Sunday, February 13, 2011

100 days rings in February...

19:30 pm – “KLCC”
“Kite jumpa balik dalam masa sejam ye sayang”, ujar Kasyah pada Kate lantas berlalu pergi. Kate tersenyum sambil hati kecilnya berbisik, “I love you sayang”. Sesungguhnya lelaki yang baru dikenalinya sejak 3 bulan lepas itu benar-benar disayanginya.
‘Hmmm…. Mane aku nak pergi ni? Kinokuniya.... Shopping... Hmmm... Ya... I should get him something.‘ Laju langkah Kate berlalu setelah memikirkan sesuatu yang ingin di lakukannya pada kekasih hatinya.

19:55 pm - “CRYSTAL CORNER”
“You confirm ke size ni amoi? I tak sure sangat tapi jari manis die sama besar dgn jari kelingking i” ujar Kasyah pada jurujual di dalam kedai kristal tersebut.
“Memang ini size la. Kalau size tak sama you boleh datang tukar tapi dalam masa 3 hari. You datang sini then I tukar size kasi you.”
“Okaylah. I ambil ini.” Laju jari jemari jurujual tersebut membuang tanda harga pada cincin tersebut dan meletakkannya di dalam kotak berwarna purple.
Kasyah senyum lega. Sudah puas difikirkan apa yang dia mahu hadiahkan pada Kate sempena hari ke-100 mereka bersama hari ini. Kebetulan hari ke-100 mereka bersama jatuh pada 14 Febuari. Dan dia bercadang mahu ‘melamar’ Kate untuk menjadi kekasihnya dengan cincin Amethyst tersebut.
Kasyah melirik pada jam kesayangannya. ‘Alamak! Almost one hour!’ Laju kakinya melangkah ke Memory Lane.

20:15 pm - “PASAR SENI”
"Hmmm... I tak sure sangat jari dia besar mana. Tapi I rasa size ini kot." lama Kate cuba mengagak saiz jari Kasyah. Jurujual berbangsa cina di hadapannya senyum manis.
"I tak pandai lah nak pilih design mana yang suitable untuk lelaki. Selalunya customer lelaki you pilih patern yang macam mana?" soal Kate setelah dia mula rasa rambang mata.
"Hmmm... I rasa yang ini mungkin sesuai. Ramai yang pilih design ini. Tapi ini ada satu size saja." ujar jurujual di hadapan Kate sambil menghulurkan sebentuk cincin kepada Kate. Kate senyum sambil membelek-belek cincin tersebut.
"I rasa size ni okay. I ambil yang inilah."

Senyum.

5 minit kemudian, Kate menuju ke arah kedai yang menyediakan perkhidmatan mengukir nama pada barangan silver. Tak lama kemudian, ukiran '100 days' terukir pada bahagian dalam cincin tersebut.

20:40 pm – “WATSON”
‘Sayang dekat mane?’ jari Kate laju menaip text message pada Kasyah.

1 new text message
“Kasyah”


‘Kejap. Nanti dah habis saya sms awak aite’

Kate menyimpan telefon bimbitnya ke dalam poket sambil berjalan-jalan di dalam Watson. Baru dia teringat dia terhilangkan lipbalmnya. Tangannya mencapai lipbalm perasa strawberry kesukaannya dan, ‘Kasyah pun hilang lipbalm jugak’ lantas matanya meliar mencari lipbalm kesukaan Kasyah.

20:40 pm –“LYSHA FLORA”
“Bunga ni adik hantar ke menara Maxis, level 9 ok? Lebih kurang dalam pukul 9:45 pagi sampai 10:15 pagi ye” ujar Kasyah pada gadis manis bertudung di hadapannya.
Sengaja di belikan 12 kuntum ros putih pada Kate kerana yakin gadis itu pasti menyukainya.

“Kate”
Calling


~ “Holler”
~”Awak tunggu kat Watson, dalam 5 minit lagi saya sampai”
~”Ok. Daaaa…”


14:28 pm – “RUANG TAMU RUMAH”
Jari jemari Kate laju menyentuh keypad laptop kesayangannya menaip “100 days rings in February”



Little girl kisses her mom
Tells her I love you holds on to her neck
Little girl doesn't have much
She walks with a smile, she's so full of life

But she cries in the night
Just to try to hold on
No one can hear her
She's all alone

This little girl closes her eyes
All that she wants
Is someone to love
Someone to love

Little girl, she's all grown up
Oh, she's getting famous, she's a big star
Little girl, fights with her mom
Can't believe money changed who she loves

And she cries in the night
Just to try to hold on
No one can hear her
She's all alone

This little girl closes her eyes
All that she wants
Is someone to love, oh, yeah
Someone to love, oh, yeah

She cries in the night
Just to try to hold on
No one can hear her
She's all alone

This little girl closes her eyes
All that she wants
Is someone to love
Someone to love her, to love, to love

"Little Girl" ~Enrique Iglesias~



"Maybe part of loving is learning to let go."


10 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

cute story ;D

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

teruja sy baca kesah ini..adakah ia kisah mengenai awak?? semoga awak tabah hadapinya ya

♥ Juliana Violet ♥ said...

Asrul "iLham" Sany,
♥ Thanks. And the doll cute jugak kan? (^^,)
Hee

sahromnasrudin,
♥ Wa'alaikumussalam. :)
Eh, taklah. Cerita dekat blog saya semuanya rekaan aje. :)
Melainkan saya stated dekat situ ianya kisah saya. :)
Thanks for reading. :)

-MsGoodNite- said...

nice cik vee :)

besi said...

vee...cerpen 14 feb ke?
kretif...

♥ Juliana Violet ♥ said...

-MsGoodNite-,
♥ Thanks dear. :)
*love*

besi,
♥ Hee hee... Kebetulan kot terasa nak menulis pada 14 Feb. :)

ghost writer said...

ini cerita untuk valentine day?

hurmm..not bad.

sahromnasrudin said...

salam singgah di blog awak pada pagi Rabu ini

Encik Psychopath said...

sweet ;)

♥ Juliana Violet ♥ said...

ghost writer,
♥ Eh, tak tak... Kebetulan terasa nak menulis.
Bukan untuk Valentine's day. :)

sharomnasrudin,
♥ Saya tak buka blog semalam. Sorry ye. Happy Thursday. :)

Encik Psychopath,
♥ =)
Tengs.