Tuesday, July 6, 2010

Kisah Klasik Masa Lalu...

Title ala2 title album SO7 kan?
Masa Vee dalam bus dari Penang - KL, sms dengan kawan Vee, entah macam mane terkeluar cerita 'helikopter kecik'.
Tahu tak ape 'helicopter kecik' tue?
BestFreeDesign.Com border=
For those yang masih ingat satu babak dalam novel LBS *waktu Ayu dekat kampung die di Perak - amnesia*

Waktu Vee kecik2 dulu *dalam 6 - 7 tahun*, Vee ada 2 kawan baik yang sebaya dengan Vee. Dua2 lelaki. Sorang tu Ayun and lagi sorang Amy. Kitorang memang selalu main2 sama2 time abang and kakak Vee ke sekolah. Kitorang rapat sebab belajar di Tadika yang sama and rumah dekat2 aje.

Waktu kecik dulu, Vee agak lasak. Vee panjat pokok, masuk paya , pancing ikan *pancing tu guna ranting pokok and tali tangsi*
BestFreeDesign.Com border=
And the best part is, main2 dekat halaman rumah. Time tu, halaman rumah Vee ada rumput hijau yang boleh tidur pun atas rumput tu. Selalu duduk dekat situ lukis2, conteng buku. Cari pokok semalu then sentuh2 pokok semalu tu kasi die mengecut. :)

Then tangkap 'helikopter kecik'. Macam2 warna kitorang tangkap. Ada warna merah, biru, hijau. Kalau yang hijau, kitorang akan panggil 'helikopter askar'... (^_^) ...
Tahu tak ape tue? Pepatung *dragonfly*... Waktu kecil dulu memang kitorang panggil pepatung tu 'helikopter kecik'. Kadang2 jari kena gigit waktu Vee tangkap ekor die. Sakit tapi degil nak tangkap juga. Hehehe... Lepas tangkap kasi 'helikopter kecik' tu mamam madu dari satu pokok kecik *lupa nama ape* ...
Lepas dah puas kasi dorang mamam madu tu, Vee lepas lah. (^_^) ...





Bila dah besar nie, kadang2 terfikir, sakit ke tak time Vee tangkap dorang tu... Cian pepatung tue.
BestFreeDesign.Com border=
Banyak sangat kenangan waktu kecik dulu. Kalau Vee jumpa mentadak, Vee akan nyanyi, "Mentadak mentadu, macam mana engkau tidur"... =p ...
BestFreeDesign.Com border=
Tiba2 Vee teringat balik kenangan2 waktu kecil dekat Pahang dulu. Main masak2, main kawen2 *hahahah*, curi2 main hujan kalau mak ayah takde, ambik kain batik atau kain pelikat ayah then ikat dekat kepala buat macam ninja... abang Vee pulak suka ambik kain batik then buat baju ala2 kimono untuk Vee then make up kan Vee, ikat rambut cantik2... :) ...
BestFreeDesign.Com border=
Tiba2 rindu pada kucing2 Vee, arnab2 Vee and anak patung Vee waktu kecil dulu... Waktu kecik dulu, Vee suka melukis dan mewarna. And menginjak ke belasan tahun, Vee suka design baju untuk Barbie Doll Vee...
BestFreeDesign.Com border=
Terlalu banyak kenangan... =)

Waktu kecik dulu, even though Vee lasak tapi Vee suka pakai dress and baju kurung. Emak cakap Vee suka sangat kalau emak belikan dress and jahitkan baju kurung untuk Vee. Kalau pakai dress Vee akan pusing2 *sebab emak akan belikan dress kembang* ... :)
Baju kurung Vee hari2 pakai ke rumah jirang sebelah untuk belajar mengaji. Before balik mengaji, anak kepada tok guru yang mengajar Vee suka cerita kisah hantu then time balik ke rumah, Vee, kakak & abang akakn laku bawah pokok cempedak and everytime, dorang akan jerit hantu and sama2 lari tinggalkan Vee dekat bawah pokok tue. So memang meraunglah Vee time. Vee kalau menangis or merajuk, memang takkan berganjak ke mana-mana. Either one of my bro yang terpaksa dan akan dukung Vee balik ke rumah. Hahaha! Siapa suruh buat Vee menangis kan?
BestFreeDesign.Com border=
Balik aje rumah, mak geleng kepala. Vee terus aje peluk mak and mengadu *mengada-ngada kan?* hihihi...

Hmmmmm.... I ♥ my family...
*pic dekat rumah di Pahang raya tahun lepas*


P/S : Knowing someone who could make us smile happily even for a moment was a great feeling. Just like a rainbow. Muncul cuma sekejap, but could make us happy and smile happily... :) Thanks to those people who make sme happy...


With Love,

10 comments:

imanamani said...

salam..vee...u remind me.. my childhood time also...isk..isk..sob..sob...

ezam said...

best kan menggamit memori masa lalu.....kololah masa bisa diputar kembali.....

besi said...

vee.. pokok bunga yg vee hisap madu tu
kalau tak silap namanya pokok jejarum kot..
warna merah kan.. kembang dlm seikat, kalau tak silap la...

zaman2 kanak2 mmg best..

sh. said...

Vee masa kecik mesti comel, eh? ;D

no23 said...

one big happy family..

LotsOfLove-Pearls said...

Sweetie,
indah mengingat kisah lama.
best dan bahagia..

..terima kasih kepada mereka yang
pernah hadir dalam hidup kita.

hehe..

happy day and cheers!

hans said...

hahahhaa
helicopter kecik ka korang panggil?
ekekekek
aku suka tangkap hat kecik
kalau besaq punya tangkap guna raket
hohoho

♥ Vee Violet ♥ said...

Imanamani,
Sometimes its good to memories all of our childhood moment. :)

Ezam,
Sangat best ezam... :)

Besi,
pokok bunga tu vee yang suka hisap madunya dulu hihihi...ada lagi satu pokok ni. warna hijau... :)

Sh,
vee tembam masa kecil! :)
*takdelah comel sangat dear.. :)*

no23,
yes we are... :)

Pearl,
yes, thanks pada mereka yang pernah hadir dalam hidup kita.
and thanks to you jugak cuz pernah hadir dalam hidup vee until now...
:)

hans,
yes... kejap kejap kejap...
guna racket?????
=@

hans said...

hahaha
sebab susah nak tangkap yg besar
terbang laju
hohoho

♥ Vee Violet ♥ said...

Hans,
kejam betul lah lu nie... =)