Wednesday, December 1, 2010

♥ Find true love with "one of your own kind" ♥

" You are my sunshine, my only sunshine
You make me happy when skies are gray
You'll never know dear, how much I love you
Please don't take my sunshine away… "

Sambil tunggu lrt pagi nie, menyanyi dalam hati lagu nie. Hasrat di hati nak nyanyi kuat2 dekat lrt tue, manalah tau kot2 tiba2 ada yang offer jadi penyanyi ke. Tapi, Vee sedar akan 2 kemungkinan, samada Vee dibaling dengan tin2/botol kosong ataupun hujan lebat bakal turun, Vee lupakan je hasrat tue. So, terpaksalah Vee menyanyi dalam hati aje. Sedang menyanyi, Vee teringat cerita "Penelope". Vee teringat scene semasa Max (James McAvoy) menyanyikan lagu "You Are My Sunshine" untuk Penelope (Christina Ricci).

Penelope : What do you play?
Max : Guess.

Well, Penelope… Vee rasa most of you tau jalan cerita Penelope nie kan? For
those yang tak pernah tengok Penelope, secara ringkasnya, Penelope mengisahkan tentang seorang gadis dari keluarga Wilhern iaitu Penelope yang disumpah oleh seorang penyihir disebabkan kesilapan "blue-blooded" datuknya (5 generasi sebelumnya). Penyihir tersebut yang menyihir, gadis seterusnya akan lahir "dengan wajah bab*". Selepas 5 generasi, Penelope lahir "dengan wajah bab*". Untuk menghapuskan sumpahan itu, Penelope harus mencari cinta sejati dengan "one of her own kind". Ibu Penelope berfikir, sumpahan itu akan terhapus jika dia berjaya mendapatkan keturunan "blue-blooded" untuk mengahwini Penelope. Namun ternyata ianya salah.


Penelope disembunyikan keluarganya jauh dari luar bandar disebabkan wajahnya. Penelope menghabiskan masa kecil/remajanya di dalam rumah dengan bersastera/bermain alat muzik di dalam rumahnya. Ketika Penelope meningkat remaja, ibunya mula mencari jodoh untuk Penelope. Malangnya setiap lelaki yang datang ke rumahnya pasti akan melarikan diri dan takkan kembali lagi tatkala melihat wajah Penelope.
Sumpahan berakhir apabila Penelope mula belajar untuk menerima dirinya sendiri.

Scene menarik : Max salah seorang lelaki yang
datang ke rumah Penelope untuk 'menjodohkan' dirinya dengan Penelope namun, dia turut melarikan dirinya sepertimana lelaki lain tatkala melihat wajah Penelope. Namun, pada satu ketika, Max mencari Penelope kerana dia yakin hatinya mencintai Penelope kerana 'diri' Penelope. Bukan kerana wang. Dan Max menyedari perasaan itu pada saat Penelope masih belum berjaya menghapuskan sumpahannya.

Scene sumpahan berakhir : Hari di mana Penelope sepatutnya berkahwin dengan Edward Humphrey Vanderman III (Simon Woods), (watak di dalam filem, anak yang terlalu dimanjakan dan berhati busuk) yang didesak bapanya untuk mengahwini Penelope. Penelope meninggalkan majlis perkahwinannya secara tiba-tiba dan mengunci dirinya di dalam bilik. Apabila ibunya bertanya mengapa Penelope tidak mengambil peluang itu untuk menghapuskan sumpahan tersebut, Penelope mengatakan, "Because I'm happy just the way I am!". Pada saat itulah, sumpahan itu berakhir.

Okay, Vee cuma ceritakan secara ringkas sebab Vee tertarik dengan ayat ~ find true love with "one of her own kind" ~ & scene di mana sumpahan berakhir tatkala Penelope cakap, "Because I'm happy just the way I am!".
I have to admit, sometimes - Vee memang tak confident dengan diri Vee sendiri. Contohnya, Vee terpilih ke final WBA 2010. Vee memang tak confident bila tengok finalist2 top 10 yang lain. Dalam hati Vee last few weeks,

"Macam mana aku boleh terpilih nie, sedangkan finalist lain yang tak terpilih jauh lebih cantik dari aku."

"Memang aku takkan menang punya lah. Top 10 ni semua cantik2 "
And ada satu saat, ada pertukaran finalist, Vee rasa cuak,
"Gosh! Memang sah2 lah dia menang. Takkan aku nak malukan diri ke final dengan semua finalist yang jauh lebih cantik2 & menarik dari aku."

Okay, that was few days ago. But now, tak lagi. "Because I'm happy just the way I am!". Sebagaimana Penelope mula belajar menerima kekurangan dirinya dan menyayangi dirinya, macam tu jugak Vee patut terima kekurangan diri Vee. And most importanly, LOVE MYSELF. (setujukah? Kalau setuju kasi turun itu kapala).
Vee percayakan TRUE LOVE. Which is hardly to find it nowadays. Maybe disebabkan cara pemikiran, cara pergaulan kita semua kot. Sometimes, Vee rasa tak yakin dapat bertemu dengan 'Kasyah' (my true love) Vee. Salah satu faktor, disebabkan nisbah lelaki dan perempuan. Perangkaan penduduk dunia pada July '10 menunjukkan bahawa jumlah kaum perempuan adalah lebih ramai daripada jumlah kaum lelaki (1: 10). (Weee!!! Adakah ramai yang akan berpoligami nanti?). Lelaki punya banyak pilihan sekarang. Wanita zaman sekarang pun, kebanyakan lebih 'daring', 'advance' dan berketrampilan menarik. Setuju? :)
So, kadang2 risau, bolehkah 'kekasih' Vee setia pada Vee yang 'terlalu biasa' dan 'simple' ni? Hati dia akan berubah tak kalau jumpa someone else yang jauh lebih menarik, baik dan punya banyak kelebihan dari Vee?
~ Find true love with "one of her own kind" ~ … Pada awalnya, ibu Penelope menyangkakan sumpahan Penelope akan berakhir setelah berjaya mengahwinkan Penelope dengan keturunan "blue-blooded" iaitu Edward Humphrey Vanderman III.
Menyedari kekurangan Penelope, ibunya menggunakan kelebihan 'harta benda' untuk mendapatkan 'cinta' untuk Penelope, sedangkan sumpahan itu sebenarnya cuma akan berakhir sekiranya Penelope menerima kekurangan dirinya dan menyayangi dirinya. Vee yakin, sekiranya plot cerita tersebut ditukar, dimana Penelope berkahwin dengan Edward, hidup Penelope akan jauh lebih merana. Sebab, Edward mengahwini Penelope atas dasar wang ringgit dan mengharapkan sumpahan itu akan berakhir kerana pada sangkaan mereka, sumpahan itu akan terhapus sekiranya Penelope mengahwini mana-mana lelaki keturunan "blue-blooded". Namun, sebenarnya sumpahan itu takkan terhapus sekiranya Penelope tidak menerima kekurangan dirinya, tidak menyayangi dirinya dan tidak gembira dengan dirinya sendiri.
Dan kalau Penelope berkahwin dengan Edward, Penelope akan kehilangan cinta sejatinya, Max - lelaki tulus ikhlas menyayangi Penelope dan menerima kekurangan diri Penelope.
So guys, (especially me) ~ Find true love with "one of your own kind" ~ "Be happy just the way we are"... ...

Cinta sejati itu akan muncul...
"I'm happy just the way I am!"



Oh her eyes, her eyes
Make the stars look like they're not shining
Her hair, her hair
Falls perfectly without her trying

She's so beautiful
And I tell her every day

Yeah I know, I know
When I compliment her
She wont believe me
And its so, its so
Sad to think she don't see what I see

But every time she asks me do I look okay
I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

Her nails, her nails
I could kiss them all day if she'd let me
Her laugh, her laugh
She hates but I think its so sexy

She's so beautiful
Bruno Mars Just The Way You Are lyrics found on http://www.directlyrics.com/bruno-mars-just-the-way-you-are-lyrics.html

And I tell her every day

Oh you know, you know, you know
Id never ask you to change
If perfect is what you're searching for
Then just stay the same

So don't even bother asking
If you look okay
You know I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

The way you are
The way you are
Girl you're amazing
Just the way you are

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

"There is no pot of gold at the end of the rainbow."
~Karen Black ~


With Love,

18 comments:

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

tak pernah tgk citer ni

ehhehhehe

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said...

i'm happy just the way i am bila gua sendiri atau dikalangan orang yang gua kenal.. tapi i'm not sure if i'm happy just the way i am bila berada dikalangan orang yang gua tak kenali..

nak buat macam mana nie.. konfiden level gua nie di tahap rendah dan mungkin ditutup bercampur campur..


p/s: sebab tu gua tak pernah letak gambar gua dalam blog..

♥ Juliana Violet ♥ said...

Yanie,
♥ Cerita nie best dear... :)

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•-
♥ Vee faham. Alah, normallah tue kalau rasa tak selesa kalau dengan orang yang kita kurang kenal...
P/S : Lu hensem kot, letak aje gambar lu... =p

eqbalzack said...

pray for you vee....congrate!

♥ Juliana Violet ♥ said...

Abang eQ,
♥ Thank you so much. :)

KtuLuDesiGn's said...

weeee...! best cite tu!
im happy just d way i am! ;)
hik3.. my confident level tahap extravaganza! hahahaha..
ktulu adalah ktulu! xda org boleh jd ktulu! lalalala~

Dearie Pearls said...

hi Vee..
i suka lagu atas tu..
you are my sunshine
my only sunshine..
heeeee..

pastinya akan ada seseorang yg akan datang dan mencintai Vee seadanya.
jangan risau k..

*tak pena tengok citer tu..
mcm best!

hans said...

best ekk?
wah,tgok cam menarik

P/S : Baru Cadang Nak Jadikan Wayang Tu Macam Rumah Sendiri Tadi

♥ Juliana Violet ♥ said...

KtuLuDesiGn's,
♥ Tahap confident anda memang tersangat extravaganza... =D

Pearl,
♥ Thanks sayang... :)
Vee pun suka bangat lagu tu dear... :)

Hans,
♥ Best! Santai tapi ada mesej yang mendalam. Tengok nanti yea?
:)

eqbalzack said...

vee, blog abg eq akan buat 100% makeover....insyaAllah ahad/isnin akan berwajah baru...

♥ Juliana Violet ♥ said...

Abang eQ,
♥ Weee!!! tak sabar nak tengok...
macam manelah agaknye yea? :)

EmanCloud said...

best ke cite ni? nak nak nak? hehe

EmanCloud said...

best ke cite ni? nak nak nak? hehe

♥ Juliana Violet ♥ said...

Aiman,
♥ Best! Tengok tau nanti... ;D

speckurosaklagi said...

the way i am...salah satu lagu eminem....


my confident level is very low...
huhuhu mcm ne nk bagi tinngggii..huhuhuhuh

♥ Juliana Violet ♥ said...

Spec,
♥ Apa kata banyakkan membaca buku motvasi... :)

Mimie.Candy Cane said...

cam best jeeee...nk tgk la...apepn vee memang comel..buatlah macam mane pun.hehehe

♥ Juliana Violet ♥ said...

Mimie.Candy Cane,
♥ Memang best, Mimie tengoklah ye? Mesti Mimie suke punya. :)
Auuwww! Thats sweet! Tapi Vee tak boleh lawan comel Mimie. (^^,)