John said...

Cinta perempuan yg kita sayang adalah untuk selamanya... kan sister Vee

besi said...

vee...lelaki lak camne? tak de info ke...

Vee Violet said...

Bro John,
betul tue... vee setuju... tp vee yakin cinta bro john pada orang bro john pun adalah untuk selamanya...

Besi,
vee copy and paste... Vee pun tak sure... =) Kalau vee jumpa nanti vee akan publish ye... =)

~0~ said...

Indah teramat...

IxoR@ said...

Cinta suami isteri di bawa hingga ke syurga....

Ieda the Rainbow Princess said...

Ada bc artikel nie dulu,Vee tp pas2
Ieda pun terfikir jgk..umm..kate kanlah ade seorang wanita yg kematian suami nie tb2 mahu
berumahtangga semula utk menjamin
kehidupan dia,tp at the same time masih
teringat her late husband & dia syg sngt pd
late husband dia sampai bercita2 semoga diketemukan semula di akhirat nnt so kalo die kawen semula derang mesti x dpt lh
jumpa semula di akhirat nnt kn?Umm..camane ekk?

Vee Violet said...

~0~,
Indah kan? =)

Cik Pora,
yes... betul tue...

Ieda,
Vee pun baru terfikir yang tue.
Memang ade kan kes macam tue. Hmm... takpe2 nanti Vee try buat research okey?
=)