Friday, July 2, 2010

I ♥ my mom…

I ♥ my mom… And I'm sure most of us love our mom.

Almost 2 weeks mak Vee tak dapat berjalan. Waktu tu, kebetulan Vee call mak and die tengah tidur.
That time around 1 petang. Mak Vee selalunya tak tidur waktu tu sebab mengajar budak2mengaji. So Vee tahu mesti sebab mak tak sihat. Lepas Vee tanya banyak kali baru mak cakap mak demam + kaki bengkak tak dapat berjalan langsung.
Vee memang dah faham sangat perangai mak. Kalau tengah susah, memang takdenye nak call or inform anak2 die yang stay dekat KL ni.
*kitorang 7 beradik stay dekat KL and yang bongsu tinggal dengan mak dekat Penang*. Tapi kalau dapat tahu salah sorang daripada anak dia susah or sakit, non-stop sms/call kitorang. And mak Vee, kalau sakit pun susah die nak cakap die sakit unless die betul2 sangat sakit, baru die akan cakap die sakit. And now I know that die betul-betul sangat tak sihat.

Right after that, Vee sms kesemua kakak2 and abang2 Vee inform diorang keadaan mak. Actually memanglah tak serious sangat keadaan mak and mak cakap maybe gout. Cuma rasa sedih sangat sebab orang yang kita sayang sakit. Tambah2 lagi mak Vee tu dah tua. And dah banyak kesusahan yang dia dah lalui.

Vee memang nak apply leave balik Penang tengok emak tapi leave dah habis. And this Sun ada hal. So, Vee memang akan gamble balik malam ni lepas kerja and malam esok balik KL balik. *there's a reason why I didn’t apply leave*

Jasa emak dan ayah memang kita takkan dapat balas sampai bila2. So, Vee akan gunakan esok dengan sebaiknya. Vee akan sediakan breakfast *emak tak boleh berjalan langsung and dah almost 2 weeks tak masak*, masak tengah hari and akan cuba buat mak happy esok.
Even though sikit benda yang Vee buat tu and cuma sehari, at least Vee tahu benda tu dapat gembirakan hati mak.


Mak seorang yang tegas tapi bersopan pada anak2 die.
Contohnya kalau ada benda yang tak betul Vee buat and mak tegur or macam membebel, lepas tu mak akan cakap

"maaflah, mak takde niat atau nak masuk campur hal Anna tapi mak sayang anak-anak mak. Mak nak yang terbaik je untuk anak-anak mak. Setiap hari mak doakan yang terbaik untuk anak mak"


Lately, mak selalu tanya Vee pasal kahwin.
"Bila lagi nak kahwin? Mak bukannya apa, dah tua. Sekurang-kurangnya hati mak lega sikit kalau ada orang jaga Anna"


Hmmm… Kahwin… Bukannya Vee taknak kahwin.
Vee pun nak someone jaga Vee, beri kasih sayang pada Vee melalui hubungan yang halal, Vee pun kalau boleh nak cepat2 dapat baby *I love kids!*…
Cuma bagi Vee, perkahwinan ni sesuatu yang suci. Selagi hati rasa belum bersedia untuk mendirikan rumahtangga, lebih baik jangan terburu-buru.
Marriage, it's about finding someone who could share their life together, it's about lovable & understanding… It's about be with someone who could share the joy & sorrow together. Someone who could make us happy and we could make them happy just the way they make us happy…


I ♥ you mak…
See you tonight… ♥


p/s : Vee tak beli lagi pun tiket bus. Gamble je tonight... (^_^)

With Love,

15 comments:

sh. said...

Vee, I hope your mum will get better soon..

InsyaAllah ;)

ezam said...

salah..bas**

hahahah

ezam said...

sooo sweetttt



cepat2 beli tiket....mcm2 bad ade...

♥ Vee Violet ♥ said...

sh.,
thanks dear...
thanks for the prayer...
:)

ezam,
nak beli online bus pukul 5.30 pm tapi takut tak sempat sampai ke sana sebab kuar office pukul 5...
hopefully japgi ade and sempat sampai by 5.30...
=|

Yana@Nana said...

alahai..sayu yana bace.. vee anak yg baik.. kta mesti syg ibu kita selagi dia masih ada..
sian mak vee sakit yer.. yana turur prhatin..

besi said...

semoga emak vee cepat sembuh...
vee.. mmg anak yg baik...
gud gurl.........

embun d tengah malam said...

sejuk perut ibu mengandung cik vee

good..syurga di bawah tapak kaki ibu

NeenaAnuar said...

Vee!! tak care dear! risau gak I you balik dlm keadaan yg tergesa-gesa nie...

apa pun I doakan semoga your mom cepat sembuh keh! Your mother must be really blessed to have you as her dotter! seriously vee.. i pun bangga dengan you! I dah experience macam mana rasanyer diketika mak sakit... memang tak keruan dibuatnyer! perasaann berkecamuk giler! tapi biler kite dpt jaga diaa.. perasaan puass tu akan timbul dan terbitt dlm hati kite nanti!

tapi percaya lah dear.. dengan perhatian yg kite berikan pada org tua kite yg masih hidup.. insyallah berkat & hikmahh yg bakal kite rasai nanti tak ternilai harganyer! In fact hidup kite akan menjadik lebih indah dear! Hargai mereka selagi mereka masih hiddup okkk.. show our loves to them... they will be happy!

about kawin tuu.. i do agree with you dear! memang betoii.. kalau kite tak ready lagi... jgn terburu buru.. coz kalau tersalah langkah dlm alam perkahwinan nie.. bukan senang tuk kite berundur kebelakang kembali...

*wah panjang lak komen I kali nie... sorry.. hehehee.. *

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said...

thats the way gurl..
take care..


.

::cdot the dot:: said...

i doa mak u sihat ok vee..

take care, vee..selamat pergi dan kembali..

speckurosaklagi said...

smoga mak vee cpat sembuh...gud daughter became gud mother..

have a safe trip...

kim salam kat mak vee iye

Linglung said...

derr..gua senyum baca entri ni..nak tau kenapa?

sbb..

makwe gua pon nama Vee..huhu

LotsOfLove-Pearls said...

Sweetie,
Moga Mum cepat sembuh..

Selagi berkesempatan, guna peluang yg ada utk bersama Mum..

take care always..

♥ Vee Violet ♥ said...

Yana,
betul tu... kena hargai masa kita dgn ibu...
thanks dear... :)

besi,
thanks besi..
itu kewajipan kite kan? :)

Neena,
betul tu dear...
memang puas kalau kita sendiri dapat jaga and tgk die sembuh depan mata kite.
tp vee kat kl and mak vee dekat penang...
jauh sikit lah... vee ni kdg2 busy dgn part time weekend so susah nak balik selalu...

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•-
thanks you... :)

cdot,
thank you soo much!
:)

spec,
vee dah sampai kl.. thanks spec... :)

Linglung,
wah, kenalkanlah die dekat gua... :)

Pearl,
thank you so much...
how are you?
have a great day ahead ya... :)

LiSa KhAiRuL said...

salam kak vee..
kenal lisa lg??
hmm..actually,lisa nak sngt berterima kasih kat kak vee..waktu first time lisa buat blog....kak vee la yg first2 time bg komen kat lisa and also bg sopport kat lisa...n,i won't forget that...tq so much,akk...miss u!!

InsyaAllah...lisa doakn mama kak vee cepat sembuh dengan izin-Nya...aminn.....=)